Έφυγε ο Κώστας Δέλκος.

Σε ηλικία 63 ετών, έφυγε από τη ζωή σήμερα Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020 μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο, ο  Κώστας Δέλκος .

Ο Κώστας Δέλκος υπήρξε απόφοιτος της Πολυτεχνικής Σχολής του Δ.Π.Θ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, με καταγωγή από τη Θεσσαλία, αλλά πολιτογραφημένος πριν από χρόνια Ξανθιώτης.

Δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά, κοινωνικά και πολιτικά για δεκαετίες στην Ξάνθη, όπου έζησε με την οικογένειά του.

Ο Σόλων Σαρακενίδης έγραψε:
 
Σήμερα χάσαμε ένα πολύτιμο κομμάτι της ζωής μας. Εναν άνθρωπο που μας συντρόφευε από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην Ξάνθη, ως φοιτητής της Πολυτεχνικής σχολής. Μια μεστωμένη προσωπικότητα, μεγαλωμένη με στερήσεις, που εκτιμούσε κάθε τι που κέρδιζε με το σπαθί του. Φοιτητής και εργαζόμενος. Στο γιαπί. Μας 'έλεγε ιστορίες για τους μουσουλμάνους συντρόφους του στην δουλειά, που στο ραμαζάνι δεν έπιναν ούτε νερό και τους ακολουθούσε κι αυτός, ο σκληραγωγημένος Θεσσαλός, σεβόμενος τις συνήθειες τους.
 
Ο Κώστας, ο Δέλκος ήταν ένα παληκάρι απ αυτά που σπάνια συναντάμε στην ζωή μας. Ορθολογιστής αλλά και γεμάτος συναίσθημα αλληλεγγύης. Ηταν διαθέσιμος πάντοτε για κάθε βοήθεια. Πολιτικά, ανήκοντας στην αριστερά, δοκίμασε κι αυτός στο πετσί του όλη την απογοήτευση και την ματαίωση των ονείρων και των επιδιώξεων που γέννησε ο αρχικός ενθουσιασμός.
 
Κινήθηκε μέσα στα πολιτικά πεπραγμένα της Ξάνθης. Εκλέχθηκε νομαρχιακός σύμβουλος με ουσιαστική και μεστή παρουσία. Μπήκε μπροστά σε δύσκολες καταστάσεις και δεν δίστασε να αποκαλύψει υπόγειες συναλλαγές "αρχόντων" της πόλης, που είχαν σαν στόχο τους το περιβάλλον.
 
Αλλά πάνω απ΄όλα ο Κώστας, ήταν ο σύντροφος μας. Η καθημερινή μας παρέα.
 
Σε κάθε απορία, δυσκολία ή άγνωστη σε μένα κατάσταση, στον Κώστα προσέτρεχα για να μου την αναλύσει.
 
Πάντοτε χαμηλών τόνων, αλλά ουσιαστικός και μεστός ο λόγος του. Είχα καταφέρει τα τελευταία χρόνια ακόμη να αγαπήσουμε την ίδια ποδοσφαιρική ομάδα και χαιρόμουνα την παρέα του όταν παρακολουθούσαμε παιχνίδια της. Στα τραπέζια και στα γλέντια επίσης ήταν μπροστάρης. Η μόνιμη παρέα μας τον είχε πάντοτε σε περίοπτη θέση. Οταν έλειπε ο Κώστας όλοι αναρωτιόμασταν για το που είναι.
 
Από την ημέρα που διαγνώσθηκε η αρρώστια του, φάνηκε όλο του το μεγαλείο. Δεν κρύφτηκε πίσω από μισόλογα. Την αντιμετώπισε παληκαρίσια και έδωσε μια σκληρή, αλλά άνιση μάχη. Μέχρι το τέλος.
 
Σήμερα έφυγε.
 
Δεν ξέρω πως θα ενσωματώσουμε στην ζωή μας αυτήν την απώλεια. Θα τον συνοδεύσουμε στην τελευταία του κατοικία, με πολιτικό, ανθρώπινο τρόπο, με αποτέφρωση όπως ζήτησε ο ίδιος.
 
Του οφείλουμε πολλά.
Και η Ξάνθη του οφείλει πολλά.
΄Εχασε ένα από τα καλύτερα παιδιά της.

 

Ο  Κώστας Δέλκος   γεννήθηκε στην Αγριελιά Τρικάλων το 1957 από αγροτική οικογένεια βιοπαλαιστών.

Ήρθε στην Ξάνθη το 1976 ως φοιτητής στην Πολυτεχνική σχολή της Ξάνθης και έκτοτε έζησε, έκανε οικογένεια και εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας ηλεκτρολόγος μηχανικός στην πόλη της Ξάνθης.

Πήρε ενεργό μέρος στο φοιτητικό κίνημα και διατέλεσε μέλος του Δ.Σ. και γραμματέας του
φοιτητικού συλλόγου της Πολυτεχνικής Σχολής. Εκλεγόταν από το 1988 στην αντιπροσωπεία του τμήματος Θράκης του ΤΕΕ και για πέντε χρόνια υπήρξε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής και αντιπρόεδρός της. Δραστηριοποιήθηκε παράλληλα στους συλλόγους των Εργοληπτών Μηχανικών και των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών όπου κατέλαβε κατά καιρούς θέσεις ευθύνης.

Ήταν ενταγμένος στο χώρο της Αριστεράς από το 1975, αρχικά στο ΚΚΕ, από το 1991 στο
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ της Αριστεράς και της Προόδου και μετέπειτα στη Δημοκρατική Αριστερά και
στην Κίνηση των 58.

Υπήρξε τοπικό στέλεχος, υποψήφιος βουλευτής αλλά και μέλος της
Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και αργότερα της ΔΗΜΑΡ.

Εξελέγη νομαρχιακός σύμβουλος το 1994 και Δημοτικός Σύμβουλος Ξάνθης το 2002.


Παντρεμένος με την Πόπη Φλώρου και είχε δύο παιδιά.

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά