Παρέμβαση Γιάννη Σιαμίδη, ΕΠΑΜ: Χρειαζόμαστε μια νέα Ουτοπία…

Με φόντο την «επιστροφή στην κανονικότητα», ο συντονιστής του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου Ξάνθης, Γιάννης Σιαμίδης ανέλυσε τις εναλλακτικές που έχουν μπροστά τους οι κοινωνίες, την επόμενη μέρα…
 
«Χρειαζόμαστε, σα μόνη ρεαλιστική λύση, μια καινούρια ουτοπία», τόνισε επισημαίνοντας ότι αυτή θα πρέπει να δημιουργηθεί από την ίδια την κοινωνία που οφείλει να είναι ενημερωμένη και όχι από “κάποιους που βρίσκονται από πάνω”, για να καταλήξουν, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, σε… δυστοπία.
 
Καθώς, η 4η Βιομηχανική Επανάσταση εξελίσσεται, οδηγούμαστε σε έναν καινούριο κόσμο και είτε θα οδηγηθούμε σε έναν νέο Μεσαίωνα είτε σε μια προηγμένη κοινωνία», είπε.
 
Ακούστε την παρέμβαση του κ. Γ.Σιαμίδη.
 
Ο κ. Σιαμίδης τόνισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για τον «σχεδιασμό του νέου», ότι αυτό το νέο μοιάζει με «ουτοπία», που όμως είναι η μόνη ρεαλιστική λύση για την κοινωνία. «Και η δημοκρατία, όταν δημιουργήθηκε ήταν ουτοπία», υπενθύμισε και πρόσθεσε πως «επειδή δεν προβλέφθηκε η ανάπτυξή της, γι’ αυτό και συνεχώς φθίνει», ενώ υπογράμμισε ότι «Αυτό που βιώνουμε είναι μια ουτοπία σε σχέση με όσα βίωνε ο βιομηχανικός εργάτης του 17ου αιώνα. Εμείς φτάσαμε ως εδώ, αλλά δε σχεδιάζουμε κάτι καλύτερο», σχολίασε.
 
Ο Συντονιστής επισήμανε πως το μείζον είναι να καταλάβει η νέα γενιά ότι «παίζεται το μέλλον της και να ενεργοποιηθεί», αφού, όπως σημείωσε, η παλιά… είναι στον κόσμο της.
 
Σημείωσε ότι η «επιστροφή στην κανονικότητα» θα εξαρτηθεί από «όλους εμάς» και τόνισε ότι αυτή τη στιγμή εξελίσσεται μια διαδικασία που προσιδιάζει με τους σκοτεινούς καιρούς, παρά με μια σύγχρονη και ευνομούμενη κοινωνία.
Σχολίασε ότι τα υφιστάμενα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά συστήματα έχουν «τερματίσει», καθώς «δεν μπορούν να απαντήσουν στις νέες προκλήσεις». Αναφέρθηκε στην κοινωνική κρίση που χαρακτηρίζει τη Δύση (που διαδέχτηκε την οικονομική), με την εξάλειψη της μεσαίας τάξης, το άνοιγμα της ψαλίδας στις ανισότητες και στην παρούσα φάση, με τον κοροναϊό.
 
Καθρέφτισμα της ανικανότητας του νεοφιλελεύθερου μοντέλου να «συγκρατήσει» την οικονομία είναι και η αδυναμία για αυτορρύθμιση, ενώ και στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας δείχνει ότι «δεν μπορεί», με δεδομένο ότι «σκληρότερες υγειονομικές κρίσεις» του παρελθόντος, όπως η ισπανική γρίπη, είχαν αντιμετωπιστεί χωρίς να οδηγηθούν οι κοινωνίες σε αδιέξοδο.
 
Έθεσε ως παράδειγμα το «μοντέλο Κίνας», το οποίο έδειξε έτοιμο να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση και επισήμανε πως… «όλοι οι πληθυσμοί μετατρέπονται σε… Κινέζους» και πως αυτό το «δυστοπικό μοντέλο, όπου διέπεται από τον αυταρχισμό και τον απόλυτο έλεγχο των πολιτών είναι πολύ πιθανό να… “μας φορεθεί”, στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης.
Αναφέρθηκε, μάλιστα στο βιβλίο «Covid-19: The Great Reset», το οποίο θεωρείται η «Βίβλος» του δεύτερου κύματος της νέας παγκοσμιοποίησης μετά τον κορωνοϊό, που έχουν γράψει οι Klaus Schwab και Thierry Malleret -ανώτερα στελέχη του διεθνιστικού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF). Σύμφωνα με τους εμπνευστές του σχεδίου η πανδημία μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την αιτία για την «μεγάλη παγκόσμια  μεταρρύθμιση».
 
Ο Συντονιστής του ΕΠΑΜ Ξάνθης επισήμανε ότι το «σκηνικό» θυμίζει Φεουδαρχία και όχι Δημοκρατία, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς, όπως είπε, η 4η Βιομηχανική Επανάσταση μπορεί να υπόσχεται ένα πολύ καλύτερο (και ευκολότερο) μέλλον, ωστόσο ένα πάρα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού δε θα έχει εργασία, αφού η αυτοματοποιημένη παραγωγή και διανομή θα αλλάξει άρδην την εικόνα και τη φιλοσοφία στο πεδίο της εργασίας.
 
Ο κ. Σιαμίδης τόνισε ότι η κανονικότητα για την Ελλάδα σκιαγραφείται μέσα από μια δεκαετή κρίση, με την καταστροφή των Μικρομεσαίων, αλλά και την καταστροφή της νέας γενιάς με αμφισβητούμενα σύνορα και με έναν πτωχευτικό κώδικα που διαπερνά όχι μόνο επιχειρήσεις, αλλά και φυσικά πρόσωπα, επισημαίνοντας ότι η νέα γενιά θα πρέπει να αναλάβει δράση, μακριά από παρωχημένες ιδεολογίες -και ιδεοληψίες- καθώς «παίζεται το μέλλον της».
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου
 
Μοντάζ-Επιμέλεια : Τηλέμαχος Αρναούτογλου
 
Κοινωνικά
Οικονομικά
Πολιτικά
Τοπικά