Αναστάσιος Καραδέδος: Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε -ο ιός είναι σε βλαπτικό επίπεδο

 
 
«Απαραίτητη η αισιοδοξία, όμως δε θα πρέπει να αψηφήσουμε τα μηνύματα, ότι ο κοροναϊός βρίσκεται σε βλαπτικό επίπεδο».
Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Αναστάσιος Καραδέδος μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου.
 
Ο πρόεδρος σημείωσε ότι θα πρέπει όλοι να είμαστε επιφυλακτικοί και πολύ προσεκτικοί, επειδή ο ιός μεταλλάσσεται και γιατί, οι εμβολιασμοί βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.
 
Ακούστε τον κ. Α.Καραδέδο.
 
 
 
 

 

«Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε ότι είναι μια ιστορία που έχει λήξει», είπε και πρόσθεσε πως «φαίνεται ότι είναι παροδικό το ότι έχουμε λίγους νοσηλευόμενους στο νοσοκομείο μας. Αυτό δεν πρέπει να μας καθησυχάζει», εξηγώντας ότι η εικόνα στο νοσηλευτικό μας ίδρυμα αποτυπώνει την «πορεία του Νοεμβρίου», επισημαίνοντας ότι αναμένεται το αποτύπωμα της εορταστικής περιόδου…
Ωστόσο, επισήμανε πως, δε θεωρεί ότι ευθύνη έχει μόνον ο πολίτης, αλλά «το σύνολο της κοινωνίας, του κράτους, των δομών , ο καθένας έχει το ποσοστό που του αναλογεί» και πρόσθεσε πως ζητά από τους πολίτες να είναι επιφυλακτικοί και προσεκτικοί, ακριβώς γιατί το κράτος «δεν έχει υψηλή ικανότητα ούτε να αποφασίζει ούτε να διαβλέπει ούτε να συντονίζει».
 
Ο πρόεδρος του ΙΣ ανέφερε ότι η περιοχή μας έχει ήδη πολλούς νεκρούς, «έχουν φτάσει περίπου στους 100» και τα νοσοκομεία μας δεν είναι επαρκώς στελεχωμένα, γι’ αυτό «θα πρέπει να φοράμε τη μάσκα να κρατάμε τις αποστάσεις να μην ξεχνάμε ότι ο διπλανός μας αλλά κι εμείς μπορούμε να είμαστε φορείς κινδύνου».
Άσκησε κριτική για την επανέναρξη των σχολείων «χωρίς να υπάρχει μηχανισμός αντικειμενικού ελέγχου», δηλαδή, τη διενέργεια των rapid ή των pcr, «ώστε να αντιμετωπιστεί η διασπορά -γιατί άλλος τρόπος δεν υπάρχει», ενώ επανέλαβε ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν τεστ κυρίως στις ομάδες αυτές που είναι πιθανότατα φορείς, εργαζόμενοι που έρχονται σε επαφή με κόσμο ή εργάζονται με πολλούς ανθρώπους.
Παράλληλα χαρακτήρισε «πολιτική επιλογή» το άνοιγμα των σχολείων, επισημαίνοντας πως «ο κοινός νους λέει, ότι δε θα οδηγήσει σε κάτι καλό». Εξήγησε ότι θα έπρεπε πρώτα να έχει γίνει ένας εκτενής εμβολιασμός και στα συνέχεια η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτήν την απόφαση καθώς τα κρούσματα θα μειώνονταν.
 
Ταυτόχρονα, σχολίασε ότι η ΕΕ δεν τα πήγε καλά στο θέμα του εμβολιασμού, καθώς «οι δόσεις δεν ήταν στα ποσοστά που περιμέναμε», ανέδειξε το γεγονός ότι οι ιδιώτες γιατροί δεν έχουν μπει ακόμα στο πρόγραμμα εμβολιασμού αν και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, «σε αντίθεση», όπως είπε, «με τις συζύγους των υπουργών και άλλων “υψηλών” ανθρώπων, που εμβολιάστηκαν… πριν πάνε στο Ντουμπάι…».
 
Ο κ. Καραδέδος κάλεσε τους πολίτες να είναι επιφυλακτικοί και για τους επόμενους μήνες και εφόσον, όπως είπε, θα υπάρξουν δεκάδες χιλιάδων εμβολιασμών στην περιοχή μας. Ο ίδιος υπολόγισε ότι θα πρέπει να γίνουν τουλάχιστον 30 χιλιάδες εμβολιασμοί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, «αν θέλουμε να έχουμε ανοσία αγέλης», είπε.
Επισήμανε ότι τα εμβολιαστικά κέντρα δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χίλια με δυο χιλιάδες δόσεις που χρειάζονται ημερησίως. «Οπότε, αντικειμενικά, δεν έχουν τα χέρια για να καταστεί δυνατή αυτή η προσπάθεια», σημειώνοντας ότι ο ιατρικός σύλλογος πρότεινε στον Δήμο Ξάνθης να βοηθήσει στον εμβολιασμό του κόσμου.
 
Υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα του τελευταίου διμήνου δεν περιποιούν τιμή για την περιοχή μας, «με τόσα κρούσματα και νεκρούς, ούτε η ικανότητα των νοσοκομείων της Περιφέρειας να ανταποκριθούν σε αυτό που διαβλέπονταν, όλο αυτό το διάστημα των τελευταίων επτά μηνών» και επανέλαβε ότι «Είχαμε ζητήσει ενδυνάμωση των δομών και αύξηση της οργανωτικής ικανότητας. Το σύνολο των ιατρικών συλλόγων βρέθηκαν εκτός της διαχείρισης του κοροναϊού, όπως και το σύνολο, σχεδόν των ιδιωτών δεν εντάχθηκε σε κανένα πλαίσιο απλώς στις δύσκολες μέρες η κυβέρνηση εναγωνίως προσπαθούσε να πείσει τους συναδέλφους να πάνε να καλύψουν τις ανάγκες. Δεν είμαστε περήφανοι για την οργανωτική κατάσταση για την αντιμετώπιση του κοροναϊού».
 
Τέλος, ευχήθηκε «να πάνε τα πράγματα καλά», αλλά εξέφρασε και την κρυφή του ελπίδα: «ότι όπως έγινε με τη γρίπη το 1918, θα μεταλλαχθεί ο κοροναϊός και δε θα είναι πλέον βλαπτικός, όμως δε φαίνεται κάτι τέτοιο στον ορίζοντα»…
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου
 
Μοντάζ : Χρήστος Τζανίδης
 
Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά