Μιχάλης Πατεράκης: Δε θα μας κουνάν το δάχτυλο αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την κατάργηση της προστασίας της κύριας κατοικίας

Τους «μύδρους» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχετικά με τον Πτωχευτικό Κώδικα, επέστρεψε στους… αποστολείς τους, ο Μιχάλης Πατεράκης, Αναπληρωτής Γενικός Συντονιστής και Υπεύθυνος Κομματικών Οργανώσεων Περιφέρειας ΑΜ-Θ της Ν.Δ.

Ο κ. Πατεράκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ προσπάθησε να δημιουργήσει ένα νομικό πλαίσιο με στόχο τη φροντίδα και την προστασία των δανειοληπτών. «Όλα τα περασμένα χρόνια δεν υπήρξε μέριμνα προς αυτήν την κατεύθυνση -δεν υπήρξε προστασία της πρώτης κατοικίας», υπογράμμισε, μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο.

Ο αναπληρωτής γενικός συντονιστής της Ν.Δ, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για καιροσκοπισμό. «Τα δείγματα της πολιτικής συμπεριφοράς του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστά, τις καταστροφικές επιπτώσεις της πολιτικής του, τις γνωρίζει ο ελληνικός λαός. Είναι γνωστό, ότι η ανευθυνότητα είναι το χαρακτηριστικό του γνώρισμα… Το ξέρουν όλοι, ποιος είναι αυτός που κατήργησε την προστασία της α’ κατοικίας», σημείωσε.

Παράλληλα, τόνισε ότι το προηγούμενο σύστημα, σε σχέση με το σημερινό είναι χαώδης. Η κριτική που δεχόμαστε από την τότε κυβέρνηση αποδεικνύει «ότι είναι μικρή και για αξιωματική αντιπολίτευση αφού εκείνη δημιούργησε τις συνθήκες και προϋποθέσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε σήμερα», υπογραμμίζοντας πως «Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τα συγχαρητήρια που δεχόταν ως κυβέρνηση από την ΕΕ για τις… 25 χιλιάδες ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που έγιναν επί των ημερών της» και σημειώνοντας με νόημα: «Αυτοί που κατήργησαν την προστασία της κύριας κατοικίας και άφησαν τον δανειολήπτη στο… έλεος έρχονται σήμερα να κουνήσουν το δάχτυλο σε αυτούς που προσπαθούν να βάλουν σε μια τάξη μια χαώδη κατάσταση».

Ο ίδιος ανέδειξε την ανάγκη για ένα «πλαίσιο ρύθμισης», εξηγώντας ότι οι αιτήσεις στο Πρόγραμμα Γέφυρα έχουν φτάσει τις 160.000 και επισήμανε πως είναι προφανές πω απαιτείται «να υπάρχει αυτό το πλαίσιο ρύθμισης -ένα εργαλείο- για τη βοήθεια των δανειοληπτών ώστε να μπορούν να εξέλθουν από τον… λαβύρινθο».

 

Κορωναϊός: «Δράσαμε νωρίτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες»

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη, όχι όμως δραματική». Αυτό τόνισε ο κ. Πατεράκης, επισημαίνοντας ότι η πρόκληση, κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, είναι η προστασία της υγείας των πολιτών -και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων- αλλά και της οικονομίας. «Τα μέτρα δουλεύουν -δουλεύουν στην Καστοριά και την Κοζάνη. Υπάρχει καλύτερη προετοιμασία. Μέσα σε ένα χρόνο έχουμε αύξηση των ΜΕΘ και προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, αλλά και καλύτερη αντίληψη και γνώση για το πώς θα αντιμετωπίσουμε την πανδημία», είπε.

Παράλληλα, επισήμανε, ότι είναι δύσκολο να αναχαιτιστεί η πανδημία. «Βλέπουμε ότι σήμερα η Γαλλία και το Βέλγιο στέλνουν στη Γερμανία ασθενείς… Εμείς πολύ νωρίτερα λάβαμε μέτρα απ’ ό,τι άλλες ευρωπαϊκές χώρες», υπογράμμισε, ενώ σχολίασε ότι η κυβέρνηση δρα με βάση τις συμβουλές των επιστημόνων. «Δε θα μπορούσε  να κάνει κάτι άλλο -όποιος αμφισβητεί, αυτήν την πολιτική, εκτός από καιροσκόπος θέτει σε κίνδυνο όλους μας. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την πορεία της νόσου, ο καλύτερος τρόπος είναι να γίνει με τις απόψεις των ειδικών και όχι των πολιτικών», τόνισε, στέλνοντας το μήνυμα.

 

«Όταν κλείνει η δουλειά σου δε θέλεις θεωρίες, αλλά λύσεις –και στο πρώτο κύμα τις δώσαμε»

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο αντίκτυπος αυτών των αυστηρών μέτρων που έχουν επιβληθεί δεν είναι δυνατόν να αξιολογηθούν ακόμα. «Σεβασμός για τον προβληματισμό του ελεύθερου επαγγελματία και εργαζόμενου αλλά η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι μια εξίσωση για δυνατούς λύτες», είπε και πρόσθεσε: «Σήμερα μπορούμε να μιλάμε για τα αποτέλεσμα της πρώτης φάση και νομίζω ότι η αντιμετώπιση μέχρι σήμερα των οικονομικών συνεπειών είχε ένα σχετικά θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία. Καταφέραμε, αντέξαμε και βγήκαμε από αυτό. Για το δεύτερο, καταρχάς δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει. Αν σε ένα μήνα εξέλθουμε ως ένα σημείο ή θα συνεχίσουμε, άρα είναι πρώιμο να μιλάμε τώρα γιατί δεν μπορούμε, ουσιαστικά να το αξιολογήσουμε».

Ο κ. Πατεράκης υπενθύμισε την προσπάθεια που έγινε, στην πρώτη φάση του covid 19, σχετικά με τη στήριξη της οικονομίας: «Όταν κλείνει η δουλειά σου δε θέλεις θεωρίες αλλά λύσεις -στο πρώτο κύμα τις δώσαμε», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι: «Σε αυτήν τη φάση, περιμένουμε και τα υγειονομικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της κρίσης», υπενθύμισε τις εξαγγελίες Πέτσα για επιπλέον μέτρα στήριξης, εξηγώντας ότι ο σχεδιασμός θα εξελίσσεται βήμα-βήμα: «Στην πορεία, θα παρεμβαίνουμε και θα δίνουμε λύσεις στις ομάδες της κοινωνίας μας που πλήττονται».

 

Ο... αστάθμητος παράγοντας «Αμερικανικές εκλογές»

Ιδιαίτερα προβληματισμένος εμφανίστηκε οκ. Πατεράκης, αναφορικά με την έκβαση των αμερικανικών εκλογών, με τον Τραμπ να ανακοινώνει ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για να σταματήσει την καταμέτρηση της επιστολικής ψήφου -δήλωση που «τάραξε» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια…

«Αποτελεί τεράστια αστάθεια το γεγονός ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, αυτό θα κριθεί σε δικαστικές αίθουσες», σημείωσε, αναδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίο αμφισβητείται το αποτέλεσμα. Παράλληλα, υπενθύμισε πρωθύστερες δηλώσεις του απερχόμενου προέδρου, που έκαναν λόγο για «κοινωνικές αναταραχές», χαρακτηρίζοντας «πολύ βαρύ» το κλίμα, σήμερα το οποίο, όπως είπε επηρεάζει τα οικονομικά δεδομένα και της χώρας μας.

 

Ακούστε τον κ. Μιχάλη Πατεράκη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

 

 

 

 

 

 

 

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά