Ελένη Χατζηγεωργίου, για το «σόου Ερντογάν» στην Αμμόχωστο: Η Τουρκία επιδιώκει τον έλεγχο όλης της Κύπρου

 
 
«Κι αν σου μιλάω με παραμύθια και παραβολές/είναι γιατί τ’ ακούς γλυκότερα/κι η φρίκη δεν κουβεντιάζεται/γιατί είναι ζωντανή/γιατί είναι αμίλητη και προχωράει…»
Με τους στίχους από τον «Τελευταίο Σταθμό» του Γιώργου Σεφέρη, η πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης, Ελένη Χατζηγεωργίου, κάλεσε τους Έλληνες, μέσα από τη συχνότητα του Δημοτικού Ραδιοφώνου να θυμούνται να προνοούν και να αντιστέκονται.
Με αφορμή τη Μαύρη Επέτειο από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, 47 χρόνια μετά…
 
Τα υγειονομικά μέτρα δεν έδωσαν την ευκαιρία στους Κύπριους σε Ξάνθη και Κομοτηνή, όπως συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα να επικαιροποιήσουν το Χρέος, να υπογραμμίσουν το γεγονός της εισβολής και της κατοχής, που συνεχίζεται όλα αυτά τα χρόνια.
Με πορεία διαμαρτυρίας, με τραγούδια και συνθήματα, αλλά και το ψήφισμα που επικολλείται κάθε χρόνο στα κάγκελα του Τουρκικού Προξενείου στην Κομοτηνή. Κι ύστερα η ανάκρουση του εθνικού ύμνου -πάντα, έχοντας πλάτη την οδό Ιώνων- εκεί, δηλαδή, που η Τουρκία ρίχνει τον «βαρύ ίσκιο της» όχι μόνον για τους Κύπριους, μα και τους Αρμένιους, αλλά και όλον τον ελληνισμό.
 
Με αφορμή το «σόου» Ερντογάν στην κατεχόμενη, στις 15 Νοεμβρίου, ανήμερα της ανακήρυξης του «ψευδοκράτους Ντενκτάς» η κ. Χατζηγεωργίου έκανε λόγο για «τέταρτη εισβολή» στο Νησί. «Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι προσγειώθηκαν ξένα αεροπλάνα, ότι έγιναν παρελάσεις, ότι παραβρέθηκε το μισό υπουργικό συμβούλιο ξένου κράτους και ο… Μπαχτσελί και στη συνέχεια όλοι αυτοί μπήκαν στην περίκλειστη πόλη όπου φρουρείται από τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ, γιατί, ο Ερντογάν ήθελε να κάνει… πικνίκ… Δεν είναι πρόκληση;», έθεσε το… ρητορικό ερώτημα.
Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις αξιωματούχων της ΕΕ, σημείωσε ότι υπάρχουν «πραγματικές αποφάσεις» του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που έχουν θεσπιστεί «για να σταματήσουν το κακό». «Θα μπορούσαμε να καταφέρουμε πολλά, αν το ήθελε η Ευρωπαϊκή Ένωση -όμως δεν το θέλει», επισήμανε, θυμίζοντας το κατάπτυστο Σχέδιο Ανάν. «Γιατί δεν είναι “Ενωμένη”, είναι χωράφι της Γερμανίας κάνει ό,τι θέλει η Μέρκελ», υπενθυμίζοντας την «παραδοσιακή συμμαχία» με την Τουρκία. «Η Μικρασιατική Καταστροφή δεν έγινε για να μπει η γερμανική τράπεζα και να πάρει τις περιουσίες των Ελλήνων; Ή στην αρμενική γενοκτονία, πίσω δεν ήταν πάλι, οι Γερμανοί», συνέχισε τα ρητορικά και απαντημένα από την Ιστορία, ερωτήματα…
Επισήμανε, πάντως και τις ευθύνες των διοικούντων στην Κύπρο. «Έπρεπε να εξοπλιστεί και για το λόγο αυτό, υπήρχε το ταμείο για την άμυνα όπου συνεισέφεραν όλοι οι Κύπριοι έτσι ώστε η Κύπρος να μην εξαρτάται από κανέναν… Η Κύπρος δεν αγόρασε ούτε σφαίρα. Αυτά τα χρήματα έκαναν φτερά και η ευθύνη δεν αποδόθηκε…», σημείωσε.
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι κανείς δε μιλά σήμερα για «εισβολή», αλλά για «κυπριακό πρόβλημα». Υπογράμμισε πως «Αν η Τουρκία δεν έμπαινε ως εγγυήτρια της Κύπρου δε θα μπορούσε να δικαιολογήσει την εισβολή που έκανε… Σήμερα πήρε απαλλαγή και κανείς δε μιλά για εισβολή, αλλά για κυπριακό πρόβλημα. Κι όμως αυτό που συνέβη είναι Εισβολή και Κατοχή». Σημείωσε μάλιστα ότι ούτε και δικαίωμα να ανακηρύξει κράτος παράνομο είχε -και καταδικάστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας. 
Τέλος, υπογράμμισε ότι απώτερος στόχος της Τουρκίας είναι ο απόλυτος έλεγχος όλης της Κύπρου ήδη από τη δεκαετία του ’50…
 
Η ίδια, εξέφρασε τη δυσφορία της για το γεγονός ότι προσήχθησαν επτά Κύπριοι φοιτητές στη Θεσσαλονίκη, που θέλησαν να αναρτήσουν πανό διαμαρτυρίας, ανήμερα της επετείου… Να σημειωθεί ότι οι επτά αφέθηκαν ελεύθεροι αφού πλήρωσαν διοικητικό πρόστιμο, όπως ορίζει η διάταξη περί συναθροίσεων, λόγω της πανδημίας.
Ωστόσο, σχολίασε ότι… «αύριο, η Αθήνα θα καεί για το…  Πολυτεχνείο”», εξηγώντας ως, μέρος και η ίδια αυτής της αποστροφής της Ιστορίας πως «Εμείς που ήμασταν στο Πολυτεχνείο κάναμε αγώνα κατά της Χούντας όχι για να βγαίνουν σήμερα οι απόγονοί μας και να καίνε την Αθήνα στο όνομα της… δημοκρατίας -αν είναι δυνατόν…».
 
Συναντιούνται… οι τραγωδίες
Από τη συζήτηση δε θα μπορούσε να λείψει η νέα τραγωδία των Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. «Αν η Αρμενία ενίσχυε τον εξοπλισμό της και δεν αρκούνταν στα προϊστορικά όπλα ενώ από την άλλη, το Αζερμπαϊτζάν είχε υπερσύγχρονα όπλα, που της προμήθευσε η Τουρκία δε θα έφτανε να υπογράψει αυτήν την επαίσχυντη συμφωνία… Ενώ, αναφερόμενη στην «έξοδο» των Αρμενίων από την περιοχή, έκανε λόγο για «γενοκτονία», «Γατί αναγκάζεται ολόκληρος λαός να αφήσει τη γη του και να πάρει το δρόμο της προσφυγιάς», τόνισε, υπογραμμίζοντας την «κοινή μοίρα».
«Αυτός ο πόνος δεν περνά. 46 χρόνια οι πληγές μας αιμορραγούν ακόμα», είπε η κ. Χατζηγεωργίου. Η πατρώα γη περνά μέσα από τα μάτια μας κάθε πρωί και κάθε βράδυ. Ο τόπος που γεννήθηκες και μεγάλωσες είναι ο θησαυρός σου… -Νιώθω ότι ξαναζώ τον ξεριζωμό μας στην Κύπρο»…
 
Από το λόγο και τη σκέψη της δεν έλειψε ούτε η αναφορά στη Θράκη, ίσως και εξαιτίας της ιστορικής μνήμης που «θέλει» τις τραγωδίες να… συναντώνται.
«Τα μάτια μας στη Θράκη», είπε. «Κινδυνεύει. Αυτά που γίνονταν στην Κύπρο στη δεκαετία του ’50 γίνονται, τώρα, εδώ…», υπογράμμισε.
 
Ακούστε την κ. Ε. Χατζηγεωργίου
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου
Μοντάζ: Παναγιώτης Χαραλαμπάκης
Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου
 
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά