Ο Ν.Λυγερός αναλύει τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου/Τι λέει για τις προκλήσεις της Τουρκίας /Γιατί η μετατροπή της Αγίας-Σοφίας σε τζαμί δεν πρέπει να θεωρείται τετελεσμένο

Η μερική συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο καταργεί το ούτως ή άλλως παράνομο και ανενεργό –αφού ουδέποτε έγινε αποδεκτό από την Λιβυκή Βουλή – τουρκολιβυκό σύμφωνο, επισημαίνει ο στρατηγικός αναλυτής κ. Νίκος Λυγερός και αναλύοντας τα επιμέρους σημεία της συμφωνίας, εξηγεί πως ήδη επιτεύχθηκαν : α)ασφαλιστικές  δικλείδες για την Ελλάδα σε περίπτωση που υπάρξει πιθανότητα συμμετοχής τρίτου εταίρου-π.χ. Τουρκία- και β) η προετοιμασία, όταν τελειώσει η κρίση στη Λιβύη, για την τριμερή συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου –Αιγύπτου.

Πρόκειται επισημαίνει για μια ακόμη, μετά την οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας-Ιταλίας, σημαντική στρατηγική και διπλωματική επιτυχία της χώρας μας, η οποία λογικό είναι να προκαλεί εκνευρισμό σε μια Τουρκία η οποία αδυνατεί να αφήσει το ίχνος της με πράξεις στο ενεργειακό –και όχι μόνο –πεδίο, σε αντίθεση με την Ελλάδα η οποία κινείται μεθοδικά και αποτελεσματικά.

Στο ερώτημα ποια περιθώρια ελιγμών έχει η Τουρκία για να εκτονώσει τον εκνευρισμό της, εκτιμά ότι και οι νέοι ‘λεονταρισμοί’ του Ερντογάν θα περιοριστούν για μια ακόμη φορά σε ‘κραυγές’ προς εσωτερική κατανάλωση, όπως ήταν και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Σε μια Τουρκία η οποία παραπαίει οικονομικά και συνθλίβεται, κοινωνικά και οικονομικά, από την εξάπλωση του κορωνοϊού, οι επιλογές του είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Ακόμη και η μετατροπή , όμως , της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν θα πρέπει να θεωρείται τετελεσμένο , προσθέτει, θυμίζοντας την αντίστοιχη περίπτωση με την Αγία Σοφία Τραπεζούντας, η οποία μετατράπηκε από μουσείο σε τζαμί προκειμένου να ικανοποιηθούν οι φανατικοί ισλαμιστές, όμως το 2013 με την προσφυγή του τουρκικού συλλόγου αρχιτεκτόνων στην τουρκική δικαιοσύνη, η απόφαση ακυρώθηκε.

Σημειώνει δε ότι η σημερινή ΝΑΥΤΕΧ της Τουρκίας, η οποία για μια ακόμη φορά αναδεικνύει την ετοιμότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και κυρίως του Πολεμικού μας Ναυτικού, σε αντίθεση με την προηγούμενη η οποία ήταν εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, προκαλεί Ελλάδα , Κύπρο και Αίγυπτο, οι οποίες προφανώς θα απαντήσουν επίσης με ΝΑΥΤΕΧ .

Το θέμα είναι , υπογραμμίζει με έμφαση, ότι η Τουρκία υψώνει τόνους με έκδοση ΝΑΥΤΕΧ τη στιγμή που η Ελλάδα αφήνει εμφανές και ισχυρό αποτύπωμα με τις συμφωνίες της, τις ισχυρές πλέον συμμαχίες της αλλά και την αποφασιστικότητα και  τις δυναμικές αντιδράσεις της , όπως συνέβη στα σύνορα στον Έβρο, απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

Ακούστε τον κ. Ν.Λυγερό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης

Επιμέλεια: Βούλα Μαυρίδου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά