Σπύρος Σαπουνάς: Έως τις 25 Νοεμβρίου θα «δούμε» τα αποτελέσματα του lockdown/ Σύσκεψη αύριο στην Αντιπεριφέρεια Ξάνθης παρουσία του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Ετοιμότητας και Απόκρισης του ΕΟΔΥ

 

Τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ετοιμότητας και Απόκρισης του ΕΟΔΥ, ενδοκρινολόγο και διαβητολόγο, Σπύρο Σαπουνά, φιλοξένησε το Δημοτικό Ραδιόφωνο, με αφορμή τη διενέργεια rapid test -και με τη μέθοδο «drive through»- που εκπονεί ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, σε συνεργασία με τον Δήμο Ξάνθης, αλλά και ενόψει της αυριανής ευρείας σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στην Αντιπεριφέρεια Ξάνθης  για την αξιολόγηση των μέχρι τώρα δεδομένων, στην οποία ο κ. Σαπουνάς θα παραστεί.
 
Ο κ. Σαπουνάς επισήμανε ότι η περιοχή μας έχει αναπτύξει κουλτούρα στο θέμα της πρόληψης του ιού, εξαιτίας της ατυχίας της να «σηκώσει» το βάρος του πρώτου κύματος της άγνωστης, μέχρι τότε, πανδημίας, εξηγώντας την «αθρόα» προσέλευση των κατοίκων στο κάλεσμα του ΕΟΔΥ, που πραγματοποιείται ύστερα από την απόφαση του Δήμου Ξάνθης να προμηθευθεί εγκεκριμένα ράπιντ τεστ για τους πολίτες του -αυτά, δηλαδή, που χρησιμοποιεί και ο ίδιος ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η προσέλευση των κατοίκων της περιοχής μας για τεστ είναι πολύ μεγαλύτερη, σε σχέση με αυτήν των άλλων περιοχών, που την ίδια χρονική περίοδο διενεργήθηκαν, ενώ σκεπτικός εμφανίστηκε από την προσέλευση και τη γενικότερη αντιμετώπιση των κατοίκων στη Θεσσαλονίκη, που, όπως είναι γνωστόν, σημειώνεται «επιδρομή» του ιού.
 
Ο κ. Σαπουνάς υπεραμύνθηκε της προσπάθειας που έγινε, κατά τη διάρκεια της επιδημίας στο δήμο Μύκης, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας. «Υποδειγματικό» χαρακτήρισε το σχέδιο, το οποίο εκπονήθηκε, με αποτέλεσμα, όπως είπε να αντιμετωπιστεί με επιτυχία η κατάσταση. «Διαφορετικά, ο ιός θα μπορούσε να έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα», υπογράμμισε.
 
Επισήμανε ότι σε αυτήν τη φάση, καταγράφεται, σε εθνικό επίπεδο, η κατάσταση της περιόδου, προ lockdown, ενώ τα αποτελέσματα του καθολικού περιορισμού, θα φανούν σε μερικές μέρες, μέχρι τις 25 Νοεμβρίου, όπως σημείωσε. Τότε, προφανώς θα παρθούν και οι αποφάσεις, για το τι μέλλει γενέσθαι…
Αποφάσεις, που εν πολλοίς, εξαρτούνται από τους επιδημιολογικούς δείκτες, τον αριθμό διασωληνωμένων, των θανάτων, αλλά και των νοσηλευόμενων σε πτέρυγες covid 19.
 
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ετοιμότητας και Απόκρισης του ΕΟΔΥ σημείωσε ότι «Αυτή τη στιγμή υπάρχει σχέδιο, εφαρμόζονται όλα τα μέτρα που γνωρίζουμε και ετοιμάζουμε τον τρόπο, με τον οποίο θα βγούμε από το lockdown», τόνισε και υπογράμμισε ότι έχουν στηθεί Παρατηρητήρια, μεσούσης της κρίσης, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στους ειδικούς να ελέγχουν την εξέλιξη του ιού, ανά περιοχή και κατ’ επέκταση να κατοπτεύουν, πού και πότε θα «χτυπήσει καμπανάκι», που, όπως είπε, όλοι απευχόμαστε.
 
Κάλεσε όλους να τηρούν με ευλάβεια τα μέτρα: «Τηρούμε αποστάσεις, φοράμε μάσκα και φροντίζουμε την υγιεινή των χεριών μας, αλλά και των χώρων, που ζούμε και εργαζόμαστε», υπογράμμισε σημειώνοντας ότι κυρίως οι εργασιακοί χώροι θα πρέπει να αερίζονται σωστά και συχνά. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα, καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου τους. «Πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση, μέχρι να έρθει το εμβόλιο», υπογράμμισε.
 
Ακούστε τον κ. Σ. Σαπουνά.
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Ελευθερία Μούκανου
Μοντάζ: Παναγιώτης Χαραλαμπάκης
Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου
 
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά