Βαγγέλης Βακιρτζής-Αντιμονοπωλιακή Αγωνιστική Συσπείρωση Επιμελητηρίου Ξάνθης: Δραματική η κατάσταση - μουδιασμένη η αγορά

Αισιόδοξοι και.. παρά πόδας, ώστε η κρίση να γίνει ένα νέο ξεκίνημα αγωνιστικών διεκδικήσεων από πλευράς εργαζομένων και μικρών επαγγελματιών, δήλωσε ο εκπρόσωπος της «Αντιμονοπωλιακής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» του Επιμελητηρίου Ξάνθης, Βαγγέλης Βακιρτζής.
 
Μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου το μέλος του Επαγγελματοβιοτεχνικού Επιμελητηρίου, επισήμανε την ανάγκη «πλέγματος μέτρων» που «θα ακουμπά σε όλη τη δοκιμαζόμενη κοινωνία και τον μικρομεσαίο και αυταπασχολούμενο», καθώς, όπως σημείωσε «η ανασφάλεια και ο φόβος των πολιτών μετακυλύει στην ίδια την αγορά -είμαστε “νύχι-κρέας”», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ακούστε τον κ. Β.Βακιρτζή. 
 
Χαρακτήρισε «δραματική» την κατάσταση, που βρίσκει η νέα επανεκκίνηση της αγοράς, τους μικρομεσαίους και αυταπασχολούμενους, σημειώνοντας ότι οι συνθήκες δεν είναι ίδιες με αυτές μετά το πρώτο λοκντάουν. «Η αγορά είναι μουδιασμένη δεν υπάρχει χρήμα και ο κόσμος λειτουργεί υπό του κράτους της τρομοκρατίας, αλλά και της κούρασης, από το αλλεπάλληλο “άνοιξε-κλείσε” και τα ημίμετρα που μας έχουν φέρει σε αυτήν την κατάσταση».
 
Ο ίδιος επισήμανε ότι βάσει των μελετών έχει αποδειχθεί ότι η ΜμΕ δεν μπορεί να αποτελεί εστία μόλυνσης, καθώς δεν μπορεί να προκληθεί συνωστισμός, αντιθέτως οι μεγάλοι χώροι εργασίας, τα ΜΜΜ, οι τράπεζες, τα σούπερ μάρκετ και τα μεγάλα καταστήματα έχουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που «ευνοούν» τον συνωστισμό και σχολίασε ότι οι «μικροί» δεν έπρεπε ποτέ να κλείσουν και να υποστούν αυτήν την ταλαιπωρία, αφού έχει αποδειχθεί πως πιστά έχουν τηρήσει όλα τα υγειονομικά μέτρα, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. «Θα μπορούσαμε εξ αρχής να δουλεύουμε με ραντεβού και όχι με την… “κοροϊδία” του click away», σημείωσε.
 
«Αποδείχθηκε ότι η κυβέρνηση, για άλλη μια φορά, στήριξε τους τις μεγάλες επιχειρήσεις και στους μικρούς δεν έδωσε καμία βοήθεια. Έμειναν με το 800αρι του πρώτου διαστήματος οι επιστρεπτέες προκαταβολές δε δόθηκαν σε όλους, ενώ οι λογαριασμοί “έτρεχαν” και υπήρξε θέμα επιβίωσης, ενώ δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, το προσεχές μέλλον ένα μεγάλο μέρος των επαγγελματιών αν θα μπορέσει να ανοίξει ξανά τα μαγαζιά τους», υπογράμμισε.
 
Ο κ. Βακιρτζής σημείωσε ότι οι αυταπασχολούμενοι ζητούν το επίδομα ειδικού σκοπού των 1000 ευρώ κατά τη διάρκεια του λοκντάουν και υπενθύμισε πως στην πρώτη καραντίνα ο κλάδος πήρε απλώς εκατό ευρώ, επανέλαβε πως οι επιστρεπτέες προκαταβολές δεν ήταν για όλους και αναφέρθηκε σε μια φοροελάφρυνση της τάξης του 25% για τους φορολογικά συνεπείς, σε μια περίοδο, όπως είπε ότι η συνέπεια δεν ήταν εφικτή. Παράλληλα, σχολίασε ότι κατά τη δεύτερη καραντίνα οι μικρομεσαίοι δέχτηκαν μόνο την επιδότηση ενοικίου κατά 80% για ένα μήνα.
 
Η επιμελητηριακή παράταξη είχε ζητήσει από τη δημοτική αρχή την αναστολή καταβολής δημοτικών τελών για έξι μήνες για τους «μικρούς» επαγγελματίες, καθώς και μη καταβολή ενοικίων για όσους εκμισθώνουν δημοτικά καταστήματα, χωρίς να εισακουστούν τα αιτήματα, όπως τόνισε, ενώ έκανε λόγο και για ανάγκη αναστολής των ρυθμίσεων σε τράπεζες αλλά και λογαριασμούς της ΔΕΗ, καθώς η τελευταία, όπως σημείωσε, «μπορεί κατά τη διάρκεια των γιορτών να μην προχώρησε σε διακοπές της παροχής ρεύματος, όμως, ετοιμάζεται να το κάνει σε αυτήν την περίοδο, όπου ο χειμώνας είναι μπροστά»…
 
«Μιλάμε για μικρές επιχειρήσεις και για ανθρώπους που έχουν πληγεί από την δεκαετή οικονομική κρίση και που τώρα προκαλείται, με την υγειονομική ένας βρόγχος γύρω από τον λαιμό των ανθρώπων αυτών», επισήμανε.
 
Παράλληλα, σημείωσε ότι για την πανδημία, μέτρα δεν έχουν, ουσιαστικά, παρθεί και πως το εμβόλιο δεν είναι η «μητέρα των μαχών», σε μια περίοδο, μάλιστα που ο προϋπολογισμός δείχνει «ψαλίδι» κατά 600 εκατομμύρια για το δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ τα νοσοκομεία, όπως τόνισε μετατρέπονται σε εμβολιαστικά κέντρα χωρίς να παρέχουν περαιτέρω υπηρεσίες υγείας.
 
Σχολίασε ότι ούτε και για τα σχολεία έχουν παρθεί σοβαρές πρωτοβουλίες, όπως προσλήψεις εκπαιδευτικών, αλλά και προσωπικού καθαριότητας. «Απλώς, άνοιξε τα παράθυρα», τόνισε, αναφέροντας πως η αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους, εξαιτίας του φόβου, αλλά και της έλλειψης χρημάτων αντανακλάται στην αγορά.
Από την άλλη, όπως είπε «Δε βλέπουμε διάθεση ούτε από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες και τα σωματεία, που δε λαμβάνουν αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις ώστε να διεκδικήσουμε αυτά που απαιτούνται».
 
Ο ίδιος σχολίασε ότι μπορεί η κυβέρνηση να προσπάθησε να μετατρέψει τη μάσκα… σε φίμωτρο, εντούτοις αυτό δεν πρόκειται να γίνει «Τηρούμε όλα τα μέτρα και αγωνιζόμαστε κανονικά διεκδικώντας όλα εκείνα τα μέτρα που χρειάζονται οι εργαζόμενοι και μικροεπαγγελματίες», τόνισε, προσθέτοντας ότι σε μια περίοδο που, αν και υπήρξαν διαβεβαιώσεις πως εν καιρώ πανδημίας κανένα μέτρο δε θα λαμβάνονταν, «ακολούθησε ένα τσουνάμι αντεργατικών μέτρων για τους μικρομεσαίους και τους εργαζόμενους και γι’ αυτό, θα πρέπει, ο αγώνας να είναι συνεχής», υπογράμμισε.
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου
Μοντάζ-Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου
Κοινωνικά
Οικονομικά
Πολιτιστικά
Τοπικά