Μ. Φανουράκης: Συνεχίζεται η διενέργεια ράπιντ τεστ για τους συμπολίτες μας –Τα λιγότερα κρούσματα στην Ξάνθη, σε περιφερειακό επίπεδο, από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με τον Outbreak Covid 19

Συνεχίζονται τα ράπιντ τεστ στην Ξάνθη, μια διαδικασία που πραγματοποιείται μετά την πολιτική απόφαση της δημοτικής αρχής να προμηθευθεί εγκεκριμένα τέστ -εκείνα, δηλαδή, που χρησιμοποιεί και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.
Αν και οι αριθμοί δείχνουν ότι η κατάσταση της πανδημίας βρίσκεται στο «πικ» της διάστασής της, με την αύξηση των διασωληνωμένων, των θανάτων, αλλά και των ασθενούντων σε κλινικές κορωναϊού, εντούτοις, στην περιοχή και τον δήμο μας, ο αγώνας του ελέγχου των πολιτών συνεχίζεται με πρόγραμμα και συνέπεια.
 
Για αρκετές μέρες οι πολίτες του δήμου Ξάνθης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ένα δωρεάν ράπιντ τέστ -τις τελευταίες μέρες και με τη μέθοδο drive through, που απευθύνονται κυρίως σε εργαζόμενους- απόδειξη, του αισθήματος υψηλής ευθύνης απέναντι στους ίδιους, αλλά και την κοινότητα.
 
Τα αποτελέσματα της προσπάθειας θα συζητηθούν αύριο, σε σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Ξάνθης, που θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί, με τη συμμετοχή τοπικών και υπηρεσιακών παραγόντων και τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ετοιμότητας και Απόκρισης του ΕΟΔΥ, κ. Σπύρο Σαπουνά, ο οποίος έρχεται στην πόλη μας γι’ αυτόν τον σκοπό.
 
«Θα περιμένουμε με αγωνία την αξιολόγηση των μέχρι τώρα δεδομένων, ώστε να δούμε αν όλα αυτά τα μέτρα, που έχουν παρθεί θα αποφέρουν καρπούς». Αυτό τόνισε εμφατικά, μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών, Μανώλης Φανουράκης -ενδεικτικό της σοβαρής και συντονισμένης προσπάθειας, που καταβάλλεται από τη δημοτική αρχή, στη μάχη κατά του κορωναϊού. «Μπορεί να έχουμε τη σφαιρική εικόνα της κατάστασης, ο ΕΟΔΥ όμως, μπορεί να αξιολογήσει επιστημονικά την κατάσταση, σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία».
 
Ο αντιδήμαρχος σημείωσε ότι τα τεστ συνεχίστηκαν και σήμερα στην Ξάνθη και εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την ανταπόκριση των πολιτών της περιοχής, για μαζικό έλεγχο -ανταπόκριση, η οποία, όπως είπε, καταγράφεται στα στοιχεία του ΕΟΔΥ, που φέρνουν τον δήμο μας και την περιφερειακή ενότητα στην πρώτη θέση, στο σύνολο των τεστ που διενεργήθηκαν σε άλλες περιοχές της επικράτειας.
 
Χαρακτηριστικό είναι ότι από τη διενέργεια των ράπιντ τεστ που πραγματοποιήθηκαν χθες σε Ξάνθη, Δράμα, Λάρισα, Άνδρο, Ρόδο και Τρίκαλα, ο μεγαλύτερος αριθμός ανταποκρινομένων πολιτών σημειώθηκε στην Ξάνθη. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν 258 έλεγχοι. Διαπιστώθηκαν 30 θετικά κρούσματα (15 άνδρες και 15 γυναίκες), με ενδιάμεση ηλικία κρουσμάτων τα 44 έτη. Εξήγησε ότι σε περίπτωση που βρεθούν θετικά κρούσματα κατά τον έλεγχο των rapid tests, ακολουθείται διαδικασία επιβεβαίωσης με μοριακό έλεγχο και εν συνεχεία – αφού επιβεβαιωθούν και με τεστ PCR  - καταγράφονται ως θετικά και ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ.
 
Ο κ. Φανουράκης σημείωσε ότι οι Ξανθιώτες δείχνουν έμπρακτα ότι όχι μόνον δε φοβούνται να κάνουν το τεστ, αλλά επιδεικνύουν υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους οικείους τους, αλλά και σε ολόκληρη την κοινότητα. Ιδιαίτερα, θα πρέπει να επισημανθεί ότι πολλά από τα κρούσματα έχουν καταγραφεί σε ασθενείς που δεν είχαν κάποιο από τα γνωστά συμπτώματα, τους λεγόμενους «ασυμπτωματικούς». «Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό το γεγονός ότι προσέρχονται οι συμπολίτες μας, γιατί γίνεται κατανοητό πόσο εύκολα και γρήγορα, μπορεί να μεταδοθεί ο ιός», υπογράμμισε και πρόσθεσε, στέλνοντας το μήνυμα σε όσους διαφωνούν με τη διενέργεια μαζικών τεστ: «Δεν μπορώ να διανοηθώ αυτή τη “λογική”, γιατί, όπως αποδεικνύεται τα τεστ είναι ο φραγμός της διασποράς στην κοινότητα».
 
Ο ίδιος αναφέρθηκε στα στοιχεία του επίσημου φορέα OUTBREAK COVID 19, σχετικά με τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, που φέρνουν την Ξάνθη στην τελευταία θέση αριθμού κρουσμάτων, ανάμεσα στις περιφερειακές ενότητες της ΠΑΜ-Θ.
 
Όπως είπε χαρακτηριστικά, από την αρχή της πανδημίας, έχουν καταγραφεί στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 52.063 κρούσματα, με την Ξάνθη να κατέχει μέχρι αυτήν τη στιγμή, την τελευταία θέση, με 752 περιστατικά.
Οι υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες καταγράφονται ως εξής:
 
Περιφερειακή Ενότητα Δράμας - 1335 κρούσματα
Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης -1193 κρούσματα
Περιφερειακή Ενοτητα Έβρου – 1056 κρούσματα
Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας – 887 κρούσματα
 
Εξαίροντας την στάση των συμπολιτών μας ο κ. Φανουράκης επισήμανε: «Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, με πόση συνέπεια και σοβαρότητα έχουμε τηρήσει τα μέτρα. Αυτό βεβαίως δε μας οδηγεί στον εφησυχασμό. Συνεχίζουμε να προσέχουμε να είμαστε σε εγρήγορση, όχι για να παραμείνουμε σε αυτή τη θέση, αλλά για να καταφέρουμε να ανατρέψουμε όλα τα δεδομένα και να επιστρέψουμε στην κανονικότητά μας».
 
Ο αντιδήμαρχος ευχαρίστησε θερμά τον Ιατρικό Σύλλογο Ξάνθης, «για τη μεγάλη του συμβολή καθ’ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης που διανύουμε», τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Αντιπεριφέρειας Ξάνθης «για την άμεση ιχνηλάτηση και απομόνωση των κρουσμάτων, με στόχο την καταπολέμηση της διασποράς», αλλά και τον ΕΟΔΥ «που από την αρχή είναι δίπλα μας».
«Τα αποτελέσματα δικαιώνουν όλους τους πολίτες αυτής της πόλης και δίνουν τη δύναμη για να συνεχίσουμε, γιατί πρέπει να πάμε καλά. Είναι μέγιστη η ευθύνη του καθενός μας, ώστε στο τέλος να επιστρέψουν τα χαμόγελα», υπογράμμισε ο κ. Φανουράκης, ενώ αναφέρθηκε και στο «αισιόδοξο μήνυμα» της αποσωλήνωσης δύο συμπολιτών μας, στο Νοσοκομείο Ξάνθης. «Μας γεμίζει αισιοδοξία για τον τελικό σκοπό», είπε χαρακτηριστικά.
 
Ακούστε τον κ. Μ. Φανουράκη.
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Σύνταξη: Ελευθερία Μούκανου
Μοντάζ: Παναγιώτης Χαραλαμπάκης 
Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά