Α. Παναγιώτου: Ο… Ηρακλής «σηκώνει» την τουριστική ανάδειξη της Π.Ε Ξάνθης.
Υποβλήθηκε από tarnaout στις Τετ, 07/10/2020 - 20:05.
-Η συνεργάτης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο πρόγραμμα ευρωπαϊκές πολιτιστικές διαδρομές, αποκαλύπτει τη δυναμική του προγράμματος
Η διαδρομή των 55 χιλιομέτρων, η οποία «πατά» πάνω στον 8ο Άθλο του Ηρακλή, ολοκληρώνεται μέσα στο Νοέμβριο, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, όπως τόνισε στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, η κ. Ανθή Παναγιώτου, συνεργάτης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Ευρωπαϊκές Πολιτιστικές Διαδρομές» και Ειδική Συνεργάτης στο Επιμελητήριο Ξάνθης. «Στόχος μας, η δημιουργία μιας τουριστικής-ιστορικής-πολιτιστικής διαδρομής με αναφορά στη ζωή, τα ταξίδια και τους άθλους του σημαντικότερου ήρωα της ελληνικής μυθολογίας -και αναγνωρίσιμου σε όλη την Ευρώπη- Ηρακλή» τόνισε η κ. Παναγιώτου.
Το Πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα δικτύωσης με όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και «αλιεύει» επισκέπτες που αναζητούν τουριστικούς προορισμούς με ιστορικά, θρησκευτικά, αρχαιολογικά και γενικότερα, πολιτιστικά στοιχεία.
Η συγκεκριμένη διαδρομή, εντάσσεται σε ένα φιλόδοξο εγχείρημα -για να συμπεριληφθεί η περιφερειακή ενότητα Ξάνθης στον ευρωπαϊκό χάρτη του εναλλακτικού τουρισμού- το οποίο ξεκίνησε το Επιμελητήριο Ξάνθης, συμμετέχοντας στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα και δημιουργώντας τρεις «Πολιτιστικές Διαδρομές», με πηγή έμπνευσης, την πλούσια ιστορία αυτού του τόπου.
Μία από αυτές, «Οι Άθλοι του Ηρακλή» και ιδιαίτερα, ο 8ος εξ’ αυτών είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την περιοχή μας. Η μυθολογική παράδοση παρουσιάζει ως ιδρυτή της πόλης τον Ηρακλή, ο οποίος έχτισε τα Άβδηρα προς τιμή του φίλου του Άβδηρου, από τον οποίο πήραν και το όνομα τους, που τον κατασπάραξαν τα σαρκοβόρα άλογα του βασιλιά των Βιστώνων Θρακών, Διομήδη. Η κ. Παναγιώτου τόνισε ότι ο πρώτος σταθμός του Ηρακλή ήταν το Πόρτο Λάγος, στη συνέχεια προχώρησε στην ενδοχώρα, περνώντας από το βασιλιά Βιστώνων, κι έφτασε στην Ξάνθη μέχρι τον ποταμό Κόσυνθο…
Την ίδια διαδρομή θα έχει τη δυνατότητα να βιώσει ο κάθε επισκέπτης, περπατώντας, ποδηλατώντας ή οδηγώντας και να «σταθεί» σε 35 σημεία, τα οποία αναδεικνύονται με φιλική σήμανση. Ταυτόχρονα, θα υπάρχει δικτύωση με σημεία διαμονής, εστίασης και διασκέδασης. Δηλαδή, ένα πλήρες, ασφαλές και προσβάσιμο, μέσω των Χαρτών και του Mobile app, πολιτιστικό και τουριστικό προϊόν.
Επόμενο βήμα, η πιστοποίηση της Διαδρομής από το Πρόγραμμα Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
«Τα οφέλη είναι μετρήσιμα», τόνισε χαρακτηριστικά η Ειδική Συνεργάτης του Επιμελητηρίου, σημειώνοντας ότι η μοναδική αντίστοιχη δράση που υλοποιείται στην Ελλάδα είναι «Οι δρόμοι της Ελιάς», στην Καλαμάτα, όπου δημιουργήθηκε δικτύωση με οκτώ χώρες. «Πριν μερικά χρόνια έγινε ένα ταξίδι με μηχανές με τελικό προορισμό την… Κίνα», σημείωσε, προσθέτοντας, ότι στην Καλαμάτα γίνονται, στο πλαίσιο του Προγράμματος, πολλές εκδηλώσεις και συνέδρια που προσελκύουν επισκέπτες από όλη την Ευρώπη.
Μια πρώτη γεύση της συγκεκριμένης προσπάθειας πήραν οι Ξανθιώτες με την «Ποδηλατική Διαδρομή» που διοργάνωσε το Επιμελητήριο στις 27 Σεπτεμβρίου, υπό τον τίτλο «Ο 8ος άθλος του Ηρακλή», ενώ, όπως τόνισε η κ. Παναγιώτου, η εκδήλωση θα επαναληφθεί, μέσα στο Νοέμβριο, με την ολοκλήρωση των 55 χιλιομέτρων.
Να υπενθυμίσουμε, ότι στο ίδιο Πρόγραμμα, εντάσσονται οι Διαδρομές: «Ο δρόμος προς την Ιερουσαλήμ», όπου αναδεικνύει τη θρησκευτική, μοναστική-εκπαιδευτική, αλλά και εμπορική δραστηριότητα που γινόταν μέσω της αρχαίας Εγνατίας (via Egnatia) και ο «Δρόμος του Καπνού», που για λόγους πολιτικής ορθότητας μετονομάστηκε σε «Δρόμο των Χρυσόφυλλων», ονομασία που χαρακτηρίζει την ποικιλία μπασμά. Σύμφωνα με την κ. Παναγιώτου, η συγκεκριμένη δράση διαθέτει μελέτη και Τεχνικό Δελτίο: «Ελπίζουμε να προχωρήσει σύντομα, γιατί δίνει τη δυνατότητα στην Ξάνθη, να ενισχυθεί και να δυναμώσει. Πρόκειται για μια διαδρομή που ξεκινά από το Σιδηροδρομικό Σταθμό, συνδέει την Παλιά Πόλη και φτάνει έως το Νεοχώρι», ενώ επισήμανε ότι το Επιμελητήριο έχει υπογράψει Σύμφωνα Συνεργασίας με όλα τα Επιμελητήρια της ΠΑΜ-Θ και με το Ινστιτούτο Καπνού Καβάλας. «Είναι πολύ σημαντικό ότι αναδεικνύεται με τον Καπνό, η σύνδεση όλων των περιφερειακών ενοτήτων της Περιφέρειας», υπογράμμισε.