Διονύσης Κλάδης για Κορωναϊό και Εργασιακά: Αυτό είναι το σύστημα στο οποίο θέλουμε να ζήσουμε;
Υποβλήθηκε από tarnaout στις Παρ, 30/10/2020 - 18:15.
Ματαιώθηκε, τελικά, λόγω των εξελίξεων στο μέτωπο του κορωναϊού, η εκδήλωση-συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις, που θα διοργάνωνε η Τ.Ε. Ξάνθης του ΚΚΕ την Κυριακή στο αμφιθέατρο της κεντρικής πλατείας, στην Ξάνθη, με ομιλητή τον γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής ΑΜ-Θ του κόμματος, Διονύση Κλάδη.
Με τη γνωστή και δυσεπίλυτη «ατζέντα» των ημερών, ο κ. Κλάδης έθεσε τις απόψεις του ΚΚΕ, σε μια συζήτηση στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης.
Κορωναϊός: Επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων
Δεν εκμεταλλεύτηκε τους επτά μήνες που είχε στη διάθεσή της η κυβέρνηση, για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας είτε στις δομές πρωτοβάθμιας υγείας είτε στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης -αντίθετα, εξανεμίστηκαν όλες οι προσπάθειες που έκανε ο ελληνικός λαός, το προηγούμενο διάστημα. Αυτό τόνισε ο γραμματέας της Επιτροπής ΑΜ-Θ του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας τις αιτίες που, όπως είπε, έφεραν την κατάσταση στη σημερινή της εικόνα: «Άνοιξε ο τουρισμός χωρίς σχεδιασμό, αλλά μόνο για τα κέρδη. Άνοιξαν και τα σχολεία με τμήματα 30 μαθητών. Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κυρίως στην Αστική Συγκοινωνία δεν εφαρμόζουν το μέτρο, σχετικά με την πληρότητα», επισήμανε.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στην κατάσταση που έχει φτάσει σήμερα η χώρα: «να μη φτάνουν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και με τον κίνδυνο να βρεθούμε στη φάση να επιλέγουμε ποιος θα μπει και ποιος όχι στις ΜΕΘ, θα έπρεπε ήδη να διενεργούνται δωρεάν εκτεταμένα τεστ στον πληθυσμό».
Εξήγησε, ότι τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα θησαυρίζουν ενώ θα έπρεπε η κυβέρνηση να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα υγείας, ώστε να μη χρειάζεται ο λαός να χρυσοπληρώνει τα τεστ, όπως κάνει σήμερα.
Ο ίδιος σημείωσε ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία, σε όλη την Ελλάδα έχουν μετατραπεί σε «Νοσοκομεία μίας νόσου -μόνο, covid 19» και πρόσθεσε ότι «αποδυνάμωσαν τις άλλες ειδικότητες για να ενισχύσουν με κλίνες τις ανάγκες του κορωναϊού, λες και σταματήσανε οι άλλες ασθένειες -βαριές ασθένειες, που δε διαγνώσθηκαν έγκαιρα και χάθηκαν άνθρωποι χωρίς να μπορεί κανείς να αποδείξει κάτι», υπογράμμισε.
Εργασιακά: 100 χρόνια μετά, δεν υπάρχει οκτάωρο!
Ο κ. Κλάδης αναφέρθηκε στο «χαρακτηριστικό» του νομοσχεδίου που παρουσιάστηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο, την κατάργηση του 8ώρου και την επιβολή 10ώρου, κατά τη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη. «Μετά από 100 χρόνια, δεν υπάρχει οκτάωρο, τώρα που ο εργαζόμενος, λόγω και covid 19, θα έπρεπε να εργάζεται λιγότερο να φροντίζει τον εαυτό του, για να μπορεί να ανταπεξέλθει», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Αλλάζει εντελώς το τοπίο. Μιλάμε για επιπλέον χειροτέρευση, άσχετα με το πρόσημο γιατί είδαμε όλα αυτά τα χρόνια υπάρχει μια συνέχεια, κάθε κυβέρνηση βάζει ένα λιθαράκι για το γκρέμισμα των εργασιακών δικαιωμάτων».
Ο ίδιος επισήμανε πως μπορεί η προγραμματισμένη εκδήλωση να ματαιώθηκε λόγω της πανδημίας, όμως: «Το κίνημα θα πρέπει να δώσει απάντηση και πρέπει να την δώσει τώρα. Να μην περάσουνε αυτές οι αλλαγές στα εργασιακά», ενώ σχολίασε και την ηθική διάσταση του θέματος: «Δεν μπορεί μέσα στην πανδημία να φέρνει ένα τέτοιο τεράστιο θέμα για τα εργασιακά… τύπου: “Τους βρήκαμε εδώ, ας τα περάσουμε όλα”. Ε, λοιπόν, θα πρέπει να βρουν αντίσταση», αντέτεινε.
Πάντως, ο κ. Κλάδης κάλεσε και τους πολίτες να συναισθανθούν την κατάσταση και να πάρουν θέση: «Εν τέλει, αυτό είναι το μέλλον που θέλουμε να ζήσουμε; Τόσα χρόνια μνημόνια κι άλλα μέτρα στη συνέχεια… Αυτό είναι το σύστημα μέσα στο οποίο θέλουμε να ζήσουμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας. Πρέπει να στοχεύσουμε ριζικά ενάντια σ’ αυτό το σύστημα», σημείωσε.
Σοσιαλισμός vs Καπιταλισμός
Όπως τόνισε ο γραμματέας της ΠΑΜ-Θ του ΚΚΕ, η όποια διαχείριση -ακόμα και αυτή που αφορά στην ίδια τη ζωή- γίνεται με βάση των αντοχών της οικονομίας. «Είναι πιο κυνικό, γιατί αυτή η οικονομία ποτέ δεν αντέχει τις σύγχρονες ανάγκες του λαού», τόνισε χαρακτηριστικά και υποστήριξε ότι «ο πιο επικίνδυνος ιός είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός γιατί παρά τις μεγάλες προόδους της επιστήμης δεν έχει να καλύψει τις ανάγκες του λαού».
Επισήμανε με αφορμή τις έρευνες για το εμβόλιο κατά του covid 19, ότι «στον σοσιαλισμό -χωρίς τον ανταγωνισμό- όλοι θα είχαν πρόσβαση στην έρευνα, αλλά και στην πληροφορία. Κι έτσι θα είχαμε πιο γρήγορα και πιο ασφαλή εμβόλια. Τώρα, επειδή ο καθένας κρύβει τα αποτελέσματα από τον άλλο για να βγάλει πρώτος το εμβόλιο και να κερδίσει η φαρμακοβιομηχανία που συνεργάζεται, έχουμε αυτήν την κατάσταση. Θυμάστε, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, τι γινόταν με τους αναπνευστήρες, αλλά και τις μάσκες, ενώ η για “50 χρόνια φυλακισμένη” Κούβα… έστελνε γιατρούς να βοηθήσουν…».
Ο ίδιος δεν αρνήθηκε ότι «υπήρχαν θέματα στο σοσιαλισμό», πρότεινε όμως να τον αντιμετωπίσουμε ως παιδί που μπουσουλάει… «Εμείς, τώρα, θα πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε να το δούμε να περπατά», είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τους πολίτες να καταλάβουν τη δύναμή τους, αναφερόμενος στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου: «Όταν ο λαός θέλει και αγωνίζεται είναι ικανός να κάνει τα μεγαλύτερα επιτεύγματα», υπογράμμισε.