Η πρώτη δισκογραφική δουλειά της Λ. Παλερά παρουσιάζεται στην Ξάνθη από το Εργαστήριο Αρχαίας Ελληνικής Λύρας

Την παρουσίαση της πρώτης δισκογραφικής δουλειάς, της διεθνούς φήμης λυρίστριας, Λίνας Παλερά, υπό τον τίτλο «Aurora», διοργανώνει το Εργαστήριο Αρχαίας ελληνικής Λύρας.
 
Η ιδιαίτερη αυτή συναυλία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ, στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης…
 
Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας «Στηρίξτε το Μουσείο»…
 
Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η είσοδος για το κοινό θα γίνεται μόνο με την επίδειξη πρόσκλησης.
 
Ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου Αρχαίας Λύρας, Μιχάλης Ελαφρός, μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο τόνισε ότι πρόκειται για μια σημαντική μουσική στιγμή για την Ξάνθη, η συναυλία της Λίνας Παλερά, «μέλους», όπως είπε, «μιας ομάδας ιδιαίτερων ανθρώπων που ασχολούνται με τη διάσωση και τη διάδοση των αρχαίων ελληνικών οργάνων και της μουσικής, γενικότερα», αναφέροντας τον Πολυχώρο SEIKILO (Σείκιλος) στη Θεσσαλονίκη, γνωστός και στην περιοχή μας, από τις συναυλίες, στο παρελθόν στα Άβδηρα, αλλά και στη ΦΕΞ, αλλά και το πρότυπο οικογενειακό οργανοποιείο - εργαστήριο «louthieros”, στο οποίο, μια οικογένεια έμπειρων τεχνιτών, οι Κουμαρτζήδες, κατασκευάζουν την αρχαία λύρα, τη διδάσκουν και πραγματοποιούν συναυλίες σε διάφορες περιοχές της χώρας.
 
Οι ήχοι της Λίνας Παρερά, σε αυτήν την πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά, παντρεύουν την αρχαία ελληνική μουσική, με ακούσματα από την ανατολή, τις παραδοσιακές μελωδίες της Μεσογείου και τα σύγχρονα μουσικά μοτίβα.
Στη συναυλία συμμετέχει και ο οργανοποιός, κοντραμπασίστας (και όχι μόνο) Δάνης Κουμαρτζής.
 
Ο κ. Ελαφρός μίλησε για το Εργαστήρι στην Ξάνθη, το οποίο ήδη κλείνει τρία χρόνια λειτουργίας. Μια προσπάθεια που ξεκίνησε από την αγάπη του για τη μουσική και την ανάγκη του για την αναζήτηση της ρίζας της μουσικής και πήρε σάρκα και οστά, χάριν της φιλίας με τα παιδιά του Σείκιλου.
 
Η αρχαία ελληνική λύρα
Η «γιαγιά» των εγχόρδων οργάνων, η αρχαία ελληνική λύρα, σύμφωνα με τη μυθολογία κατασκευάστηκε από τον θεό Ερμή και ήταν δώρο προς τον θεό Απόλλωνα, ώστε εκείνος να τον συγχωρήσει για την κλοπή των βοδιών του.
Η λύρα της κλασικής αρχαιότητας είναι παρόμοια σε εμφάνιση με μικρή άρπα -γι’ αυτό και πολλοί μπερδεύονται όταν την αντικρύζουν- έχει όμως ορισμένες σημαντικές διαφορές που την προσδιορίζουν…
Ο ήχος της μοιάζει με αυτόν της κιθάρας, αλλά είναι πιο ξερός. Αρχικά είχε 7 ή 8 χορδές, ενώ αργότερα εμφανίστηκαν και εννιάχορδες λύρες.
«Όσο περισσότερες χορδές, τόσο πιο ευέλικτο και πολύπλοκο είναι το μουσικό όργανο», σχολίασε ο κ. Ελαφρός, επισημαίνοντας πως υπάρχουν και λύρες με 16 χορδές.
«Είναι ένα εύκολο, σχετικά, όργανο, το οποίο δεν απαιτεί προγενέστερη μουσική εμπειρία», υπογράμμισε.
 
Για κράτηση θέσης, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να τηλεφωνούν στο 25410 25421. Συμβολική τιμή 5 ευρώ… με κρασάκι…
 
Ακούστε τον κ. Μ. Ελαφρό.
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ: Θεόδωρος Σκοπιανός

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Καλλιτεχνικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά