Κινητοποίηση και από τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης για τον περιορισμό των διαδηλώσεων/ Την άδεια για τις δημόσιες συναθροίσεις τη δίνει η δημοκρατία και όχι η αστυνομία, τονίζει

 

 

Με κινητοποίηση  αύριο Πέμπτη, στις 19:00 στην κεντρική πλατεία , ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης καταδικάζει τον περιορισμό των διαδηλώσεων και το νομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση.

Σε ανακοίνωση του υποστηρίζει:

«Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζει ακάθεκτη τις επιθέσεις ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, στο δημόσιο χαρακτήρα των κοινωνικών αγαθών, με την επιδίωξη συρρίκνωσής τους προς χάρη ιδιωτικών συμφερόντων αλλά και στον πυρήνα των δημοκρατικών δικαιωμάτων, το δικαίωμα στην απεργία και τη διαδήλωση. Ένα θεμελιώδες και συνταγματικά κατοχυρωμένο δημοκρατικό δικαίωμα.

Η επίθεση ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα μεθοδεύεται προσεχτικά έτσι ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική. Έτσι η περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων  γίνεται παράλληλα με παρεμβάσεις ενάντια στην οργανωμένη δράση των εργαζομένων, με στόχο τον έλεγχο των σωματείων και της δράσης τους. Με τον επονομαζόμενο  «Αναπτυξιακό Νόμο» που ψηφίστηκε τον Οκτώβρη  νομιμοποιείται και επεκτείνεται η κρατική και εργοδοτική παρέμβαση στα συνδικάτα, μπορούν να παρακαμφθούν τα καταστατικά των σωματείων, με ηλεκτρονικές «εξ αποστάσεως»  ψηφοφορίες των εργαζομένων «για απεργίες και κινητοποιήσεις και με «ελεγκτή» όλης αυτής της διαδικασίας, τον υπουργό. Με αυτό τον τρόπο ανατρέπονται θεμελιακές τις αρχές της αυτονομίας των  συνδικάτων και της συνδικαλιστικής ελευθερίας, αρχές που κατοχυρώνονται τόσο από ιστορικές Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας όσο  και από το ελληνικό σύνταγμα.

Η επιχείρηση αποδυνάμωσης, του συνδικαλιστικού κινήματος καθώς και των κινητοποιήσεων  των εργαζομένων συνεχίζεται όμως σφοδρότερη με το νομοσχέδιο το οποίο είχε τεθεί το Μάρτη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και επανέφερε ξανά η κυβέρνηση. Πρόκειται για  νομοσχέδιο που δίνει την ευχέρεια στην Αστυνομία μέσα από αόριστες ερμηνείες να απαγορεύει, να διαλύει και να επιβάλει ποινικές κυρώσεις για  τις διαδηλώσεις των εργαζομένων. Το νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνεται και ιδιώνυμο αδίκημα για όσους και όσες συμμετέχουν σε «απαγορευμένη» διαδήλωση, με την ποινή φυλάκισης να φτάνει μέχρι το 1 έτος.

Η κυβέρνηση προκειμένου να εκφοβίσει και να κάμψει κάθε πρωτοβουλία μαζικής κινητοποίησης και δράσης υποχρεώνει να ορίζεται «οργανωτής» κάθε συνάθροισης που αναλαμβάνει τις  αστικές ευθύνες, «συνεργάζεται με την αστυνομία», αλλά και «αστυνομικός διαμεσολαβητής». Προβλέπεται επίσης η υποχρέωση γνωστοποίησης στην αστυνομία 48 ώρες νωρίτερα των λεπτομερειών της διαδήλωσης  προκειμένου να αποφευχθεί η  απαγόρευση της κινητοποίησης από την ΕΛ.ΑΣ.

Ο σχεδιασμός του περιορισμού της συνδικαλιστικής δράσης και της κοινωνικής αντίδρασης αποτελεί διαχρονικό «πόθο» των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και στοιχείο του πυρήνα της αντίληψής της σημερινής κυβέρνησης που βρήκε την κατάλληλη, χρονικά, ευκαιρία να προχωρήσει σε μια τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία εν μέσω πανδημικής κρίσης. Τακτική επιλογή της Κυβέρνησης είναι να μην υπάρχει καμία διαφορετική φωνή και αντίδραση, καμία συλλογική κινηματική διαδικασία, κανένας που να αντιστέκεται στις εφαρμοζόμενες πολιτικές της επιλογές.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, η αντίδρασή μας χρειάζεται να είναι σθεναρή. Ο αφοπλισμός του συνδικαλιστικού κινήματος διευκολύνει την εκάστοτε εξουσία στη λήψη μέτρων κατά των εργαζομένων και στην περιστολή των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Οι αγώνες μας ήταν το μέσο για την εξασφάλιση καλύτερων όρων ζωής και εργασίας και είναι ζωτικής αξίας η διασφάλιση της απρόσκοπτης διεξαγωγής τους. Η αντεργατική εμμονή της κυβέρνησης δεν πρέπει να περάσει.. Οι αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της θα μας βρουν απέναντι με δυναμικό και μαχητικό τρόπο.

Την άδεια για τις δημόσιες συναθροίσεις τη δίνει η δημοκρατία και όχι η αστυνομία.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ καλούμε τους πολίτες της Ξάνθης την Πέμπτη 9/7, στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία σε μαζική κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο για τον έλεγχο των συναθροίσεων¨».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Παναγιώτης Χαραλαμπάκης

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά