Νίκος Λυγερός: Θετική η χρονιά στα εθνικά ζητήματα για την Ελλάδα – Καπιτώλιο: Ας ελπίσουμε ότι δεν ξεκινά μια περίοδος διχασμού για την Αμερική

 

Η επιδρομή στο Καπιτώλιο, η γεωστρατηγική πορεία της Ελλάδας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και η πανδημία, απασχόλησαν τη συζήτηση που έγινε σήμερα το πρωί, στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου με τον στρατηγικό αναλυτής Νίκο Λυγερό.

 

Καπιτώλιο

Ο κ. Λυγερός αναφέρθηκε στο πρωτόγνωρο γεγονός που πάγωσε τον πλανήτη, την επιδρομή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα σοκαριστικό γεγονός που αποδεικνύει ότι οι «εισβολείς» με τη συμπεριφορά τους στους εσωτερικούς χώρους έδειξαν έλλειψη σεβασμού στους θεσμούς. «Το ερώτημα που τίθεται», υποστήριξε, «είναι εάν ξεκινά μια περίοδος διχασμού για την Αμερική», ενώ, χαρακτήρισε «περίεργη» την καθυστέρηση, με την οποία μυστικές υπηρεσίες και στρατός ανταποκρίθηκαν στην κρίση.

Σημείωσε ότι η επιλογή των αστυνομικών εντός του Καπιτωλίου να ακολουθήσουν το πρωτόκολλο, το οποίο ορίζει την προστασία και ασφαλή έξοδο των βουλευτών απεδείχθη σωστή, γιατί «μια κατά μέτωπον επίθεση, θα μπορούσε να αποφέρει ακόμα πιο τραγικά αποτελέσματα».

Ταυτόχρονα, ανέδειξε την καθοριστική, κατά τον κ. Λυγερό, στάση του αντιπρόεδρου του Τραμπ, Μάικ Πενς, ο οποίος συντάχθηκε, με τους θεσμούς και τη δημοκρατία και όχι με τον επικεφαλής του πολιτικού φορέα που εκπροσωπεί.

«Η θέση του Μάικ Πενς ήταν πολύ σημαντική. Όταν ο Τράμπ του ζήτησε να μην κάνει την επικύρωση εκείνος απάντησε ότι θα ακολουθήσει το Σύνταγμα. Αυτό σημαίνει, ότι το δεξί χέρι του Τράμπ, λειτούργησε καταλυτικά υπέρ του θεσμού και της δημοκρατίας και παρότι το κόμμα του δε νίκησε, δεν μπορούσε να λειτουργήσει με διαφορετικό τρόπο», ενώ περιγράφοντας το ύφος Πενς καθώς μίλησε στο Καπιτώλιο, σχολίασε πως αυτό ήταν «ύφος προέδρου, παρά αντιπροέδρου», γεγονός που αποδεικνύει ότι ο Τραμπ ήδη είχε αντικατασταθεί από το κομμάτι του αμερικανικού λαού που τον ακολουθούσε, μέχρι πρότινος, από τον Πενς.

Ηθικός αυτουργός για τις τραγικές καταστάσεις που παρακολούθησε όλη η υφήλιος είναι ο απερχόμενος πρόεδρος, «το φυτίλι», όπως χαρακτηριστικά είπε ο στρατηγικός αναλυτής, ο οποίος ενώ καλούσε τους διαδηλωτές να επιστρέψουν σπίτι τους, την ίδια στιγμή έριχνε λάδι στη φωτιά, επιμένοντας στη μην επικύρωση του νέου προέδρου…

Ωστόσο, κατάφερε να την καθυστερήσει και όχι να τη σταματήσει, αφού τελικώς, η Γερουσία επικύρωσε την εκλογική νίκη του Τζον Μπάιντεν, με τον απερχόμενο να κάνει λόγο για «ομαλή μετάβαση», χωρίς όμως να αφήσει, κατά μέρος, τη ρητορική του...

Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, οπότε και θα γίνει η επίσημη ορκωμοσία του νέου προέδρου και για τις 13 μέρες, που απομένουν «θα έχουμε μία… φλου κατάσταση και σε διεθνές επίπεδο γιατί θα πρέπει να συντονιστούν οι δύο πρόεδροι (απερχόμενος και νέος) και ξέρουμε ότι ο Τράμπ είχε καθυστερήσει να δώσει τα απόρρητα έγγραφα, άρα μερικές χώρες στον κόσμο μπορεί να… αξιοποιήσουν αυτό το κενό μια και η Αμερική δε θα μπορέσει να λειτουργήσει άμεσα», σημείωσε και πρόσθεσε πως ήταν «Στρατηγικό λάθος που οι κυβερνήσεις δεν παρακολούθησαν επί της ουσίας τις εξελίξεις στην Αμερική. Η κατάσταση ήταν πολύ επικίνδυνη, γιατί έχει επιπτώσεις και σε άλλες χώρες».

Επίσης, αναλύοντας την επιλογή της επικύρωσης, ο κ. Λυγερός σημείωσε ότι αυτή δείχνει συσπείρωση -«και ελπίζω να υπάρχει», ενώ σχετικά με τη δήλωση Τραμπ περί «ομαλής μετάβασης», σχολίασε ότι αυτό αφορά στη διαδοχή, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στο 2024, δηλαδή, στο αποτέλεσμα δημοσκόπησης του Politico βάσει της οποίας, η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών και των ανεξάρτητων θεωρούν ότι ο Ντόναλντ Τράμπ θα είναι υποψήφιος πρόεδρος, ξανά…

«Δε νομίζω ότι έχει απορρίψει τα δεδομένα για το 2024, όμως, ό,τι έγινε είναι στρατηγικό λάθος που θα έχει κόστος, γιατί στην Αμερική, όποιος δε σέβεται τους θεσμούς είναι, εν τέλει και εναντίον της Αμερικής», είπε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι και στη φάση της ομαλής μετάβασης, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει ο Μάικ Πενς, ο οποίος, όπως είπε, «είναι πιστός, χριστιανός δεν κρύβεται πίσω από τους θεσμούς –«θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην ομαλή μετάβαση» και υπογράμμισε πως ακόμα και στις δημοκρατίες και με βάση της θεωρίας των διακλαδώσεων «αν υπάρξει μια κατάλληλη επιλογή σε μια κατάλληλη ώρα τότε μπορούμε να έχουμε μια ομαλή κατάσταση… Αν έχουμε ανθρώπους που είναι άξιοι την κρίσιμη ώρα, αυτοί, θα πάρουν απόφαση υπέρ της δημοκρατίας και όχι υπέρ της βίας», υπογράμμισε.

 

Γεωστρατηγική πορεία της Ελλάδας

Η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 μίλια, «πέρασε» ως μια πολιτική πράξη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, χωρίς όμως να δοθεί η δέουσα προσοχή στο κείμενο που δημοσιεύθηκε και το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Λυγερό, σημειώνει πως «επιφυλάσσεται να κάνει επέκταση (12 μιλίων) και σε άλλες περιοχές –όχι μόνο στη συγκεκριμένη». Ο στρατηγικός αναλυτής ανέδειξε την αντίδραση της Τουρκίας σε αυτήν την εξέλιξη «δεν ενεργοποίησε το casus belli», αν και αυτή ήταν η ξεκάθαρη θέση της, από το 1995 «για οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδος που θα αφορά σε επέκταση», όπως είπε.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι η Αλβανία έσπευσε να πει δύο φορές για «δικαίωμα της Ελλάδας να προχωρήσει στην επέκταση», κάτι, που όπως είπε ο κ. Λυγερός δε… χρειαζόταν να το πει, όμως «το έκανε, γιατί δε θέλησε να βρεθεί εντελώς απομονωμένη στην περιοχή και με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν οδηγήθηκε στην επέκταση τυχαία, το έκανε αφού ξεκαθάρισε το πλαίσιο της υφαλοκρηπίδας και ταυτόχρονα έκανε τη συμφωνία για ΑΟΖ με την Ιταλία, προειδοποιώντας, ουσιαστικά, ότι είναι αποφασισμένη να υπολογίσει σωστά όχι μόνο το θέμα της επέκτασης, αλλά και τα όρια και ότι πλέον θα “παίξει”, από τα 6 στα 12 μίλια. Και το έκανε όχι μονομερώς, αλλά εξασφαλίζοντας, αρχικά, τη συμφωνία με την Ιταλία»…

Ο κ. Λυγερός, σημείωσε ότι οι κινήσεις της Ελλάδας ετοίμασαν το έδαφος, ώστε η Τουρκία να μείνει εντελώς απομονωμένη και μίλησε για «σφαλιάρες» που έχει φάει η γείτονα, από το Ισραήλ, το οποίο διεμήνυσε ότι δεν έχει διάθεση να συνεργαστεί μαζί της. «Είναι το ίδιο με το τουρκολυβικό μνημόνιο. Υπεγράφη και μετά η Βουλή αποφάσισε ότι είναι άκυρο», είπε και πρόσθεσε πως «Η Τουρκία μπερδεύεται με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τώρα με την Αλβανία, αλλά στην ουσία, βλέπουμε ότι πρόκειται για απεγνωσμένες κινήσεις, που όμως έχουν κόστος, επειδή, η δημοσιογραφική ενημέρωση είναι ασυμμετρική, όταν δηλαδή έχουμε κάτι πολύ καλό για την Ελλάδα, σχεδόν δεν το ακούμε, όταν έχουμε μια πιθανότητα κινδύνου, τότε τ’ ακούμε όλοι».

Σημείωσε ότι όλο το 20 πέρασε αναμένοντας το θερμό επεισόδιο, αλλά τελικά δεν ήρθε και τόνισε ότι η ανταπόκριση της κυβέρνησης στα επεισόδια στον Έβρο ήταν αποτελεσματική.

Αναφερόμενος στα «μέτρα» κατά της Τουρκίας από την ΕΕ, σημείωσε ότι αυτά πάρθηκαν στο τέλος, για να μην έχει κόστος η Γερμανία που είχε την προεδρία, «γιατί, μπορεί ο Ερντογάν να λέει ότι θα κάνει ό,τι θέλει, αλλά κινείται εντός ορίων και θα πρέπει να πούμε ότι ήδη αμφισβητείται από μεγάλη πλειοψηφία και στο εσωτερικό –με χαρακτηριστικό παράδειγμα, το γεγονός ότι τούρκοι αναλυτές κάνουν λόγο για “καταστροφικό 2020”».

Ο κ. Λυγερός τόνισε ότι, αντίθετα, μέσα στο 20, η Ελλάδα είδε την αναβάθμιση του κύρους της, σημείωσε ότι η χώρα μας ετοιμάζεται να υπογράψει για τα γαλλικά ραφάλ και πως εν μέσω πανδημίας κατάφερε να κάνει όλες αυτές τις συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία, έχοντας την επικύρωση (που αυτή, αλλάζει το αποτέλεσμα), ενώ για την Τουρκία και η προσπάθειά της με το «ψευτομνημόνιο» που υπέγραψε με τη Λιβύη δεν είχε τελικά αποδοχή…

Επισήμανε ότι η συμφωνία ΑΟΖ της Κύπρου με το Λίβανο συνεχίζει να αποτελεί «αγκάθι» γιατί αυτή επικυρώθηκε μόνο από την Κύπρο και άρα τεχνικά δεν είναι μια συμφωνία στην οποία μπορούμε να βασιστούμε και επισήμανε ότι «Αν μία διπλωματία λειτουργεί στρατηγικά τότε και σε δύσκολες περιπτώσεις μπορεί να φέρνει ένα καλό έργο»…

 

Πανδημία

Σύμφωνα με τον κ. Λυγερό, το εμβόλιο αλλάζει τα πράγματα. Σημείωσε ότι οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα σε όλον τον κόσμο, οι 27 της Ευρώπης συμφωνήσαν όλοι να το εφοδιαστούν με την ίδια τιμή, που είναι, όπως είπε πολύ φθηνότερη από αυτήν με την οποία το προμηθεύτηκαν οι ΗΠΑ ή το Ισραήλ.

Ο κ. Λυγερός σχολίασε ότι ακόμα και η… προέλευση του εμβολίου έχει γεωπολιτική σημασία «δεν είναι τυχαίο που η Ρωσία ονόμασε το εμβόλιό της “Sputnik”», είπε. Σημείωσε ότι αυτό που προέχει είναι να πείσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό να εμβολιαστεί και δήλωσε αισιόδοξος, πως αυτό θα γίνει. «Πιστεύω ότι το 2021 θα είναι η αρχή απελευθέρωσης με το εμβόλιο, όπως το 1821 ήταν η απαρχή της απελευθέρωσης για τους επαναστατημένους Έλληνες», κατέληξε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά