Στάθης Λιότσικας: Κάλεσμα για Πανεργατική Απεργία στις 26 Νοεμβρίου για τις ανατροπές στα εργασιακά/Δωρεάν τεστ στους χώρους δουλειάς ζητούν τα σωματεία

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης, μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων Γαλακτοβιομηχανίας Ξάνθης «Ροδόπη», το Σωματείο της ΔΕΥΑΞ και το Σωματείο Εργαζομένων «Βοήθεια στο Σπίτι ΑΜ-Θ» πραγματοποιούν Πανεργατική Απεργία στις 26 Νοεμβρίου, ως απάντηση στο προς ψήφιση νομοσχέδιο, για τα Εργασιακά.
 
Με αιχμή του δόρατος, την κατάργηση του 8αώρου, μια κατάκτηση των εργαζομένων εκατό χρόνων, αλλά και μια σειρά άλλων «αντεργατικών μέτρων» η κυβέρνηση, σύμφωνα με το συνδικαλιστικό κίνημα, επιχειρεί να αλλοιώσει το εργασιακό τοπίο και να οδηγήσει τον εργαζόμενο σε φυσικό και επαγγελματικό αφανισμό…
 
Ο Στάθης Λιότσικας, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης, απηύθυνε κάλεσμα για «μαζική συμμετοχή» στην απεργία της 26ης Νοεμβρίου στην Ξάνθη, ώστε «να δοθεί μια δυναμική απάντηση και να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο “έκτρωμα”, που προωθεί η κυβέρνηση».  Στο διεκδικητικό πλαίσιο, περιλαμβάνεται το αίτημα για άμεση πρόσληψη υγειονομικών μέτρων και μέτρων ασφάλειας σε όλους τους χώρους εργασίας.
Ήδη, συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ, πολλά Εργατικά Κέντρα της χώρας, μεταξύ των οποίων και της Αθήνας και Ομοσπονδίες Εργαζομένων.
 
Ένας αντεργατικός νόμος…
Το νομοσχέδιο Βρούτση καταργεί το οκτάωρο, ενώ θεσμοθετείται η «δωρεάν εργασία», καθώς δεν προβλέπεται υπερωριακή αμοιβή, για δεκάωρη εργασία, αλλά επιστροφή του επιπλέον χρόνου σε άδεια…
«Αντεργατικό» χαρακτήρισε ο κ. Λιότσικας το νομοσχέδιο, επισημαίνοντας ότι «το μέτρο έχει δοκιμαστεί παράνομα σε χώρους δουλειάς -η τρομοκρατία δεν έχει προηγούμενο», τόνισε χαρακτηριστικά «και δεν μπόρεσε εφαρμοστεί».
Σημείωσε, ότι επιχειρείται η περαιτέρω ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης σημειώνοντας ότι σε περίπτωση απεργίας, επιβάλει το 40% των εργαζομένων να δουλεύει ως προσωπικό ασφαλείας. «Έχει λόγο η απεργία όταν οι μισοί, σχεδόν, θα πρέπει να δουλεύουν, ενώ ταυτόχρονα θα στοχοποιούνται οι ομάδες περιφρούρησης της απεργίας», διερωτήθηκε. Παράλληλα, έκανε λόγο για «φακέλωμα» των εκλεγμένων συνδικάτων και των μελών τους, αφού, όπως είπε, η λεγόμενη «απογραφή» θα μπορεί να είναι προσβάσιμη για κάθε εργοδότη. «Σε πολλούς χώρους δυστυχώς έχουμε ανθρώπους συνδικαλιστές που πρέπει να… περιφρουρούμε», δήλωσε με έμφαση και πρόσθεσε πως «Ήδη μπορούν -και με το νόμο που προωθείται, ακόμη ευκολότερα- να προβούν σε πιέσεις για απολύσεις ή και παραιτήσεις»,  ενώ υπογράμμισε με νόημα «Δεν κρύβονται όλοι οι συνδικαλιστές στους χώρους εργασίας, αλλά… υπάρχουν και σωματεία που είναι πολύ βολικά για τις βλέψεις της εργοδοσίας».
Επίσης, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η αποδυνάμωση του ρόλου της Επιθεώρησης Εργασίας, με αφαίρεση αρμοδιοτήτων όπως είναι οι «εργατικές διαφορές», ενώ, όπως σημείωσε ο κ. Λιότσικας για την επιθεώρηση εργασίας Ξάνθης … «τρεις άνθρωποι προσπαθούν να καλύψουν εκατοντάδες εργαζόμενους».
 
Ευάλωτος στόχος του κορωναϊού ο εργαζόμενος
Οι εργαζόμενοι, από την αρχή, απαιτούν άμεσα μαζικά τεστ σε όλους τους εργασιακούς χώρους. «Απαιτούμε δωρεάν τεστ, σε μια περίοδο που τα κρούσματα έχουν εκτοξευθεί», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «στην Ξάνθη, όπου εκατοντάδες εργαζόμενοι απασχολούνται σε βιομηχανικούς χώρους, δε γίνονται μαζικά τεστ».
Επανέλαβε το αίτημα για «άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες δομές υγείας, που θα στελεχώσουν τις υπάρχουσες ΜΕΘ και τις νέες που θα δημιουργηθούν», αλλά και «επίταξη των ιδιωτικών δομών και όχι… “παχυλές συμφωνίες”, με τους κλινικάρχες».
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι, κυρίως, στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, οι εργαζόμενοι… «σαρδελοποιούνται» στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ η κυβέρνηση είτε αδιαφορεί είτε εξυπηρετεί άλλους σκοπούς, με το να μην απαντά σε αιτήματα, όπως αυτό των Τουριστικών Πρακτορείων για συμμετοχή των στόλων τους στη μάχη κατά της πανδημίας.
Ζήτησε, εκ νέου, προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών για την αποσυμφόρηση των τάξεων, αλλά και εύρεση νέων χώρων για την εκπαιδευτική διαδικασία. «Δεν είναι μεγάλος ο αριθμός (προσλήψεων) που απαιτείται ώστε να καλυφθεί ο ασφαλής αριθμός των 15 μαθητών σε κάθε τάξη», σχολίασε.
Εστίασε στα προβλήματα που παρατηρούνται με την τηλεκπαίδευση -κυρίως στον ορεινό όγκο της Ξάνθης- με τις συνδέσεις στο ίντερνετ. «Είναι τρομερό, σήμερα να μην εξασφαλίζεται η αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή. Πέφτει συνεχώς το δίκτυο, τα παιδιά είτε δε βλέπουν ή δεν ακούνε… Υπήρχε αρκετός χρόνος ώστε να προετοιμαστεί το σύστημα», επισήμανε.
Τέλος, χαρακτήρισε «κοροϊδία» τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το αρμόδιο υπουργείο τους ανέργους, υπογραμμίζοντας ότι η εφάπαξ καταβολή του επιδόματος των 400 ευρώ δε θα πρέπει να δίνεται μόνο σε αυτούς που «αναγνωρίζει» ως μακροχρόνιους άνεργους (διάστημα ανεργίας 12 μήνες), αλλά σε όλες τις κατηγορίες.
 
Να σημειωθεί, ότι εκτός της απεργιακής κινητοποίησης της 26ης Νοεμβρίου, ο κ. Λιότσικας κάλεσε τους εργαζομένους σε μια συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας, όπως αυτή, που πραγματοποιήθηκε την Πρωτομαγιά, την ημέρα του Πολυτεχνείου «αφού, σήμερα, το μήνυμα της επετείου είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ».
 
Ακούστε τον κ. Σ.Λιότσικα.
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Ελευθερία Μούκανου
Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης
Επιμέλεια : Τηλέμαχος Αρναούτογλου
 
Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά