Στα χρόνια του κορωναϊού: «Θυμήσου πόσο πολύ μου έλειψες», από τον Αρχιμανδρίτη Απόστολο Καβαλιώτη

 
Μετά από 13 επιστημονικά βιβλία, ο Αρχιμανδρίτης Απόστολος Καβαλιώτης κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση και σε εικονογράφηση Καίτης Μακρή, το πρώτο του παραμύθι, υπό τον τίτλο: Θυμήσου πόσο πολύ μου έλειψες»…
 
Ένα παραμύθι, που «δεν έχει ηλικία», γιατί υπενθυμίζει σε μικρούς, αλλά και σε μεγάλους, ότι τα απλά πράγματα της ζωής, αντιλαμβανόμαστε πως είναι και τα πιο σημαντικά, μόνον όταν μας λείψουν…
 
Φιλοξενούμενος στο Δημοτικό Ραδιόφωνο ο Αρχιμανδρίτης π.Καβαλιώτης υπενθύμισε στους ακροατές «πόσο όμορφο είναι να πεις σε κάποιον, τους γονείς, τους παππούδες, το αγαπημένο σου ζωάκι, “μου έλειψες”», υπογράμμισε ότι συνήθως λέμε «πόσο σ’ αγαπώ» και πως όταν χάνουμε κάποιον, τότε προσπαθούμε να τον ανακαλέσουμε στη θύμησή μας, κατανοώντας ότι… «η θύμηση δε μετριέται, αλλά θέλει πολύ χρόνο και τρόπο»…
 
Σχολιάζοντας την καθημερινότητα της πανδημίας, επισήμανε: «Ζούμε σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία. Πιθανότατα μας λείπει το στοιχείο της ελευθερίας, την οποία θυμόμαστε όταν τη στερούμαστε. Όμως αυτή η στέρηση δεν έγινε υπό την κατοχή όπλων, αλλά υπό του πολέμου ενός ιού, ο οποίος αποφάσισε (ή αποφάσισαν) να κυριεύσει την παγκόσμια κοινότητα» και ανέδειξε την ατομική ευθύνη, αφού «αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα, πιθανότατα, θα είμαστε εμείς υπεύθυνοι για την διασπορά του».
Επισήμανε ότι σήμερα οι άνθρωποι νιώθουν την έλλειψη της επικοινωνίας, της αγκαλιάς του αγγίγματος των χεριών που προσφέρει μια απλή χειραψία: «Όμως, κάποια στιγμή έπρεπε να στερηθούμε κάτι για να καταλάβουμε τι είχαμε όλα αυτά τα χρόνια», τόνισε και υπενθύμισε ότι τέτοιες μέρες οι άνθρωποι εύχονταν καλά Χριστούγεννα, με υγεία και χαρά, βρίσκονταν μεταξύ τους, ωστόσο, ήρθε ένας ιός και κατακεραύνωσε τους πάντες θέτοντας νέους κανόνες. Κάλεσε τους πολίτες να πειθαρχούν στα μέτρα, γιατί, σε αντίθετη περίπτωση «δε θα μπορέσουμε να νιώσουμε ποτέ το πόσο μας έλειψαν οι προηγούμενες μέρες»…
 
Ανέδειξε την ανάγκη της ενσυναίσθησης που θα πρέπει να χαρακτηρίζει τους ανθρώπους, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για την ανθρωπότητα, ενώ υποστήριξε ότι οι Έλληνες θα πρέπει να θυμηθούμε και το «φιλότιμο»: «Εξαιρετικό προσόν το ζήτημα τιμής πάνω στην απόφαση την οποία παίρνουμε. Αν έχουμε γνήσια ανακάλυψη των συναισθημάτων και βάλουμε δίπλα και το φιλότιμο θα βγούμε πολύ κερδισμένοι από τον εγκλεισμό και την περίπτωση της πανδημίας», είπε.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις συνέπειες του εγκλεισμού στους ανθρώπους και κυρίως στα παιδιά με αναπηρία, καθώς «η ψυχική ανθεκτικότητά τους βάλλεται έντονα και μόνο η εξωτερίκευση συναισθημάτων ή η άσκηση θα μπορούσε να τους χαλαρώσει… Όμως, εδώ είμαστε όλοι για να προχωρήσουμε χέρι χέρι και να βγούμε νικητές»…
 
Ο Αρχιμανδρίτης π.Καβαλιώτης υποστήριξε ότι το εμβόλιο πολύ σύντομα θα αποτελέσει τη λύση και επανέλαβε πως «κι εμείς θα πρέπει, μέσα από αυτήν την προσπάθεια, να επιδείξουμε υπομονή και συνέπεια»…
Εν κατακλείδι, τόνισε ότι «Μόνο αν ο καθένας γίνει εθελοντής της αγάπης και προσφοράς ζωής» τότε μπορούμε να βιώσουμε την ελπίδα για το αύριο, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, για την προσπάθεια που καταβάλουν, αλλά και σε όλους τους συγγενείς των ασθενών «που περιμένουν αμίλητοι…» και ότι «με προσευχές και ικεσίες προς τον Θεό» θα περάσουμε αυτήν τη δοκιμασία….
 
Ακούστε τον π. Α.Καβαλιώτη
 
 

O συγγραφέας του παραμυθιού Αρχιμανδρίτης Απόστολος Καβαλιώτης είναι διδάκτωρ του ΕΚΠΑ και διδάσκει στο ΔΠΘ Αυτισμό.

Είναι κάτοχος μεταδιδακτορικού στον Αυτισμό και μεταπτυχιακών στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, στη γλώσσα και φιλολογία και στην προσχολική αγωγή.

Μετεκπαιδεύθηκε στο Πανεπιστήμιο του Harvard για τον Αυτισμό και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. για την αντιμετώπιση του πόνου.

Είναι εθελοντής του ΟΗΕ επί 33 χρόνια.

Συμμετείχε σε αποστολές στην Καλκούτα με τη Μητέρα Τερέζα, στο Γιοχάνεσμπουργκ με την ομάδα του Nelson Mandela και στη Γιουγκοσλαβία με την πριγκίπισσα Νταϊάνα.

Υπηρετεί ως διευθυντής του γραφείου της ευρωπαϊκής διασύνδεσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αποσπασμένος από τη Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης.

Είναι πρόεδρος των διεθνών βραβείων Soft Power Awards, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας, πρόεδρος του Δικτύου Εθελοντών του Δήμου Αλεξανδρούπολης, Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αλεξανδρούπολης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου των Special Olympics Hellas. Διετέλεσε Σχολικός Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Σοφών του Υπουργείου Εργασίας με αρμοδιότητα τις ευπαθείς ομάδες.

Έχει συγγράψει 13 ερευνητικές μονογραφίες για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση και ένα κεφάλαιο στη διεθνή συγγραφή του Βατικανού με θέμα τη Θεία Ευχαριστία.

Συμμετέχει με εισηγήσεις σε παγκόσμια συνέδρια και αρθρογραφεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και στην «Καθημερινή.

Για το πολύπλευρο ανθρωπιστικό, κοινωνικό, φιλανθρωπικό και ερευνητικό του έργο έχει βραβευτεί από την κυβέρνηση της Ινδίας (1990), από τον ΟΗΕ (1992), την Ακαδημία Αθηνών (2007), τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με τον χρυσό Σταύρο του Τάγματος της Τιμής (2015), το Βατικανό με το 1ο διεθνές βραβείο έρευνας και παιδαγωγικής επιστήμης (2016), τους Special Olympics International και Ελλάδος, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, τους Δήμους Καβάλας και Παγγαίου. Είναι επίτιμος Δρ του ΔΠΘ/ΤΕΙ Καβάλας και επίτιμος Δημότης Θάσου.

Ασχολείται ενεργά με την κολύμβηση Open Sea, ως πρώην χρυσός πρωταθλητής κολύμβησης.

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου
Μοντάζ: Παναγιώτης Χαραλαμπάκης
Επιμέλεια : Τηλέμαχος Αρναούτογλου
 
Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά