Ν.Λυγερός: η Ελλάδα ανακτά διεθνή αξιοπιστία και διπλωματική ισχύ/ Τι λέει για τις τουρκικές προκλήσεις και την Αγιά Σοφιά

Οι μέχρι τώρα αποτελεσματικοί χειρισμοί της Ελλάδας στα εξαιρετικά δύσκολα ανοιχτά μέτωπα που καλείται να αντιμετωπίσει, όπως οι συνεχείς τουρκικές προκλήσεις και η υγειονομική κρίση με την πανδημία, αναγνωρίζονται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, εκτιμά ο στρατηγικός αναλυτής κ. Νίκος Λυγερός, γεγονός το οποίο της προσδίδει διεθνή αξιοπιστία και διπλωματική ισχύ.

Ο κ. Λυγερός χαρακτήρισε την μετατροπή της Αγιά –Σοφιάς σε τζαμί ‘έγκλημα ειρήνης’ και σχολιάζοντας την πρόσφατη απόφαση του Τούρκου προέδρου για τη μετατροπή σε τέμενος, υπενθύμισε, με χρονολογική σειρά, τις στοχευμένες ενέργειες που εδώ και καιρό προωθούσε η Τουρκία προκειμένου να αξιοποιήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο εφόσον κριθεί αναγκαίο πολιτικά. Τόνισε δε ότι οι μέχρι τώρα ανακοινώσεις για τον τρόπο χρήσης του κτιρίου λειτουργούν αποτρεπτικά για κυρώσεις από την ΟΥΝΕΣΚΟ, η οποία καταχώρησε την Αγιά-Σοφιά στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς. Οι όποιες κυρώσεις για τις συνεχείς προκλήσεις και την μη τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, πρέπει να αποφασισθούν σε πολιτικό επίπεδο, υπογράμμισε, εκτιμώντας ότι τώρα είναι και η πλέον κατάλληλη στιγμή. 

Εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση, παρουσίασε συνολικά τη θέση στην οποία κατέληξε με αφορμή τις τακτικές της η Τουρκία και εστίασε στις αποτυχημένες επιχειρήσεις της σε Συρία και Λιβύη, με αποκορύφωμα την αποδόμηση του περίφημου τουρκολιβυκού μνημονίου, στις ενεργειακές συμμαχίες της Ελλάδας -Κύπρου που βγάζουν την Τουρκία από το πρώτο πλάνο στην Ν.Α.Μεσόγειο, το οποίο διεκδικούσε και διεκδικεί, στην ΑΟΖ Ελλάδας- Ιταλίας την οποία δεν μπόρεσε να αποτρέψει, στην αποτυχία της να εργαλειοποιήσει μετανάστες και πρόσφυγες στα σύνορα στον Έβρο. Επιπλέον η δυσχερής οικονομική κατάσταση, η υγειονομική κρίση και η πολιτική ήττα Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, δεν άφησαν πολλά περιθώρια από την επίσπευση της αποκεμαλοποίησης της χώρας.

Αναφορικά πάντως με τον τρόπο με τον οποίο ανακοίνωσε η Τουρκία ότι θα λειτουργήσει ως τζαμί την Αγία Σοφία, δηλαδή κάλυψη αγιογραφιών με τεχνολογικά μέσα ώστε ο χώρος όταν δεν θα γίνεται προσευχή να είναι προσβάσιμος σε τουρίστες, ακόμη και σε  γυναίκες οι οποίες δεν επιτρέπεται να εισέρχονται σε τεμένη, προκειμένου να μη χαθεί ένα πολύτιμο έσοδο για την οικονομία της χώρας, δεν αποκλείεται -είπε- να του δημιουργήσει και εσωτερικά προβλήματα για το αν θα γίνει τελικά αποδεκτό κάτι τέτοιο από τους ισλαμιστές, ένα πάγιο αίτημα των οποίων ικανοποίησε.

Απαντώντας σε ερώτημα για το εάν η γνωστοποίηση από πλευράς Τουρκίας της ατζέντας της τριμερούς συνάντησης στο Βερολίνο , μπορεί να αποδυναμώσει το κοινό αίτημα Ελλάδας –Κύπρου για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, παραμονές της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., υπογράμμισε-με κατηγορηματικό τρόπο- ότι κάτι τέτοιο, ακόμη και αν αυτή ήταν η επιδίωξη της Τουρκίας, δεν μπορεί να γίνει αφενός γιατί η μυστική διπλωματία υπάρχει και είναι αποδεκτή , αφετέρου γιατί ο μη αξιόπιστος από τα τρία μέρη που συμμετείχαν σε μια τέτοια συνάντηση , είναι αυτός που προχωρά σε αποκαλύψεις, δηλαδή και πάλι η Τουρκία.

Αναφέρθηκε και στα νέα δεδομένα που ισχυροποιούν ενεργειακά την Κύπρο, καθώς η μεγαλόνησος αποκτά στην ενεργειακή της φαρέτρα και σταθμό υγροποίησης φυσικού αερίου. Η Κύπρος αξιοποίησε τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί κατά 40% από ευρωπαϊκό πρόγραμμα, κυριολεκτικά στην εκπνοή του χρονοδιαγράμματος που έθεσε για τέτοια έργα η Ε.Ε.

Τέλος, αναφερόμενος στην πανδημία, επανέλαβε ότι η Ελλάδα μέχρι τώρα χειρίστηκε αποτελεσματικά το θέμα, όμως πρόσθεσε ότι θα πρέπει να παρακολουθεί και να ελέγχει σχολαστικά τους Βαλκάνιους τουρίστες καθώς στις χώρες τους τώρα παρουσιάζεται έξαρση του κορωνοϊού. Υποστήριξε ότι οι αρμόδιες αρχές της Ελλάδας οφείλουν να διενεργούν τεστ στους επισκέπτες πριν την είσοδο στη χώρα, ανεξάρτητα από το εάν οι ίδιοι εκπληρώνουν την υποχρέωση να διενεργούν μοριακά τεστ 72 ώρες πριν την έλευση τους στην Ελλάδα.

Ακούστε τον κ. Ν.Λυγερό.

 

Τοπικά