Την προσαρμογή του ΠΕΣΔΑ στο νέο ΕΣΔΑ 2020 -2030 και την τιμολογιακή της πολιτική συζήτησε η ΔΙΑΑΜΑΘ/ Ομόφωνες οι αποφάσεις γνωστοποιεί ο πρόεδρος Μ.Τσέπελης

Η προσαρμογή του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων -ΠΕΣΔΑ – στο νέο εθνικό σχεδιασμό  -ΕΣΔΑ 2010-2030- και η τιμολογιακή πολιτική της ΔΙΑΑΜΑΘ κατά το τρίτο τρίμηνο , ώστε να βοηθηθούν οι Δήμοι που εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας έχουν μείωση εσόδων, απασχόλησαν κατά τη διάρκεια της Γ.Σ της ΔΙΑΑΜΑΘ η οποία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα , ενημερώνει ο πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ , Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης.

Παράλληλα, σημειώνει , δόθηκε η δυνατότητα να γίνει ένας πρώτος απολογισμός για τον ένα χρόνο της νέας διοίκησης, η οποία δεν έμεινε ανεπηρέαστη από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος, κ. Μ.Τσέπελης, οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες και σε ότι αφορά την προσαρμογή του ΠΕΣΔΑ στις νέες απαιτήσεις του εθνικού σχεδιασμού αλλά και σε ότι αφορά την διευκόλυνση των Δήμων όλο το τρίτο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα του ΕΣΔΑ ο στόχος είναι διττός, επισημαίνει ο κ. Τσέπελης: η προστασία του περιβάλλοντος με τη μείωση της ανεξέλεγκτης ταφής απορριμμάτων και την ενθάρρυνση της ανακύκλωσης, και η παραγωγή ενέργειας από τα απορρίμματα η οποία με τη σειρά της αποφέρει οικονομικά οφέλη δίνοντας τη δυνατότητα μείωσης των τελών -τα οποία επιβαρύνουν στην τελική τους ίδιους τους πολίτες- δημιουργώντας ταυτόχρονα νέες θέσεις εργασίας.

Στόχος της διοίκησης είναι μέσα στην επόμενη τριετία να υλοποιήσει το σύνολο των προγραμματισμένων έργων υποδομής και να αναζητήσει και νέους τρόπους χρηματοδότησης για την υλοποίηση είτε μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων είτε και μέσω δανεισμού με ευνοϊκούς όρους από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Όλα εξετάζονται σημειώνει, υπενθυμίζοντας ότι ο προϋπολογισμός είναι της τάξης των 3εκ. ευρώ.

Σε ότι αφορά την τιμολογιακή πολιτική αποφασίσθηκε να ακολουθηθεί η παλιά τιμολογιακή πολιτική με μειώσεις όμως σε κάποιες περιπτώσεις.

Επιγραμματικά, οι στόχοι του νέου ΕΣΔΑ 2020-2030 είναι οι εξής:

- Ταφή των απορριμμάτων στο 10% το 2030, πέντε χρόνια νωρίτερα από την κοινοτική υποχρέωση (2035)
- Παύση της ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων και αποκατάσταση των παράνομων χωματερών μέχρι το 2022
- Αύξηση της ανακύκλωσης στο 55% το 2025 και στο 60% το 2030 (συμπεριλαμβανομένων και των βιοαποβλήτων)
- Χωριστή συλλογή οργανικών αποβλήτων (καφέ κάδος) και ανάπτυξη σχετικών υποδομών σε όλη την επικράτεια  μέχρι το 2022
- Πλήρης κάλυψη της χώρας μέχρι το 2030 με 43 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και 43 - 46 Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ)
-Τέσσερις μονάδες παραγωγής ενέργειας με ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων των ΜΕΑ.
Ο σχεδιασμός του ΥΠ.ΕΝ προβλέπει τη δημοπράτηση άλλων 14 μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων –ήδη δημοπρατήθηκαν τρεις- έως το τέλος του 2020, ανάμεσα τους και στην Καβάλα.

Ακούστε τον πρόεδρο της ΔΙΑΑΜΑΘ, Δήμαρχο Ξάνθης κ. Μ.Τσέπελη.

 

Σύνταξη   Κυριακή  Οικονόμου 

Μοντάζ  Θοδωρής Σκοπιανός

Επιμέλεια  Βούλα Μαυρίδου

Τοπικά