Στέλιος Μωραΐτης: Λουκέτα ή… «ξένα χέρια» αν δε ληφθούν μέτρα για την «συντετριμμένη» Εστίαση

Λουκέτα ή πώληση σε «ξένα χέρια» αναμένουν τους επαγγελματίες στην Εστίαση και στις Δεξιώσεις εάν η κυβέρνηση δεν λάβει, άμεσα, μέτρα στήριξης του κλάδου. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Ξάνθης, Στέλιος Μωραΐτης, μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο.
Ακούστε τον κ. Σ. Μωραΐτη.
 
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου σημείωσε ότι η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου είναι επιβεβλημένη, έκρουσε ωστόσο τον κώδωνα του κινδύνου στους δύο τομείς του «επιχειρείν» που βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση. Εστίαση/Δεξιώσεις και Ξενοδοχειακές Μονάδες παραμένουν ανενεργές για ένα χρόνο, περίπου.
 
«Η πραγματική οικονομία δε θα μπορέσει να επανακτήσει δυνάμεις εάν πρώτα δεν ενισχυθούν οι δύο αυτοί κλάδοι, οι οποίοι “χτυπιούνται” καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Αν δεν είναι βιώσιμες αυτές οι επιχειρήσεις τότε θα υπάρξουν πολλά λουκέτα την επόμενη περίοδο, ενώ οι υπόλοιπες, οι βιώσιμες, θα πουληθούν», σημείωσε.
Επισήμανε ότι αυτό θα στείλει στην ανεργία χιλιάδες εργαζομένων, με δεδομένο ότι η Εστίαση αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας….
 
Ο κ. Μωραΐτης ανέδειξε και το «ντόμινο» που έχει προκληθεί, εξαιτίας της «συντριβής», όπως είπε, στην Εστίαση, σε άλλα επαγγέλματα, που δραστηριοποιούνται γύρω από τις δεξιώσεις και συνεστιάσεις, όπως είναι τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, τα ανθοπωλεία, τα αργυροχρυσοχοΐα, τα φωτογραφεία και άλλα. «Συμπαρασύρει 40 ακόμα επαγγέλματα», υπογράμμισε.
 
Αναφερόμενος στη γενική εικόνα της τοπικής αγοράς, ο πρόεδρος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν διασωσμένοι κλάδοι: «Και τα καταστήματα που δούλεψαν με ντελίβερι έχουν πρόβλημα, γιατί αυτός ο τρόπος δεν μπορεί να αποφέρει τα έσοδα που απαιτούνται σε μια επιχείρηση. Φέτος, τα έσοδα του κράτους θα είναι ελαχιστότατα», προέβλεψε.
 
Υπογράμμισε ότι είναι αυτονόητο το αίτημα των εμπόρων για το «νεκρό χρόνο» στην αγορά με απόφαση της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως «δεν είναι δυνατόν να φορολογείσαι με προϋποθέσεις έτους, όταν έχεις λειτουργήσει 2 με 3 μήνες, στην καλύτερη περίπτωση»…
Επανέλαβε ότι το μεγαλύτερο «λούκι» από την πανδημία το πέρασε ο νομός Ξάνθης.
 
«Σε σχέση με τους υπόλοιπους νομούς της χώρας, οι επιχειρήσεις της περιοχής μας είναι κλειστές εδώ και 11 μήνες και θα έπρεπε αυτό να έχει ληφθεί σοβαρά υπόψιν από τους κυβερνώντες και να πράξουν ανάλογα», είπε και εξέφρασε την αντίθεσή του με την τακτική της οριζόντιας αντιμετώπισης των προβλημάτων. «Είναι δυνατόν να σχεδιάζει κάποιος με κεντρικά κριτήρια χωρίς να λαμβάνει υπόψιν του τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής», διερωτήθη… και κάλεσε «όλους τους εκλεγμένους του νομού μας» να λάβουν θέση και να διεκδικήσουν για την Ξάνθη, τα οφειλόμενα.
 
Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι το 20% της μη επιστρεπτέας προκαταβολής, έγινε σε αυτήν την κατεύθυνση, αποτελεί, ωστόσο, όπως είπε, «ασπιρίνη» για τους επιχειρηματίες. 
 
Σχετικά με τον τρόπο επανεκκίνησης του λιανεμπορίου, ο κ. Μωραΐτης επισήμανε ότι οι επιχειρηματίες δεν έχουν λόγο σε αυτό το πεδίο. «Οι επιδημιολόγοι είναι οι γνώστες, αυτοί, που θα μας πουν πως θα ανοίξουμε».
 
Σημείωσε, πάντως, πως εάν, «η κυβέρνηση δε ζυγίσει σωστά την κατάσταση», το ζοφερό τοπίο της αγοράς, δεν πρόκειται να αναστραφεί…
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου
 
Μοντάζ : Χρήστος Τζανίδης
 
Επιμέλεια : Τηλέμαχος Αρναούτογλου 
 
Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου
Μοντάζ : Χρήστος Τζανίδης
Επιμέλεια : Τηλέμαχος Αρναούτογλου 
 
Κοινωνικά
Οικονομικά
Πολιτιστικά
Τοπικά