Στέλιος Αρσενίου: Οι δύο όψεις του Ιανού και η αδράνειά μας, που πρέπει να μπει στο χρονοντούλαπο.

 
Ραδιοφωνικά «Χρόνια πολλά» δέχτηκε σήμερα ο Στέλιος Αρσενίου που φιλοξενήθηκε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο, μιλώντας «γλυκά», λόγω ιδιότητας, αλλά και σταράτα, προφανώς λόγω ιδιοσυγκρασίας…
 
Έκανε λόγο για τις όψεις του Ιανού, «είμαστε στο άλλο πρόσωπό του», είπε και υπογράμμισε πως αυτή η «φάση» κρατά πολλά χρόνια: από τα χρόνια του Μνημονίου μέχρι και σήμερα, στα χρόνια του κορωναϊού, οι άνθρωποι προσπαθούν να αντέξουν και επισήμανε πως θα πρέπει όλοι να φύγουμε από την αδράνεια, «αυτό το χαρακτηριστικό μας, θα πρέπει να το βάλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας»…
 
Η Αγορά και τα Συνεταιριστικά Εργοστάσια
 
Χαρακτήρισε πολύ δύσκολη την εποχή που ένας ντόπιος επιχειρηματίας καλείται να αντιμετωπίσει. «Ένα τσουνάμι», είπε, δίνοντας το συσχετισμό με «πόλεις –μοντέλα, όπως η Μελβούρνη ή το Τόκυο να έχουν περιέλθει σε μαρασμό» και την Ελλάδα «Μια χώρα, σαν τη δική μας και με τα δύσκολα χρόνια που προηγήθηκαν, πώς θα ανταπεξέλθει».
 
Ο ίδιος σημείωσε πως ήταν παρών στα εγκαίνια των συνεταιριστικών εργοστασίων από τον αείμνηστο Αλέξανδρο Μπαλτατζή για να εξηγήσει πως «Αν υπήρχαν θα μπορούσαμε να αντέξουμε και τρίτο κύμα πανδημίας. Γιατί θα είχαμε παραγωγή» και πρόσθεσε με έμφαση: 
«Έφυγαν τα εργοστάσια προετοιμάστηκε το έδαφος για να μας βρει παντέρημους. Προετοιμάστηκε μια τέτοιου είδους κατάσταση. Τώρα θα καταλάβουμε τον βαθμό του εγκλήματος»…
 
Σχολίασε πως οι βιομηχανίες που ήρθαν στην Ξάνθη, μετά, προσφέρουν μεγάλη υπηρεσία στην τοπική οικονομία, με τις θέσεις εργασίας, αλλά δεν μπορούν να καλύψουν «το κενό» των συνεταιριστικών.
«Δεν έχουμε πρωτογενή τομέα. Η μπόρα παίρνει και τη λιμνοθάλασσα με τον συνεταιρισμό και δεν έγιναν κάποιες διορθωτικές κινήσεις για την παράταση της βιωσιμότητας κι έτσι βλέπουμε ότι αφενός να έχουν πρόβλημα οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί, αλλά και τα προϊόντα να μην μπορούν να διατεθούν».
 
Έκανε λόγο για μια «χιονοστιβάδα» και κάλεσε τους συνδημότες του να επιστρατεύσουν «και την τελευταία ικμάδα δύναμης υπομονής και εγκαρτέρησης, που διαθέτουν και να βλέπουν και τον διπλανό τους, γιατί όταν μπορούσαν οι διπλανοί λειτουργούσε και η αγορά. Κι όταν ο διπλανός δεν μπορεί, τότε η μπόρα έρχεται και στην πόρτα μας»…
 
Επισήμανε ότι η τοπική κοινωνία «χτυπήθηκε» και από την απαγόρευση των μετακινήσεων. «Γιατί υπήρχε κι ένα ξακουστό παζάρι και το επισκέπτονταν από όλη την Ελλάδα. Όταν απαγορεύτηκαν τα ταξίδια, άλλαξε άρδην και το τοπίο, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει από όλους»…
 
«Στραβά να καθίσουμε, ίσια να μιλήσουμε» έδωσε τον τίτλο της κατάστασης, αναθυμούμενος την παροιμία που έλεγε ο πατέρας του…
 
Η ατομική μας ευθύνη…
 
Ο Στέλιος Αρσενίου αναφερόμενος στην πανδημία, εστίασε σε όλους όσοι δεν έχουν ακριβώς καταλάβει το μέγεθος του κινδύνου. 
«Ακόμα και οι πλέον απερίσκεπτοι να καθήσουν να προβληματιστούν οι άνθρωποι,  σε όποια ηλικία όποιο αντικείμενο κι αν υπηρετούν. Θέλουμε υπεύθυνους πολίτες. Θέλουμε να είμαστε υγιείς. Αλλά πρέπει να κοιτάμε και την υγεία του άλλου…
«Βλέπουμε ότι άνθρωποι που σπούδασαν σε όλη τους τη ζωή ιατρική, νοσηλευτές και νοσηλεύτριες παρά τα μέτρα που παίρνουν και φορείς είναι και ασθενούν βαρύτητα και φεύγουν από τη ζωή. Είναι αόρατος εχθρός…» και κάλεσε όλους να «δώσουμε τη μάχη να φροντίσουμε να είμαστε όπως επιβάλλεται τον καιρό αυτό… και αν ακόμα “πέσουμε” να μην πέσουμε αμαχητί»…
 
Η γενοκτονία των μνημονίων
 
Αναφερόμενος στις διεθνείς επιστημονικές ομάδες, μέσα στις οποίες πάντα υπάρχει ή διαπρέπει ένας Έλληνας, δήλωσε ότι είναι μεγάλη τιμή να βλέπουμε σε επιστημονικές επιτροπές να προΐσταντο Έλληνες, έδωσε, όμως την πικρή εξήγηση, αυτής της εξέλιξης: «Χάσαμε μισό εκατομμύριο νέων ανθρώπων με διδακτορικά και γλώσσες που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα μας. Τώρα φάνηκε με τον πιο εύγλωττο τρόπο ότι η χώρα μας υπέστη τη γενοκτονία των μνημονίων»… 
 
Ο Θεός 12%
 
Λάβρος κατά των προηγούμενων, των προ προηγούμενων, των νυν και των επόμενων για το… «Θεό 12%», σκιαγραφώντας την κατάσταση με το γνωστό: «ώδινεν όρος και έτεκεν… μυν»… Αναφέρθηκε στον λυρικό σχολιασμό που φιλοξενήθηκε στην ιστοσελίδα του Δημοτικού Ραδιοφώνου υπό τον τίτλο: «Δώσε, δώσε, δώσε, δώσε, Β Ο Υ Δ Α Σ έγινε ο Θεός, δυσθεώρητος, χοντρός, ένας Μ Π Α Τ Α Ξ Η Σ σωστός»…
«Μεγαλύτερος μπαταχτσής από το κράτος δεν υπάρχει… Θα τα δώσουν όταν θα έρθουν αυτοί, οι άλλοι, οι συμπεθέρες οι κουνιάδες», είπε με σκωπτικό ύφος. Χαρακτήρισε «εμπαιγμό» προς το επιχειρείν όλης της Ελλάδας από την πολιτεία, ενώ υπενθύμισε ότι πριν από πολλά χρόνια ο Πάνος Ζερίτης με έρευνά του απέδειξε πως το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων της περιοχής είναι κατά 18% μεγαλύτερο από οποιαδήποτε ομοειδή του κέντρου. «Για το λόγο αυτό, η Πολιτεία έδωσε το επίδομα του 20%, το οποίο έγινε 12% και στο τέλος… εμπαιγμός».
 
«Μάγκες, συμμορφωθείτε»…
Ο Στέλιος Αρσενίου απευθυνόμενος στη «νέα φρουρά» της αγοράς, «πέρα από το βαθμό που είχαν στο μάθημα της οικονομίας όταν ήταν φοιτητές, τώρα μπορούν να μας πουν και να καταλάβουν τι σημαίνει βιωσιμότητα από το χωράφι μέχρι το ράφι;».
Ο ίδιος επισήμανε πως… «Οι γνώσεις του Παντείου» που κατέχει απέχουν… έτη φωτός από την πραγματικότητα της αγοράς. «Στην αγορά κουμάντο κάνει η εμπειρία, αν δεν έχεις, με τη θεωρία δεν τα βγάζεις πέρα –είσαι από χέρι χαμένος» και αφιέρωσε μερικούς στίχους από το τραγούδι «Βαρβάκειο»…
«Μάγκες της νέας εποχής/όλοι συμμορφωθείτε/και τα δερβίσια τα παλιά/μην τα περιφρονείτε…» και ευχήθηκε σε όλους καλές γιορτές, με ενσυναίσθηση και αλληλεγγύη…
 
Ακούστε το Στέλιο Αρσενίου.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Σύνταξη: Ελευθερία Μούκανου
Μοντάζ: Παναγιώτης Χαραλαμπάκης 
Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου
 
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά