Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου
Μοντάζ : Χρήστος Τζανίδης
Επιμέλεια : Τηλέμαχος Αρναούτογλου
Υπόμνημα, το οποίο υπογράφουν τα έξι Επιμελητήρια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κατατέθηκε στο Υπουργείο Ανάπτυξης με ένα καίριο αίτημα, για το μέλλον των τοπικών οικονομιών: να σταματήσει ο αθέμιτος ανταγωνισμός.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Στέλιος Μωραΐτης, φιλοξενούμενος στο Δημοτικό Ραδιόφωνο, σχολίασε ότι η Ξάνθη ζει υπό όρους lockdown, με κάποια μικρά διαστήματα… ελευθερίας, από τις 28 Μαρτίου και πως εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε οι μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις κινδυνεύουν να εξαφανιστούν… «Δίνεται η χαριστική βολή», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αθέμιτος ανταγωνισμός
Ο πρόεδρος έκανε λόγο για «αθέμιτο ανταγωνισμό» από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ τα οποία, εκτός από τη διατροφή έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν, την πλειοψηφία των αγαθών της αγοράς. «Το να αφήνεις τα σούπερ-μάρκετ να λειτουργούν, πουλώντας ανεξέλεγκτα τα πάντα και παράλληλα να βάζεις λουκέτο στο λιανεμπόριο, αυτό συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό», είπε και κάλεσε το υπουργείο «να διορθώσει την αβλεψία», καθώς, «όταν θα ανοίξει η τοπική αγορά, δε θα έχει… τι να πουλήσει»…
Οι μικρομεσαίοι και πολύ μικροί επαγγελματίες βρίσκονται σε δεινή κατάσταση με τη συνεχιζόμενη «απραξία» και δείχνουν να… ακολουθούν τη «μοίρα των αδύναμων». Ο κ. Μωραΐτης, ωστόσο, σχολίασε πως «αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε -άλλο να πουλάς ζάχαρη και άλλα είδη διατροφής και άλλο παπούτσια, σόμπες και τηλεοράσεις και, πολλές φορές, πολύ ακριβότερα… Αυτό είναι απαγορευμένο», υπογράμμισε.
Η καθυστέρηση του 12%
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην καθυστέρηση που παρατηρείται να αποσταλούν οι εγκύκλιοι στους κατά τόπους ΟΑΕΔ ώστε να ξεκινήσει (επιτέλους) η διαδικασία συμψηφισμού, όπως ορίζει η τελευταία ΚΥΑ για την επιστροφή του 12%. «Έχει περάσει ενάμιση μήνας», σημείωσε ο πρόεδρος, «και δεν μπορούμε να καταλάβουμε πού οφείλεται αυτή η καθυστέρηση, με την οποία κινδυνεύουμε να χάσουμε το πρώτο εξάμηνο του 2014, το οποίο και περιλαμβάνεται στη νέα ΚΥΑ».
Ο κ. Μωραΐτης επανέλαβε ότι το κράτος θα πρέπει να επανακτήσει την αξιοπιστία του απέναντι στον επιχειρηματία αν η πολιτική για ανάπτυξη την οποία ευαγγελίζεται δεν είναι μόνον λόγια… «Ποιος θα έρθει να επενδύσει όταν βλέπει τι γίνεται εδώ και δέκα χρόνια με το 12%», σημείωσε με νόημα.
Επίσης, υπογράμμισε ότι «ο κόσμος πειθαρχεί στα μέτρα» και πως «αφού υπάρχουν δηλώσεις των υπουργών είναι πολύ πιθανό να φτάσουμε, μέχρι τον Απρίλιο, “καθολικώς περιορισμένοι”», το οποίο, όπως υπογράμμισε «θα ήταν καταστροφικό».
Εξήγησε πως, «άλλο η οικονομία της Γερμανίας ή της Γαλλίας, όπου εκεί οι επιχειρήσεις αποζημιώνονται κατά το 90-95% κι άλλο, η ελληνική, με τις αποζημιώσεις στο 2%» και σχολίασε ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες κατανοούν την κατάσταση, ωστόσο, «οι διοικούντες, θα πρέπει να διορθώνουν τα λάθη, τα οποία επισημαίνουν οι παραγωγικοί φορείς».
Ακούστε τον κ. Σ. Μωραΐτη.
Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου
Μοντάζ : Χρήστος Τζανίδης
Επιμέλεια : Τηλέμαχος Αρναούτογλου