Μ.Τσιακίρογλου: η αγορά της Ξάνθης έχει ανάγκη από ιδιαίτερα διαρθρωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης/ Κάτω από 70% η κατανάλωση στα καταστήματα εστίασης και υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Ξάνθη

Αντιμέτωποι με την ανησυχία , το φόβο και την αβεβαιότητα για το αύριο, εξαιτίας των συνεπειών της υγειονομικής, βρίσκονται οι επαγγελματίες της Ξάνθης, επισημαίνει η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών-Βιοτεχνών και Εμπόρων Ξάνθης , κ. Μαίρη Τσιακίρογλου: ‘η όλη κατάσταση στην περιοχή δημιουργεί τεράστια προβλήματα στο επιχειρείν. Εννοείται ότι πρώτιστο για όλους είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και όλοι μας τηρούμε ευλαβικά όλα τα μέτρα για τη διασφάλιση της. Όμως η άδικη, αρνητική εικόνα που διαμορφώνεται για όλη την περιοχή σε κεντρικό επίπεδο σε ότι αφορά την πανδημία, χωρίς να διευκρινίζεται ότι έχουν διενεργηθεί –και συνεχίζονται- εκατοντάδες έλεγχοι στον πληθυσμό και έχουν εντοπιστεί οι εστίες, δυστυχώς επηρεάζει τον κόσμο και αυτό αντανακλάται στην αγορά.

Ο κόσμος ανησυχεί για το σύνολο των συνεπειών της πανδημίας, από την υγεία μέχρι αν αύριο θα έχει δουλειά, με αποτέλεσμα να καταναλώνει τα απολύτως αναγκαία, η επισκεψιμότητα να  ελαχιστοποιείται και φυσικά να στερεύει η ρευστότητα στην αγορά. Αυτό , βέβαια, συμβαίνει σε όλη τη χώρα αλλά στην Π.Ε.Ξάνθης αντιλαμβανόμαστε ότι έχει μεγαλύτερη ένταση και έκταση. Μόνο στα καταστήματα εστίασης και υγειονομικού ενδιαφέροντος παρουσιάζεται μια πτώση κατανάλωσης της τάξης του 70%.

Αυτός είναι και ο λόγος που ζητήσαμε –και θα συνεχίσουμε- όλοι οι παραγωγικοί φορείς ιδιαίτερα, διαρθρωτικά και όχι οικονομικά μέτρα , για τους επαγγελματίες της Ξάνθης’, υπογραμμίζει.

Εκτιμά ότι η επιμήκυνση, μέσω δόσεων, των χρεών που δημιουργήθηκαν στην περίοδο της καραντίνας, δεν θα δώσει την ανάσα που αναμένει η αγορά, υπενθυμίζοντας ότι αίτημα των ανθρώπων του επιχειρείν ήταν, και παραμένει, ο χαρακτηρισμός εκείνης της περιόδου ως ‘νεκρός’:’ αντιλαμβανόμαστε όλοι μας ότι οι οικονομικές επιπτώσεις που έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση, είναι τεράστιες. Κατανοούμε ότι η αβεβαιότητα για το αν και σε ποια ένταση θα ξαναβρεθούμε αντιμέτωποι με την πανδημία , δεν αφήνει πολλά περιθώρια. Όμως , όπως ακριβώς επιμέναμε για το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ότι δεν εξυπηρετεί τους μικρομεσαίους και φαίνεται πλέον ότι αναδιπλώνεται και η κυβέρνηση μετά τις ελάχιστες αιτήσεις που έγιναν, έτσι επιμένουμε ότι τα ιδιαίτερα διαρθρωτικά μέτρα, ανάλογα με το βάρος που σήκωσε η κάθε τοπική οικονομία, είναι αναγκαία. Πολλές επιχειρήσεις της Ξάνθης δεν άνοιξαν και κάποιες δεν θα αντέξουν αν δεν στηριχθούν. Θα βρεθούμε , δυστυχώς, αντιμέτωποι με έκρηξη της ανεργίας με ότι αυτό συνεπάγεται για την  τοπική κοινωνία και οικονομία’.

Η κ. Τσιακίρογλου υπενθύμισε τα βασικά μέτρα, διαρθρωτικού χαρακτήρα, που πρότεινε εγγράφως  η ΟΕΒΕΞ αλλά και οι υπόλοιποι παραγωγικοί φορείς του Νομού προς την κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι η προσπάθεια θα συνεχισθεί ώστε να πειστεί η κυβέρνηση για την αναγκαιότητα τους.

Ακούστε τη συνέντευξη.

 

Οικονομικά
Τοπικά