Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου
Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης
Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου
Τα Βαρώσια, ή Βαρώσι, όπως λένε οι Κυπραίοι, που κάποτε πριν από την εισβολή του Αττίλα το συνέκριναν με τη γαλλική Ριβιέρα και έως το 1974 έσφυζε από ζωή, τον Αύγουστο του 1974 η εισβολή του Αττίλα το μετέτρεψε σε ερείπιο.
Από τότε, το Βαρώσι με το φημισμένο λιμάνι του ήταν μια πόλη-φάντασμα. Έως χθες, την Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2020, στις 4 το απόγευμα όταν υπέστη και τη δεύτερη εισβολή του Αττίλα…
Στις 4 το απόγευμα της Πέμπτης τούρκοι στρατιώτες με πολιτικά αφαίρεσαν με μπουλντόζες τα πρόχειρα κιγκλιδώματα και κάλεσε τον «κόσμο» να περάσει. Ο πρώτος, ήταν ο Ερσίν Τατάρ, ο «εκλεκτός» του Ερντογάν, που διοργάνωσε μια φιέστα ντροπής, ελέω προεκλογικής περιόδου...
Τούρκοι στρατιώτες πήγαν στην παραλία προσποιούμενοι τους Τουρκοκύπριους πολίτες και έβγαζαν σέλφι…
Σχεδόν 900 άτομα πάτησαν την πολύπαθη πόλη, για να… θαυμάσουν τις ελληνικές -λεηλατημένες- περιουσίες…
«Η Τουρκία καταπατά όλα τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών με την εισβολή στο Βαρώσι». Αυτό δήλωσε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης, η πρόεδρος των Κυπρίων Ξάνθης, Ελένη Χατζηγεωργίου.
Πρόκειται, όπως σημειώνει, για το 550/11-5-1984 που επιβεβαιώνει το ψήφισμα 541/1983 αλλά και το 789/25-11-1992. Στο ψήφισμα 550 στην παράγραφο 5 αναφέρει επί λέξει: «Θεωρεί τις απόπειρες για εποικισμό οποιουδήποτε τμήματος των Bαρωσίων από άτομα άλλα από τους κατοίκους τους ως απαράδεκτες και ζητά τη μεταβίβαση της περιοχής αυτής στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών». Ενώ στο ψήφισμα 789 στην παράγραφο 8γ. αναφέρει: με σκοπό την εφαρμογή του ψηφίσματος 550 (1984) η περιοχή που σήμερα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών να επεκταθεί και να συμπεριλάβει τα Bαρώσια, ενώ στην παράγραφο 9: Καλεί το Γενικό Γραμματέα να παρακολουθεί την εφαρμογή των πιο πάνω μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και να ενημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας όταν αυτό είναι αναγκαίο.
Ωστόσο, όπως φαίνεται, τα παραπάνω δεν έχουν καμιά σημασία για τους Τούρκους, οι οποίοι, όπως τόνισε η πρόεδρος των Κυπρίων και παραγωγός του Δημοτικού Ραδιοφώνου – κάθε Σάββατο στις 13:00 επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή του Συλλόγου Κυπρίων Ν. Ξάνθης μέσα από τη συχνότητα του δημοτικού ραδιοφώνου - , «αυτές τις αποφάσεις τις γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Και γιατί να μην το κάνουν», πρόσθεσε, «αφού η Τουρκία αλωνίζει και όλοι στέκονται προσοχή»…
Η κ. Χατζηγεωργίου υπογράμμισε την ανεπάρκεια της ΕΕ, να παρέμβει νομικά ως εγγυήτρια δύναμη, όταν ένα μέλος της προσβάλλεται από μια τρίτη χώρα. «Αυτό, όμως, που ξέρουν να κάνουν είναι χαϊδεύουν το ψευδοκράτος» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, όπως είπε, η υποχωρητικότητα Ελλάδας και Κύπρου, οδήγησαν την κατάσταση σε αυτό το σημείο. «Εμείς κάνουμε τα “καλά παιδιά”. Όμως αυτό δεν είναι λύση. Δύο πράγματα πρέπει να κάνουμε -αυτά που έπραξε και ο Βενιζέλος ετοιμαζόμενος για τους Βαλκανικούς πολέμους: εξασφάλιση συμμάχων και ενίσχυση της άμυνας», υπογράμμισε.
Η ίδια εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν αποδέχεται την τακτική που ακολουθείται. «Τον προσβάλλει τον ελληνικό λαό αυτή η κατάσταση. Ας μην ξεχνάμε ότι το 1940, μόνον οι Έλληνες είπαν το “Όχι” στους Γερμανούς. Πρέπει να ζητήσουμε από τους κυβερνώντες μας να ξυπνήσουν, πριν είναι πολύ αργά για την Κύπρο μας, τη Θράκης μας, την Ελλάδα μας».
Ακούστε την κ. Ελένη Χατζηγεωργίου.
Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου
Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης
Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου