Σύνταξη: Ελευθερία Μούκανου
Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης
Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου
Δε μάσησε τα λόγια του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, Άγγελος Μπεμπεκίδης, σχετικά με τις τελευταίες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα εργασιακά και το «χαρακτηριστικό» του πλαισίου, που αφορά στην κατάργηση του 8ωρου, το οποίο και αποτελεί, ουσιαστικά την κατάρριψη ενός ιστορικού κεκτημένου των εργαζομένων, ενώ ευθύνες για την… ηχηρή σιωπή της, επέρριψε στην ΓΣΕΕ.
Ο κ. Μπεμπεκίδης, μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο, σημείωσε ότι «εν καιρώ πανδημίας, όπου οι εργαζόμενοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της, με κίνδυνο της ίδιας τους της υγείας, έρχεται η κυβέρνηση να καταρρίψει θεμελιώδη δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αίμα».
Ο ίδιος έθεσε, όμως και το «ρητορικό ερώτημα»: πού είναι η ΓΣΕΕ; «δυστυχώς δεν την έχουμε δει, δεν έχουμε δει καμιά ανακοίνωση. Δεν είδαμε να καλύπτει κανένα εργαζόμενο», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως σε μια περίοδο που ο εργασιακός κόσμος βάλλεται, θα έπρεπε (η Γενική Συνομοσπονδία) να προχωρήσει σε «μια αντίδραση». «Και ζητάμε από τους εργαζόμενους να βγουν να πολεμήσουν για όλους. Δε γίνεται αυτό»…
Ο πρόεδρος του ΕΚ Ξάνθης αναφέρθηκε στις ελαστικές μορφές εργασίας, «συνθήκη» που προωθείται και που βρίσκει κάθετα αντίθετους, όπως είναι φυσικό, τους εργαζόμενους. «Δεν μπορεί να είναι ελκυστική η ελαστική μορφή απασχόλησης», σημείωσε «αν είχαμε ένα 5% ανεργία, ποιος θα μιλούσε για ελαστική μορφή –κανείς», επισήμανε.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να «τα καταργήσει όλα» και πως ωμά βάζει στην άκρη τους κοινωνικούς εταίρους. «Είχαν προαναγγείλει ότι θα το έθεταν σε διαβούλευση. Περιμένουμε», είπε.
Για τον κ. Μπεμπεκίδη αποτελεί «κόκκινο πανί» και το νομοσχέδιο που αναμένεται και ο αρμόδιος υπουργός Γ. Βρούτσης, που όπως υπενθύμισε κατήργησε το 2012 την Εργατική Εστία και Εργατική Κατοικία, «απομειώνοντας» δικαιώματα των εργαζόμενων, ωστόσο, όπως είπε, οι τελευταίοι συνεχίζουν να δέχονται κρατήσεις υπέρ… αυτών των απολεσμένων δικαιωμάτων…
Οι ελαστικές μορφές εργασίας, όπως είπε, θα σημάνουν και την αποδυνάμωση και κατάργηση τελικά του συνδικαλιστικού νόμου, ο οποίος θεσπίστηκε το 1982 και, όπως είπε, «ήταν ο πιο σύγχρονος, ο πιο προοδευτικός νόμος που υπήρξε». Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για την «ευθύνη του συνδικαλιστικού κινήματος» στην «νέα» εικόνα του εργασιακού τοπίου, σημείωσε: «Από το 2010 μέχρι τώρα έχουν γίνει περισσότερες από 100 απεργίες και 200 συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα και έχουν ακολουθηθεί και άλλες μορφές πάλης», υποστήριξε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να βρεθούν «νέες μορφές πάλης», αφού «οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα δεν μπορούν εύκολα να χάσουν το μεροκάματο».
Η ισχύς εν τη ενώσει
Όπως σημείωσε ο Άγγελος Μπεμπεκίδη, επίκειται συνάντηση όλων των Εργατικών Κέντρων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τον Περιφερειάρχη, ώστε να αναδειχθούν τα μείζονα εργασιακά ζητήματα, όπως είναι η ασφάλεια και υγιεινή στους χώρους εργασίας, η ανεργία -η ΑΜ-Θ είναι πρώτη σε ανεργία, βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ- αλλά και το εργασιακό τοπίο της περιοχή μας. Ο ίδιος, μάλιστα, ζήτησε από τον κ. Μέτιο - τον οποίο επισκέφθηκε πρόσφατα και συζήτησαν θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στην Π.Ε.Ξάνθης, όπως η ανεργία και οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας - τη μέριμνα για τη διοργάνωση ημερίδας, ώστε να συζητηθούν δημόσια τα συγκεκριμένα θέματα.
Ακούστε τον κ. Άγγελο Μπεμπεκίδη.
Σύνταξη: Ελευθερία Μούκανου
Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης
Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου