«To mobile school ταξιδεύει» στην Ξάνθη από την Ένωση Κυριών Δράμας

-Επισφραγίζει τη συνεργασία της Ένωσης με το Δήμο Ξάνθης

Ημερίδα στην Ξάνθη πραγματοποιείται αύριο στις 11:30 το πρωί στο ξενοδοχείο ELISSO, από την Ένωση Κυριών Δράμας, παρουσιάζοντας το Έργο: «Το Mobile school ταξιδεύει» και επισφραγίζοντας, παράλληλα, τη συνεργασία που έχει ήδη ξεκινήσει η Ένωση με το δήμο Ξάνθης και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, ύψους 12εκατομμυρίων ευρώ.

 

Ένα βελγικό εφεύρημα

Το Κινητό σχολείο είναι ένα βελγικό εφεύρημα που έρχεται να απαντήσει σε ανάγκες παιδιών που ζουν και εργάζονται στο δρόμο και δεν έχουν πρόσβαση σε σχολικό περιβάλλον. Στη Δράμα, η υλοποίηση του έργου ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια από την Ένωση Κυριών Δράμας, σε παιδιά Ρομά.

Σήμερα, η Ένωση ταυτίζει, ουσιαστικά, το όνομά της με τη συγκεκριμένη δράση και μεταφέρει την τεχνογνωσία της και σε άλλες περιοχές της Περιφέρειας, όπως είναι η Ξάνθη και η Χρυσούπολη.

 

Η συνεργασία με το δήμο Ξάνθης

Μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο, η πρόεδρος της Ένωσης Αλίκη Τσιαμούρα τόνισε ότι η συνεργασία με τον δήμο Ξάνθης και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του για την προσέγγιση παιδιών Ρομά στην περιοχή μας έχει ξεκινήσει: «Πήγαμε δειλά στα Κιμμέρια και στο συνοικισμό της Ρέμβης και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, με πολύ προσεκτικά βήματα», τόνισε υπενθυμίζοντας και τις απαγορεύσεις του κορωναϊού.

Η ίδια ευχαρίστησε τον δήμαρχο Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη, τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Καρά Οσμάν Χασάν Λεβέντ και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες, για την «αγαστή συνεργασία».

 

Ένα πολύχρωμο τροχήλατο

Το Mobile School είναι μια πολύχρωμη αναπτυσσόμενη κινητή πλατφόρμα, εξοπλισμένη με εκπαιδευτικά παιχνίδια. Τα εκπαιδευτικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται, περιλαμβάνουν ασκήσεις και δραστηριότητες σχετικές με την γλώσσα, τα μαθηματικά, τη δημιουργική απασχόληση, την εκπαίδευση σε θέματα υγείας, θρησκείας και πολιτισμού. «Μέσα από το παιχνίδι, την κουβέντα και την αγάπη που επιδεικνύουν τα στελέχη και οι εθελοντές μας, τα παιδιά δείχνουν ενδιαφέρον -στη Δράμα έχει μεγάλη επιτυχία», σημείωσε ο πρόεδρος και πρόσθεσε πως «στόχος του έργου δεν είναι να υποκαταστήσει το σχολείο, αλλά να ενεργοποιήσει στα παιδιά την αξία της μάθησης ώστε να πάνε στο σχολείο.

 

Το κεφάλαιο «Γονείς»

Η όλη προσπάθεια προσκρούει, όπως είναι φυσικό, στους γονείς, που η προοπτική αλλαγής κατεύθυνσης των παιδιών τους -από τον επαγγελματικό στίβο, στο σχολείο- δε φαίνεται καθόλου γοητευτική. Οι γονείς προτάσσουν την οικονομική ένδεια, αλλά και τον παραδοσιακό οικογενειακό τρόπο ζωής τους. «Στη Δράμα δεν είχαμε κανένα πρόβλημα», σχολίασε η κ. Τσιαμούρα, σημειώνοντας πως η προσπάθεια που έγινε εκεί ήταν πολύπλευρη: «Καταφέραμε, ανεξάρτητα με το Έργο να εξασφαλίσουμε τις βασικές ανάγκες σε 1800 ωφελούμενους κι έτσι δε δυσκολευτήκαμε καθόλου να προσεγγίσουμε τα παιδιά, σε αυτό το πεδίο. Περί τα 350 παιδιά πήραν το δρόμο για το σχολείο, αυτά τα τέσσερα χρόνια. Βέβαια, η φιλοσοφία του Κινητού Σχολείου δε μας επιτρέπει να κάνουμε, τέτοιες παρεμβάσεις» υπογράμμισε.

 

«Αλιεύοντας» ταλέντα

Αναφερόμενη στην επαφή στελεχών και εθελοντών του Έργου με τα παιδιά, η κ. Τσιαμούρα σημείωσε ότι αυτά είναι πολύ έξυπνα και πως αν τα προσεγγίσει κάποιος με αγάπη και εκφρασμένη εμπιστοσύνη, τότε αυτά, δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον και συνεργάζονται με, πολλές φορές, εξαιρετικά αποτελέσματα.

«Γνωρίσαμε ένα μικρό κοριτσάκι που ζωγραφίζει καταπληκτικά και σκεφτήκαμε πως θα ήταν πολύ ενδιαφέρον, αν μπορούσε να συμμετάσχει σε κάποιο διαγωνισμό Ζωγραφικής. Επίσης, έχουμε συναντήσει και πολλά παιδιά που παίζουν εκπληκτικά κάποιο μουσικό όργανο. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, ήδη, πέντε παιδιά από το “Φάρο του Κόσμου” φοιτούν με υποτροφίες στο Κολλέγιο Αθηνών», υπογράμμισε η πρόεδρος.

 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το πρόγραμμα Active citizens fund χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος στην Ελλάδα, έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

 

Ακούστε την κ. Α. Τσιαμούρα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά