Σ.Αρσενίου: δύσκολο να αντιστραφεί η αρνητική εικόνα για την Π.Ε.Ξάνθης αλλά όχι ανέφικτο

Οι ανατροπές που επέφερε στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή σε όλο τον πλανήτη η υγειονομική κρίση είναι ανυπολόγιστες , το δε μέγεθος τους δυσθεώρητο.

Είναι σαν ένα τσουνάμι, που δεν αφήνει τίποτε όρθιο στο πέρασμα του, εκτιμά ο συμπολίτης Στέλιος Αρσενίου.

Οι δε αρνητικές επιπτώσεις που συνεχίζει να δημιουργεί η περίπτωση της Π.Ε.Ξάνθης, η οποία χαρακτηρίστηκε περιοχή με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, για την τοπική οικονομία και κοινωνία αφήνουν ήδη βαρύ αποτύπωμα.

Παρόλα αυτά εκτιμά ότι, η ψυχή της Ξάνθης, οι άνθρωποι της, από άκρη σε άκρη σε όλο το Νομό, απέδειξαν στο παρελθόν, και μπορούν και στο παρόν  με μπροστάρη τη νέα γενιά, να αντιστρέψουν την αρνητική εικόνα για την περιοχή προτάσσοντας την παιδεία τους, τον πολιτισμό τους, την ιστορία τους και την δημιουργικότητα τους.

Επιχειρηματολογεί με φωτεινά παραδείγματα, ακόμη και τώρα μέσα στην περίοδο της πανδημίας και των περιορισμών, όπως ο 14χρονος  Ζήσης των Αβδήρων που η έμπρακτη αγάπη του για το περιβάλλον αναγνωρίστηκε όχι μόνο με την επιβράβευση του έργου του από εγχώριους οργανισμούς και ιδρύματα , αλλά και στο εξωτερικό αφού μέχρι και ο σουηδικός τύπος έφτασε σε σημείο να συγκρίνει τη δική του ουσιαστική περιβαλλοντική δράση, με την επικοινωνιακή τακτική της δικής τους Γκρέτας Τούνμπεργκ!.

Ο κ. Αρσενίου εκτιμά ότι τώρα είναι η καλύτερη περίοδος ώστε αφήνοντας στο περιθώριο ότι μας χώριζε στο παρελθόν , να επανασχεδιάσουμε τους μελλοντικούς βηματισμούς μας.

Για παράδειγμα ακόμη και αν δεν επιτραπεί η διενέργεια των Γ.Π.Π. , σημειώνει, μπορούμε να αναδείξουμε τον σπουδαίο παραδοσιακό οικισμό μας με τη συνδρομή της Αρχιτεκτονικής Σχολής, αλλά και να την εντάξουμε μόνιμα στις διοργανώσεις που έπονται ώστε μαζί με την ψυχαγωγία να αναδειχθεί και ο αρχιτεκτονικός θησαυρός της Ξάνθης,  και αντίστοιχα να επιστρατεύσουμε την τεχνολογία για  να συνεχίσουμε να προβάλλουμε τις δημιουργίες και τις δράσεις των Ξανθιωτών σε όλο το Νομό, μικρών και μεγάλων, αλλά και την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές, κόντρα στους περιορισμούς της εποχής.

Προτείνει, δηλαδή, μια πολιτιστική αντεπίθεση σε όλα όσα άλωσε η πανδημία ή για κάποιους λόγους δεν αξιοποιήσαμε προ πανδημίας .

Ο Σ.Αρσενίου καταθέτει δημόσια τις προτάσεις και τα επιχειρήματα του στο άρθρο του με τίτλο ‘ΠΑΡΑ ΘΙΝ’ ΑΛΟΣ’ – δημοσιεύεται στο κείμενο- και τα αναλύει στη συνέντευξη που ακολουθεί.

«ΠΑΡΑ ΘΙΝ’ ΑΛΟΣ

Ομηρική φράση της Ιλιάδας που μέχρι τις μέρες μας χρησιμοποιείται αυτούσια, όταν θέλουμε να τονίσουμε πως κάτι γίνεται παραλιακά.

Πως μου ήρθε, τώρα που ξεμπλέξαμε με τις Πανελλαδικές, όλα τα σχετικά ;

Φέτος ΄΄ φοριέται ΄΄ πολύ ο ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ.

Τον έφεραν στη μόδα ο παγκόσμιας ακτινοβολίας καθηγητής του ΜΙΤ Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, όταν πέρασε από την ΞΑΝΘΗ και μίλησε στις 17 Ιανουαρίου στο αμφιθέατρο 1 του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δ.Π.Θ. στην Πανεπιστημιούπολη των Κιμμερίων.

Η ορολογία των ειδημόνων οσάκις προσπαθούν να μας αναλύσουν την εξάπλωση του COVID 19.

Τι είναι ο ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ;

Το σύνολο των βημάτων τα οποία καθορίζουν τον τρόπο εκτέλεσης μιας εργασίας.

Το ΕΒΕ ΞΑΝΘΗΣ είχε προγραμματίσει - προ Κορωνοϊού - βράβευση του καθηγητή κατά τη διάρκεια των φετεινών ΄΄ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΩΝ ΄΄στον Αρχαιολογικό Χώρο των ΑΒΔΗΡΩΝ με το Διεθνές Βραβείο ΄΄ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ ΄΄. Δια χειρός της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Τα Κορωναϊκά στάθηκαν εμπόδιο.

Μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στο Νομό ΞΑΝΘΗΣ κηλίδωσε την πόλη και το Νομό.

Πως θα αντιστραφεί το κλίμα ;

Δύσκολο. Όχι ανέφικτο.

Εικάζω ( υποθέτω ) πως κάποιος ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ - σύνθημα με την ονομασία ΠΑΡΑ ΘΙΝ΄ ΑΛΟΣ ( στην παραλία ) μπορεί καθοριστικά να συμβάλλει στην ανατροπή του δυσμενούς σκηνικού.

Πάμε να δούμε τις παραμέτρους, έχοντας κατά νου πάντα πως.

Η άλς είναι η θάλασσα.

Ο άλς είναι το αλάτι.

Η άλς εμπεριέχεται στον υπέρτιτλό μας.

Ο άλς μας επανέρχεται σαν υπενθύμιση Ευαγγελική. ΄΄ Υμείς εστε το άλας της Γης...΄΄ ( Ματθ. ε΄ 13, 14 ).

  *Τον τελευταίο καιρό έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις, εντός και εκτός χώρας, η δράση καθαρισμού του βυθού των παραλιών και των ακτών από το μαθητή του Γυμνασίου ΑΒΔΗΡΩΝ Ζήση Βαγγούση.

Πανελλήνια πρώτη διάκριση, ύμνοι, διθύραμβοι από το σύνολο του τύπου, έπαινοι, βραβεύσεις.

* Την περασμένη Κυριακή 5/7/2020 ο Ζήσης, ο πατέρας του Μιχάλης, ο Κωνσταντίνος Χατζημωϋσιάδης, ο Μιχάλης Σπανίδης, σε περιβαλλοντική εξόρμηση, καθάρισαν τμήμα της διαδρομής Αρχαιολογικού Χώρου ΑΒΔΗΡΩΝ - Παραλίας Άη - Γιάννη.

* Με 5 γαλάζιες σημαίες, ένδειξη καθαρότητας των ακτών, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης και ο Εθνικός Διαχειριστής του Διεθνούς Προγράμματος ΄΄ Γαλάζια Σημαία ΄΄ κατατάσσουν τις παραλίες μας μεταξύ των ελκυστικότερων.

Οικοσύστημα ΕΚΒΟΛΩΝ ΝΕΣΤΟΥ, παραλίες ΕΡΑΣΜΙΟΥ, ΜΑΓΓΑΝΩΝ, ΜΥΡΩΔΑΤΟΥ, ΑΒΔΗΡΩΝ ( ΠΟΡΤΟ - ΜΟΛΟ ), ΜΑΝΔΡΑΣ, οικοσύστημα ΛΑΓΟΥΣ - ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ αν  τα δούμε σαν απόσταση, είναι γύρω στα 30 συν - πλην χιλιόμετρα. Ένα διαμάντι δηλαδή κάθε 4 χιλιόμετρα.

* Πουθενά αλλού δεν απαντάται κάτι ανάλογο.

Όσοι δραστηριοποιούνται με αναψυκτήρια, ταβερνεία, άλλες σχετικά δομές, γράφουν Ιστορία, καταθέτοντας ψυχή.

Εργοδότες και εργαζόμενοι. Οι άνθρωποι των ΔΗΜΩΝ ΤΟΠΕΙΡΟΥ και ΑΒΔΗΡΩΝ ωσαύτως.

* Εκδηλώσεις πλήθους κόσμου δεν έχουμε.

Δρομείς, ποδηλάτες, κολυμβητές, φυσιολάτρες, εθελοντές, όσοι το δύνανται, μπορούμε να συμπαραταχθούμε με όλα όσα επιτάσσουν τα προστατευτικά μέτρα σε μια ανθρώπινη αλυσίδα ΠΡΟΑΣΠΙΣΗΣ και ΠΡΟΒΟΛΗΣ της μοναδικής οικολογικής σημασίας κληρονομιάς.

* Εμπειρία από τους διοργανωτές υπάρχει. Τόσο σε δρομικά αθλήματα, όσο και αλλού. Από κοντά και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι. Της ΞΑΝΘΗΣ και των ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ. Θα είναι μια εξόρμηση επική.

* Με τα νέα παιδιά μπροστά.

Αποτινάσσοντας την όποια ρετσινιά, κακή φήμη που πήγε να δημιουργηθεί.

* Η ΞΑΝΘΗ ΠΡΟΩΡΙΣΤΑΙ ΝΑ ΖΗΣΗ ΚΑΙ ΘΑ ΖΗΣΗ η υπόμνηση σε κάθε σημείο του ορίζοντα, παραλλάσσοντας τα λόγια του ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ.

Η βράβευση του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη πήγε για του χρόνου.

Ο ΑΛΓΌΡΙΘΜΟΣ είναι εδώ. Μέσα στον καθένα μας. Για να αποσείσει την κακή φήμη της ταύτισης με τον Κορωνοιό.

* ΠΑΡΑ ΘΙΝ ΄ ΑΛΟΣ. Το έπος των κατοίκων της ΞΑΝΘΗΣ».

Ακούστε τον κ. Σ.Αρσενίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου

Επιμέλεια: Βούλα Μαυρίδου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά