Κ. Χατζημιχαήλ, πρόεδρος Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης: Έρχονται 80.000 λουκέτα σε όλη την Ελλάδα

Τη δυσοίωνη πρόβλεψη για τον κίνδυνο 80.000 λουκέτων σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην ελληνική επικράτεια έκανε το πρωί, μέσα από τη συχνότητα του Δημοτικού Ραδιοφώνου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης, Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ.
 
Εν αναμονή της συνεδρίασης της επιτροπής λοιμωξολόγων με το υπουργείο Ανάπτυξης την ερχόμενη Πέμπτη, η απόφαση της οποίας θα δείξει εάν τελικά η αγορά, μετά από μια εβδομάδα αναστολής, θα λειτουργήσει από την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, ωστόσο, οι έμποροι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται «στα κάγκελα» με τις συνεχείς διακοπές και επανεκκινήσεις, τη μέθοδο ακορντέον που ακολουθεί η κυβέρνηση, στοχοποιώντας, παράλληλα, τη μικρομεσαία επιχείρηση, ως εστία επιμόλυνσης στην εποχή του κοροναϊού…
 
Ακούστε τον κ. Κ.Χατζημιχαήλ.
 
Ο κ. Χατζημιχαήλ υπενθύμισε ότι οι εκπρόσωποι του «επιχειρείν» δεν αντέδρασαν κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας, καθώς αυτή συνέπεσε με την «ασύμμετρη επίθεση στον Έβρο», αναμένοντας τη μετάβαση, από το πρώτο κύμα στην ανεύρεση του εμβολίου και του εκτεταμένου εμβολιασμού, που θα έδινε, όπως είπε, τη δυνατότητα επαναλειτουργίας της πραγματικής Οικονομίας. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, σε αυτό το επίπεδο, «έχουμε αποτύχει οικτρά, διότι, μια σειρά λανθασμένες πολιτικές, σε επίπεδο κυβέρνησης, έχουν οδηγήσει σε εξαθλίωση -και κυριολεκτώ- τους μικρομεσαίους».
Ο πρόεδρος επισήμανε ότι έπεται η επόμενη και τρίτη περίοδος, αυτή, της ανασύνταξης της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας. «Έχω την αίσθηση, πως θα έχουμε μία κάθετη πτώση του λιανεμπορίου, με πάρα πολλά λουκέτα. Υπολογίζονται, τουλάχιστον 80 χιλιάδες λουκέτα, σε επίπεδο ελληνικής επικράτειας», είπε.
 
Ανέφερε ότι στο δεύτερο κύμα, σε αντίθεση με το πρώτο που οι τρεις νομοί της Θράκης δεν είχαν πολλά κρούσματα, η περιοχή φιγουράρει κάθε εβδομάδα σχεδόν στις ανακοινώσεις της Πολιτικής Προστασίας, ωστόσο, όπως τόνισε «αυτό που ενοχλεί ιδιαίτερα -και φτάνουμε στο σημείο της οργής- έχει να κάνει με τον τρόπο αντιμετώπισης του λιανεμπορίου, ως εστία μόλυνσης του ιού…
Υπογράμμισε ότι είναι τουλάχιστον πρόκληση να δίνεται το πράσινο φως στα ρεβεγιόν των εννιά ατόμων, την ώρα που η αγορά παρέμεινε κλειστή και παράλληλα, «να ακούμε ότι το λιανεμπόριο που λειτούργησε με τη μέθοδο click away ευθύνεται κατά 8-9% για την επιδημιολογική επιβάρυνση, για να φτάσει η κυβέρνηση να ομολογήσει ότι για την αύξηση των κρουσμάτων ευθύνεται η ατομική συμπεριφορά των πολιτών κατά τη διάρκεια του λοκντάουν».
 
Ο κ. Χατζημιχαήλ επισήμανε ότι το λιανεμπόριο λόγω του «προφίλ» του- οικογενειακές επιχειρήσεις, όπου ο ιδιοκτήτης διασφαλίζει την υγεία του ίδιου και των υπαλλήλων του και με υπηρεσίες που δεν «ευνοούν» το φαινόμενο του συνωστισμού- δεν ήταν δυνατόν να είναι εστία μόλυνσης, ενώ παράλληλα, έκανε λόγο για «δύο μέτρα και δύο σταθμά», αφού όπως σχολίασε, τα σούπερ μάρκετ παρέμειναν ανοιχτά, όπως και τα αρτοποιία, αλλά και τα φαρμακεία, που προσελκύουν μαζικά τον κόσμο, ενώ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει τις ουρές έξω από τα τραπεζικά καταστήματα…
 
«Οι μικρομεσαίοι ήταν, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας σχολαστικοί με την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας και είναι πραγματικά εξοργιστική η στρεβλή προσέγγιση για την επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου, μέσω του click away, που οδήγησε σε λανθασμένα συμπεράσματα» σημείωσε.
 
Επισήμανε ότι το «τεράστιο στοίχημα» για  την επόμενη μέρα είναι η εκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και τόνισε ότι το αίτημα για πάγωμα των χρεών αυτής της περιόδου, αποτελεί όχι μόνο ένα πάγιο αίτημα της αγοράς, αλλά τη μοναδική λύση.
 
Πάντως, όπως φαίνεται, από Δευτέρα, τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, καθώς και τα χρυσοχοΐα θα ανοίξουν με τη μέθοδο click in shop…
Οι πελάτες θα έχουν τη δυνατότητα να κλείνουν τηλεφωνικό ραντεβού και στη συνέχεια να πηγαίνουν στο κατάστημα, όπου μόνοι τους -χωρίς άλλους πελάτες- να κάνουν τις αγορές τους…
 
Αναφερόμενος στις νέες συνήθειες και πρακτικές για το λιανεμπόριο που η πανδημία επιφέρει με γοργούς ρυθμούς, ανακοίνωσε την έγκριση ενός μεγάλου έργου, μέσα από το Πρόγραμμα INTERREG Ελλάδας-Βουλγαρίας 2014-2020, το οποίο αναπτύχθηκε από το Σεπτέμβριο του 17, σε συνεργασία με τη Συνομοσπονδία Βιομηχάνων της Βουλγαρίας, για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου υποστηρικτικού μηχανισμού για τις επιχειρήσεις της Θράκης, στο ελληνικό τμήμα, και του Κίρτζαλι της Βουλγαρίας με στόχο την ενίσχυση και τόνωση της επιχειρηματικότητας.
«Ένα πολύ μεγάλο μέρος του προγράμματος εστιάζει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της επιχειρηματικότητας και τις ψηφιακές δεξιότητες των επιχειρηματιών, κάτι που ήταν, καινοτόμο, όταν σχεδιαζόταν το πρόγραμμα, όμως αυτή τη στιγμή αποτελεί επιτακτική ανάγκη», υπογράμμισε.
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Ελευθερία Μούκανου
 
Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης
 
Επιμέλεια : Τηλέμαχος Αρναούτογλου
 
Κοινωνικά
Οικονομικά
Πολιτιστικά
Τοπικά