Μίμης Μίλκογλου: Αρνητικοί στην πλειοψηφία τους οι έμποροι στο «click away»

«Κάθε μέρα και κάτι καινούριο». Σε αυτήν την πρόταση, περικλείεται η αμηχανία, αλλά και η κούραση που έχουν καταβάλει τον εμπορικό κόσμο, όχι μόνο της περιοχής μας, αλλά ολόκληρης της χώρας…
 
Οι «μικροί» δείχνουν αδύναμοι να αντιμετωπίσουν τους πειραματισμούς της κυβέρνησης για το… «υπό όρους» άνοιγμα, στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου και διαμηνύουν σε όλους τους τόνους πως ο «όρος» click away, δεν μπορεί να εφαρμοστεί και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
 
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης Ευθύμης Μίλκογλου, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου επισήμανε πως μέσα σε αυτό το ζοφερό σκηνικό, όπως δημιουργήθηκε από το πρώτο λοκντάουν μέχρι και σήμερα, «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να κρατηθούν».
Παράλληλα, σημείωσε ότι η νέα μέθοδο, ακυρώνεται ουσιαστικά εν τη γενέσει της. «Δεν είναι πρακτικό για τον καταναλωτή. Γιατί, στην αγορά ρούχων, για παράδειγμα, υπάρχουν πολλές εταιρίες, χρώματα, νούμερα… Πώς θα γίνει όλο αυτό;»…
 
Σημείωσε, μάλιστα, πως οι μικρές επιχειρήσεις έχουν λάβει όλα τα μέτρα προστασίας, από την αρχή και δεν αποτελούν «εστίες μόλυνσης», σε αντίθεση με τα μεγάλα καταστήματα… Μάλιστα διερωτήθηκε, τι θα  ισχύει με αυτά τα καταστήματα, μια και το υπουργείο έχει ασχοληθεί μόνον με τα μικρά…
 
Επεσήμανε πως το ίδιο το μέτρο αναγκάζει τους εμπόρους να δημιουργήσουν μια νέα «υποδομή», εντός των καταστημάτων, αναγκάζοντάς τους να βάλουν το χέρι στην τσέπη, σε μια περίοδο που οι μικρομεσαίοι καταρρέουν…
«Αιμορραγούμε κι αντί να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε την αιμορραγία, βάζουμε ένα αιχμηρό αντικείμενο, για να συνεχίσουμε την αιμορραγία», ήταν η εύγλωττη περιγραφή του προέδρου, που συνεχίζοντας υποστήριξε πως αυτό που καταλαβαίνουν με την «προτροπή του υπουργείου» είναι ότι θα πρέπει να αγοράσουν κομπιούτερ, να δημιουργήσουν ιστοσελίδα και να αγοράσουν περισσότερα προϊόντα, αφού για να υποστηριχθεί ένα κατάστημα ηλεκτρονικά χρειάζεται «αποθήκη»…
«Πώς θα πληρωθούν όλα αυτά;», διερωτήθηκε, ενώ… συνεχίζοντας τις ερωτήσεις -δείγμα της αμηχανίας που χαρακτηρίζει τους μικρομεσαίους, μετά τις οδηγίες από το υπουργείο- τόνισε «τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις που δε θα μπορέσουν να προσαρμοστούν, θα παραμείνουν κλειστές; Δεν υπάρχει μέλλον», υπογράμμισε.
 
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην κατάσταση που έχουν περιέλθει οι έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες της περιοχής μας, ύστερα από «έναν χρόνο, ουσιαστικά», που η αγορά είναι κλειστή. «Συνολικά κλείσαμε για 3,5 μήνες, αυτόν το χρόνο. Χάσαμε τις γιορτές του Πάσχα, χάσαμε το Καρναβάλι μας, το μισό καλοκαίρι και τώρα, θ’ ανοίξουμε για 15 μέρες τον Δεκέμβριο, με τα έξοδα να συσσωρεύονται και τα έσοδα να μην υπάρχουν. Πόσο μπορούμε να αντέξουμε;».
Επανέλαβε την πρότασή του, στην αρχή αυτής της «περιπέτειας», «να θεωρηθεί ο χρόνος, που με κρατική εντολή σημειώθηκε αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων “νεκρός χρόνος”», υπενθύμισε ότι όλα τα εμπορικά καταστήματα δε «ξεκινούν από την ίδια αφετηρία», με δεδομένο ότι υπάρχουν και αυτά, τα οποία παραμένουν ανοιχτά εν καιρώ πανδημίας, ενώ σε μια αποστροφή του λόγου του, έδωσε γλαφυρά την «υπάρχουσα κατάσταση»: Αν γινόταν μια εθελούσια έξοδος για τους επαγγελματίες, πόσα μαγαζιά, πιστεύετε ότι θα έμεναν στην αγορά;
 
Ακούστε τον κ. Ε. Μίλκογλου.
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Ελευθερία Μούκανου
Μοντάζ: Παναγιώτης Χαραλαμπάκης
Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου
 
Κοινωνικά
Οικονομικά
Πολιτιστικά
Τοπικά