Γρηγόρης Στογιαννίδης: Με αφορμή την πανδημία, η ΝΔ ψάχνει να φέρει το δικό της μνημόνιο…

Χωρίς τις διατάξεις -«κόκκινο πανί»- περί κατάργησης του οκταώρου, δηλαδή, αλλά και των συνδικαλιστικών ελευθεριών, κατατέθηκε χθες το βράδυ το νομοσχέδιο για τα εργασιακά.
 
Επιφυλακτικός εμφανίστηκε, με την εξέλιξη αυτή, ο υπεύθυνος Εργασιακών Θεμάτων της ΝΕ Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ, Γρηγόρης Στογιαννίδης, μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο και κάλεσε τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε επαγρύπνιση, αφού, όπως σημείωσε «σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, υπάρχει ο κίνδυνος, αυτές οι διατάξεις να έρθουν στην Ολομέλεια, με τροπολογία τον Ιανουάριο»…
 
Όπως ο ίδιος σημείωσε, η νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνηση, συνηγορεί στην εκτίμηση πως «με αφορμή την πανδημία, η Νέα Δημοκρατία ψάχνει να φέρει το δικό της μνημόνιο»…
 
Σχολιάζοντας την απόφαση για καταστρατήγηση των υγειονομικών μέτρων, την ημέρα επετείου του Πολυτεχνείου, σημείωσε ότι ο «δημοκρατικός άνθρωπος έμαθε να αντιδρά στην αδικία», επισήμανε πως «τίποτα από όλα αυτά δε θα γίνονταν εάν η κυβέρνηση έκανε διάλογο για το θέμα αυτό, το προηγούμενο διάστημα» και υπεραμύνθηκε της επιλογής για «εορτασμό της επετείου», καθώς αυτή, όπως είπε, αποτελεί «ευκαιρία για διεκδίκηση», όπως και η ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς.
 
«Οι διεκδικήσεις δεν πρέπει να σταματούν ποτέ. Στείλαμε το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δε θα καθίσουμε στο σπίτι να δεχόμαστε ό,τι θέλουν να μας περάσουν. Οι δημοκρατικοί πολίτες, θα μιλήσουν», τόνισε χαρακτηριστικά.
 
Ο κ. Στογιαννίδης σημείωσε ότι το οκτάωρο, κατάκτηση του 19ου αιώνα, δε θα είχε θεσπιστεί ποτέ εάν δεν υπήρχαν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους, επισημαίνοντας ότι η φιλοσοφία αυτής της κύριας διεκδίκησης των εργαζομένων αφορούσε σε 8 ώρες εργασίας -8 ώρες ελεύθερο χρόνο -8 ώρες ξεκούραση. «Κι ερχόμαστε σήμερα, τον 21ο αιώνα, με κυβέρνηση ΝΔ να καταργείται», είπε.
 
Υπενθύμισε, ότι το 2020, θα έπρεπε να δοθεί αύξηση στους μισθούς, αντί αυτού οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα βρίσκονται σε αναστολή και λαμβάνουν επίδομα 534 ευρώ, την ίδια περίοδο, που σε άλλες χώρες καταβάλλεται το 80-100% του μισθού. «Ο εργαζόμενος, με αυτό το επίδομα δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές του ανάγκες και τις ανάγκες της οικογένειάς του» και στηλίτευσε την «έλλειψη» που απορρέει από τη δήλωση Μητσοτάκη: «Ο εργαζόμενος είναι εξαρτημένος από τον μισθό του». «Αυτός ο όρος είναι αδόκιμος να λέγεται, μάλιστα, από έναν πρωθυπουργό», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε: «Μακάρι όλοι οι Έλληνες να είχαν τη δική του τύχη να γεννηθούν από πλούσιους γονείς δυστυχώς η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων γεννήθηκαν φτωχοί και αγωνίζονται, καθημερινά»…
 
Σχολιάζοντας την εκταμίευση των 2 δις ευρώ για την Ελλάδα, του ευρωπαϊκού προγράμματος SURE που σχεδιάστηκε για την ενίσχυση των εργαζομένων οι οποίοι βιώνουν τις συνέπειες από τα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας, αν και θεωρεί πως «σωστά η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτό», εντούτοις «εμείς, στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουμε ότι  θα έπρεπε να έχουν διεκδικηθεί περισσότερα -αν η διαπραγματευτική ικανότητα ήταν καλύτερη θα παίρναμε μεγαλύτερο ποσό», υπογράμμισε. Ο ίδιος έκανε λόγο για «απαραίτητο ποσό», το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ορθά εάν «εφάρμοζε η κυβέρνηση και ανάλογους όρους στις αναστολές συμβάσεων εργασίας, όπως εφάρμοσαν οι περισσότερες χώρες ώστε να καταβάλλονταν ποσοστιαία τον μισθό τον οποίο χάνει ο κάθε εργαζόμενος, δηλαδή, πάνω από 80% επί του πραγματικού μισθού».
 
Ο κ. Στογιαννίδης υπενθύμισε ότι στο νομοσχέδιο εκτός από την κατάργηση του οκταώρου, το καθεστώς των υπερωριών και οι συνδικαλιστικές ελευθερίες περιλαμβάνει και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις μονάδες, δύο για τους εργοδότες και μία για τους εργαζομένους. 
 
«Αν διαβάσει κανείς το άρθρο 31», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, «θα δει ότι μειώνονται οι εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ –υπέρ της ανεργίας, δηλαδή». Σύμφωνα με τη διάταξη, οι εισφορές από 4,86% θα μειωθούν στο 2,4%, μείωση, κατά 1,85%. «Αφού η ανεργία ανεβαίνει στην Ελλάδα, γιατί η κυβέρνηση μειώνει, σχεδόν το 50% των εσόδων του ταμείου για την ανεργία; Από πού θα τα καλύψει; Εκτός κι αν αποφάσισε να μειώσει κι αυτό το πενιχρό επίδομα» και απαντώντας ο ίδιος πως «ο λόγος είναι, για να ενισχυθούν οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, δηλαδή οι τράπεζες».
 
Ο κ. Στογιαννίδης σημείωσε ότι οι τράπεζες απασχολούν από 5 έως 10 χιλιάδες εργαζομένους, αν μειωθούν οι εργοδοτικές τους εισφορές, τότε βάσει του υπολογισμού, τους γίνεται «1 εκατομμύριο ευρώ δώρο» και σχολίασε ότι οι τράπεζες πήραν αύξηση από τις προμήθειές τους, κατά 600 εκατομμύρια ευρώ.
 
Επίσης, χαρακτήρισε «μεγάλο στοίχημα» το πάγωμα των τριετιών. «Η απώλεια από το 2012 είναι πολύ μεγάλη. Τρεις τριετίες σημαίνει 30% μείωση του μισθού», υπογράμμισε…
 
Παράλληλα, σημείωσε ότι «για το σύνολο των δανείων που έχουν καταβάλει, το 50%, κατά το πρώτο εξάμηνο, έχει πάει μόνο σε πέντε ελληνικές εταιρίες» και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «δε στηρίζει την επιχειρηματικότητα, αλλά συγκεκριμένους επιχειρηματίες», δίδοντας ως παράδειγμα «το σκάνδαλο», όπως το χαρακτήρισε, του κουρέματος του δανείου Πυλαδάκη, όπου η Τράπεζα Πειραιώς του χάρισε περίπου 140 εκατομμύρια ευρώ, η οποία, όπως συνέχισε «δεν μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις της προς το ελληνικό κράτος, αφού δεν έχει καταβάλει τα δύο τελευταία χρόνια τους τόκους που οφείλει, από το δάνειο 2 δις ευρώ που έλαβε από το ελληνικό κράτος, ενώ τώρα λέγεται πως θα κρατικοποιηθεί…» και εκτίμησε ότι υπάρχουν «πολλά στρεβλά» στο τραπεζικό καθεστώς στην Ελλάδα.
 
Τέλος, ο κ. Στογιαννίδης υπεραμύνθηκε των πολιτικών της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι παρέλαβε μια χώρα τον Ιανουάριο του 2015, όπου στο τέλος της χρονιάς δεν μπορούσε να καταβάλει μισθούς και συντάξεις και παρέδωσε στο τέλος της θητείας της στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, αποθεματικό 37 δις.  «Απέδειξε πώς μπορεί να κυβερνήσει μια κυβέρνηση της Αριστεράς ακόμα και σε δυσμενείς οικονομικές συνθήκες», είπε.
 
Ο εκπρόσωπος της ΝΕ Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ, και πρώην βουλευτής Ξάνθης, κάλεσε τους εργαζομένους να επαγρυπνούν, ενώ ευχήθηκε να ξεπεραστεί η πανδημία, καθώς… «θα πρέπει να έχουμε την υγεία μας,  για να έχουμε και τη δύναμη να διεκδικούμε, γιατί το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ δύσκολο», υπογράμμισε.
 
Ακούστε τον κ. Γ. Στογιαννίδη.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου
Μοντάζ: Παναγιώτης Χαραλαμπάκης
Επιμέλεια : Τηλέμαχος Αρναούτογλου
 
Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά