Θανάσης Μουσόπουλος για τη Διακομματική Επιτροπή: Το πόρισμά της θα πρέπει να είναι θεμελιωμένο στον Πολιτισμό και την Ιστορία της Θράκης

Μια πολύ ενδιαφέρουσα παρέμβαση -όπως συνηθίζει, άλλωστε- έκανε ο ιστορικός, ποιητής και δάσκαλος Θανάσης Μουσόπουλος, εν αναμονή της έκδοσης του Πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης.
 
Πρώτα με το κείμενό του, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα και ύστερα, φιλοξενούμενος «ζωντανά» στο Δημοτικό Ραδιόφωνο, ο κ. Μουσόπουλος, με την πολύπλευρη γνώση, στέλνει ένα μήνυμα προς τους «25 της Επιτροπής», σχετικά με την προσέγγιση του μέλλοντος της Θράκης, το οποίο, όπως είπε, θα πρέπει να εδράζεται στο πολύ βαθύ και πλούσιο παρελθόν της.
 
Το πόρισμά της θα πρέπει να είναι θεμελιωμένο στον Πολιτισμό και την Ιστορία της Θράκης, σημειώνει ο κ. Μουσόπουλος, αναλύοντας το «λάθος», στο οποίο υπέπεσε η Διακομματική του 90, όπου, εν πολλοίς, διέπονταν από τη φιλοσοφία, πως εάν δώσεις λύσεις στην οικονομία, τότε θα υπάρξει… αυτορρύθμιση και στους υπόλοιπους πυλώνες που συνθέτουν τα χαρακτηριστικά μιας κοινωνίας. «Πολλά πράγματα έγιναν, με το Πόρισμα Τσουδερού», είπε, κάνοντας μια ιδιαίτερη μνεία, στην αείμνηστη Βιργινία Τσουδερού (πρόεδρο της πρώτης Διακομματικής) και εμπνεύστρια του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, «όμως πολλά έμειναν μόνο στα χαρτιά», σημείωσε, υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι το Πόρισμα του 90 μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια νέα εκκίνηση.
«Η ουσιαστική ανάπτυξη είναι συνυφασμένη με όλα τα  επίπεδα που αποτελούν τη δομή της κοινωνίας: το οικονομικό, το κοινωνικό, το ιστορικό και το πολιτιστικό», εξήγησε.
 
«Ειδικά η Θράκη που επί 3000 χρόνια έχει συνεχή παρουσία συμπληρωματικότητας των επιπέδων», τόνισε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στη διοργάνωση του Ε’ Συνεδρίου Θρακών, στην Ξάνθη, πριν από είκοσι χρόνια, όπου ως ομιλητής προσέγγισε τη «φυσιογνωμία» της Θράκης, από τους κλασσικούς χρόνους έως και τα σύγχρονα χρόνια. «Η Θράκη δίνει τρία μηνύματα: της συνύπαρξης του διαφορετικού -και δεν αφορά μόνο στη συμπόρευση χριστιανών και μουσουλμάνων, το οποίο συναντάται στα νεώτερα χρόνια- της συμπληρωματικότητας των επιπέδων πραγματικότητας. Ποτέ δεν ήμασταν πολύ πλούσιοι ή κάτι άλλο… αλλά “λίγο απ’ όλα ”και ότι πάντα είχε μια μεθοριακή-ακριτική θέση και σύλληψη, μεταξύ Ευρώπης και Ασίας -με ευελιξία, αλλά και προβλήματα… ».
 
Μιλώντας για τον πολιτισμό, ο οποίος, όπως είπε, για τους πολιτικούς αποτελεί ένα «διακοσμητικό στοιχείο», σχολίασε ότι αν δεν είχαν κατασκευαστεί η Εγνατία και ο Αγωγός Φυσικού Αερίου, δε θα είχαμε νέες αρχαιότητες στη Θράκη και πρόσθεσε ότι πολύ σημαντικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει, σε αυτό το επίπεδο, η εφορεία αρχαιοτήτων και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. 
Ο ίδιος επανέλαβε τη θέση του, περί «επανίδρυσής» του Δ.Π.Θ  που σημαίνει «να ξαναδούμε το ρόλο του», σημειώνοντας ότι δημιουργήθηκε, όπως και το Αριστοτέλειο «για να υπηρετήσει πολιτικούς, πολιτιστικούς και εθνικούς λόγους, που επέβαλαν τη δημιουργία διάδοσης γνώσης, αλλά και τη συνεργασία με την κοινωνία. Αυτήν την επανίδρυση τη βλέπω, τα τελευταία χρόνια και είναι αισιόδοξο, όμως πολλά πράγματα πρέπει να γίνουν ακόμα», υπογράμμισε.
 
Ο κ. Μουσόπουλος ανέφερε, ότι του αρέσει το γεγονός ότι η Θράκη «δε μεγαλοπιάνεται», αλλά και πως τον ενοχλεί όταν… μεμψιμοιρεί «όταν λέμε, “η καημένη η Θράκη”», ενώ κάλεσε τους πολιτικούς να «ακούσουν τους πολίτες», μια και η εποχή επιτάσσει αυτήν την προσέγγιση.
 
Έτσι, μοιραία, ο λόγος μετακινήθηκε στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. «Το ’21 δεν έγινε “από πάνω” αλλά “από κάτω”. Οποιαδήποτε επανάσταση και αλλαγή πρέπει να καλύπτει όλα τα επίπεδα της πραγματικότητας και να ξεκινάει από εκεί. Απλός λαός ήταν οι αρχηγοί που φυλακίστηκαν ή τραυματίστηκαν και πάντα υπάρχουν κάποιοι άλλοι που επωφελούνται», σημείωσε.
Ο κ. Μουσόπουλος επισήμανε ότι η Επανάσταση είναι… ανολοκλήρωτη, γιατί «σκοποί, στόχοι και μηνύματα που απορρέουν από αυτήν δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί… «Το 1909, ο Βενιζέλος, το 1940, το Πολυτεχνείο… Όλα αυτά είναι η πορεία του ελληνικού λαού για την ολοκλήρωση των οραμάτων της Επανάστασης», υπογράμμισε.
 
Ακούστε τον Θ.Μουσόπουλο.
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη-Ελευθερία Μούκανου
Μοντάζ- Χρήστος Τζανίδης 
Επιμέλεια –Τηλέμαχος Αρναούτογλου
 
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά