Στέλιος Μωραΐτης: Επιστροφή 12% Αρχίζουν οι συμψηφισμοί για το μισό του ’14 και για ολόκληρο το ’15 –«Θα διεκδικηθούν τα πάντα»…

Ένας απίστευτος μαραθώνιος φαίνεται ότι ολοκληρώθηκε χθες με τις εγκυκλίους για την επιδότηση του 12% και του 4%, που στάλθηκαν χθες από τον ΟΑΕΔ, με τις σχετικές πληροφορίες, ώστε να ξεκινήσουν οι συμψηφισμοί για τις επιχειρήσεις…
Ωστόσο, τώρα ξεκινάει ένας… ημιμαραθώνιος, αφού σε σχετικά σύντομο διάστημα θα πρέπει να κατατεθούν τα δικαιολογητικά, για να ξεκινήσει η διαδικασία…
Να σημειωθεί ότι η εγκύκλιος αφορά στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 και σε ολόκληρο το 2015.
 
Μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, Στέλιος Μωραΐτης, υπενθύμισε τη «γνωστή ένστασή του», ενημερώνοντας ότι άμεσα απεστάλη στους αρμόδιους το αίτημα να συμπεριληφθεί και το πρώτο εξάμηνο του 14…
«Δεν είναι πράγματα που τα λέμε εμείς. Είναι δικαστικές αποφάσεις και νόμοι του ελληνικού κράτους, που δεν εφαρμόζονται», τόνισε χαρακτηριστικά και επισήμανε πως το κράτος θα πρέπει να εφαρμόζει τους νόμους, «για να επανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία του».
Είναι χαρακτηριστικό ότι για την επιδότηση του 12% εκδόθηκαν τέσσερις ΚΥΑ, που δεν ικανοποιούσαν τον επιχειρηματικό κόσμο, ενώ όταν επισκέφθηκε την περιοχή η πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής Ντόρα Μπακογιάννη, τον Οκτώβριο, οι εκπρόσωποι του επιχειρείν είχαν τη δυνατότητα να εκθέσουν τις θέσεις τους. Κάπως έτσι, η τελευταία ΚΥΑ εκδόθηκε αρκετά βελτιωμένη…
«Δόθηκε μάχη», σημείωσε ο πρόεδρος…
 
Ευχαρίστησε τους νομικούς συμβούλους που, όπως είπε, προσφέρουν «τα φώτα τους», ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στον κ. Γιάννη Τσιλιγγίρη, ο οποίος «είναι ένας έγκριτος νομικός και καθημερινά μας ενημερώνει, με κάθε λεπτομέρεια, για τα θέματα που μας απασχολούν»…
 
«Να μη χαθεί κανένα εξάμηνο»…
 
«Με εντολή Μητσοτάκη, πέρασε ο νόμος στις 13 Ιουλίου. Τότε θα μπορούσε να είχε τελειώσει το θέμα κι αν είχε τελειώσει, οι μήνες από τον Αύγουστο μέχρι τον Νοέμβριο θα ήταν διαφορετικοί μήνες για τους επιχειρηματίες», υπογράμμισε.
Αντίθετα, όπως τόνισε ήταν «μήνες καθυστέρησης», με ευθύνη, όπως σημείωσε «υπηρεσιακών παραγόντων και άλλων υπεύθυνων»…
Μάλιστα, όπως επισήμανε, η συγκεκριμένη εγκύκλιος είναι αυτή που «κουμπώνει» ακριβώς, στην πρώτη τροπολογία της ΚΥΑ της 13ης Ιουλίου…
Πάντως, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου τόνισε πως οι πιέσεις θα συνεχίσουν να ασκούνται, δίνοντας τον τόνο για τις προθέσεις του Επιμελητηρίου: «Να μη χαθεί κανένα εξάμηνο, από το 2010 μέχρι σήμερα, γιατί ο νόμος Σταθάκη τελείωσε με την απόφαση του ΣτΕ, τον Μάρτιο του 2020, συνεπώς ο κενός χρόνος, ο οποίος δημιουργείται, δίνει τη δυνατότητα, βάσει των νόμων του ελληνικού κράτους να διεκδικηθούν τα πάντα»…
 
Παράλληλα, επισήμανε πως ένα μεγάλο μέρος από αυτά τα χρήματα θα ωφελήσουν γενικότερα την περιφέρειά μας, κάνοντας λόγο για ένα «χριστουγεννιάτικο δώρο» για τους εκπροσώπους του επιχειρείν που τώρα θα μπορέσουν να καλύψουν τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους…
 
Η εκτίμηση για την τοπική οικονομία
 
Ο κ. Μωραΐτης σημείωσε ότι η Ξάνθη θα έπρεπε να έχει δεχτεί τη φροντίδα της πολιτείας, με δεδομένο, ότι δοκιμάστηκε πολύ σκληρά στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Υπενθύμισε τη σύσκεψη που έγινε γι’ αυτόν το σκοπό τον Ιούλιο, τα αιτήματα της οποίας ωστόσο, όπως είπε δεν απαντήθηκαν και σημείωσε ότι η περιοχή βρέθηκε κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας σε επτάμηνο λοκντάουν και χάθηκαν πολλοί συνάνθρωποί μας…
 
«Δεν είναι στην ίδια θέση με τις άλλες περιοχές, γι’ αυτό και θα έπρεπε να έχει προσεχθεί ιδιαίτερα. Όμως αυτό δεν έγινε και τώρα με τον δεύτερο… μπουναμά, μπήκαμε στην ίδια θέση με τους επιχειρηματίες της υπόλοιπης Ελλάδας».
 
Σημείωσε ότι η οικονομία της περιοχής έχει σχεδόν καταστραφεί ολοκληρωτικά, ενώ υποστήριξε, πως η επανάκαμψή της –αν όλα πάνε καλά- θα γίνει τον Απρίλιο.
«Έχουμε συντριβεί, αλλά τουλάχιστον να κερδίσουμε τους ανθρώπους μας», είπε χαρακτηριστικά.
 
«Πρωτεύει η υγεία των συνανθρώπων μας. Δεν μπορούμε να χάσουμε άλλους», επισήμανε και πρόσθεσε πως «θα πρέπει να τηρούμε όλα τα μέτρα, ώστε να σταματήσει το κακό».
 
Δήλωσε αντίθετος με το άνοιγμα της εστίασης μέσα στον Δεκέμβριο, ενώ στην πληροφορία ότι το αρμόδιο υπουργείο διαθέτει στους ανθρώπους της εστίασης κονδύλι έως 5 χιλιάδων ευρώ, για την προμήθεια θερμαντικών μέσων εξωτερικού χώρου -ένα πρόγραμμα μέσω του ΕΣΠΑ, συνολικού ποσού 60 εκατομμυρίων ευρώ- η απάντηση του κ. Μωραΐτη ήταν καταλυτική:
«Αφού υπάρχουν αυτά τα χρήματα, ας φτιάξουν ΜΕΘ κι ας μην ανοίξει η εστίαση»…
 
Ακούστε τον κ. Σ. Μωραΐτη
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου
Μοντάζ: Παναγιώτης Χαραλαμπάκης 
Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου
 
Κοινωνικά
Οικονομικά
Πολιτιστικά
Τοπικά