Μαρία Τσιακίρογλου, μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΣΕ: Μετράμε 145 μέρες λουκέτου και… συνεχίζουμε – Μέτρα στήριξης του κλάδου ζήτησε η Ομοσπονδία από Σταϊκούρα-Γεωργιάδη

Δύο διαδοχικές τηλεδιασκέψεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων με τους υπουργούς, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη και Οικονομίας Χρήστο Σταϊκούρα, το προηγούμενο διάστημα.
 
Στις «συναντήσεις» συμμετείχε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ξάνθης και μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΣΕ, Μαρία Τσιακίρογλου.
 
Μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο η κ. Τσιακίρογλου υπενθύμισε ότι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος παραμένουν κλειστά εδώ και 145 μέρες και… συνεχίζουν, αφού, ύστερα και από τις διευκρινήσεις του Πρωθυπουργού ότι «προτεραιότητα είναι το άνοιγμα των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», αλλά και ότι οι «άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν», το μέλλον της εστίασης παραμένει «σκοτεινό».
 
Η κατάσταση στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θεωρείται τραγική, όμως πολλά καταστήματα, κέντρα διασκεδάσεων, δεξιώσεων, κέτερινγκ, παιδότοποι παραμένουν κλειστά «δεν έχουν δουλέψει ούτε μία μέρα από πέρσι», όπως είπε.
Ακούστε την κ. Μ.Τσιακίρογλου
 
Το μέλος της ΠΟΕΣΕ επισήμανε ότι χρονικός ορίζοντας για άνοιγμα των καταστημάτων δεν υπάρχει ενώ οι εκτιμήσεις περί της 1ης Φεβρουαρίου δεν υφίστανται, με δεδομένο ότι θα πρέπει να επαναξιολογηθεί η κατάσταση μετά και το άνοιγμα του λιανεμπορίου, περίπου σε 20 μέρες.
Άλλωστε και οι επιχειρηματίες τόνισαν σε όλους τους τόνους ότι δεν επιθυμούν να ανοίξουν με τους συγκεκριμένους όρους, (συγκεκριμένα τετραγωνικά, χρήση εξωτερικών χρόνων) θέλοντας, ουσιαστικά να αποφύγουν την κατάσταση «ακορντεόν», η οποία δε συμφέρει σε κανέναν.
Παράλληλα, το άνοιγμα εστιατορίων και καφέ θεωρείται από τα παραγωγικά υπουργεία «προβληματικό» με δεδομένο ότι πολλά καφέ δουλεύουν και ως μπαρ, αλλά κι επειδή θα πρέπει να επανακαθοριστεί το ωράριο της κυκλοφορίας, ενώ «μπροστά μας» υπάρχουν «καυτές» ημερομηνίες, όπως η Τσικνοπέμπτη και η Καθαρά Δευτέρα…
 
Η κ. Τσιακίρογλου ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά πρακτικά ζητήματα που οδηγούν τον κλάδο να μην μπορεί να ανοίξει με τους όρους που η κυβερνητική πολιτική έχει σχεδιάσει, όπως το γεγονός ότι στην Ξάνθη, τα καταστήματα δεν έχουν την κατάλληλη υποδομή για θερμαντικά σώματα, ενώ η πλειοψηφία τους, ενοικιάζει καταστήματα από τον δήμο, που ορίζει συγκεκριμένα τετραγωνικά επέκτασης. Η πρόεδρος, έθεσε και το θέμα των καιρικών συνθηκών. «Διαφορετικές οι συνθήκες στην ΠΑΜΘ και διαφορετικές στην Κρήτη», είπε.
 
Στο επιτελείο του υπουργείου Ανάπτυξης τέθηκαν ζητήματα, όπως η περαιτέρω ουσιαστική στήριξη του κλάδου με χρηματοδότηση μέσω ειδικού προγράμματος για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, προβλήματα που έχουν προκύψει με το τραπεζικό σύστημα (επιδότηση των τόκων), άμεση ανάγκη ένταξης του κλάδου στα προγράμματα ΕΣΠΑ (η εστίαση βρίσκεται «εκτός» τα τελευταία 15 χρόνια), διατήρηση στήριξης για ενοίκια και μετά τον Φεβρουάριο, η βελτίωση του προγράμματος των θερμαντικών σωμάτων.
Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε το θέμα της επανεκκίνησης του κλάδου με όρους βιωσιμότητας και ασφάλειας για όλους μας.
 
Ο υπουργός ανακοίνωσε την επεξεργασία ενός ειδικού προγράμματος για την εστίαση, ωστόσο, δε θέλησε να αναλύσει παραμέτρους αυτού του σχεδιασμού και ζήτησε από τους συλλογικούς φορείς τις προτάσεις του κλάδου για τον τρόπο επαναλειτουργίας του «με όρους χειμώνα». 
 
Στη «συνάντηση» με τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα συζητήθηκε η διαμορφωμένη κατάσταση στον κλάδο, η έλλειψη ρευστότητας, η στήριξη του κλάδου για επανεκκίνηση.
Ζητήθηκε χρηματοδότηση, μείωση του ΦΠΑ στο 6%, μη επιστροφή μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής, κούρεμα οφειλών που προκλήθηκαν κατά το διάστημα της πανδημίας, δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού συνδεδεμένο με το POS.
 
Σχετικά με το «κούρεμα οφειλών» τον λεγόμενο «νεκρό» χρόνο, όπως εκφράζεται από τους συλλογικούς φορείς που εκπροσωπούν την «πραγματική οικονομία», ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι δεν μπορεί να εξεταστεί ένα τέτοιο αίτημα, καθώς δεν αποτελεί ευρωπαϊκή πρακτική.
Παράλληλα, σημείωσε ότι γνωρίζει τις παθογένειες του κλάδου και ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες στήριξής του.
 
Να σημειωθεί ότι οι τηλεδιασκέψεις θα επαναληφθούν μέσα στο Φεβρουάριο. Η ατζέντα μας θα συνεχίσει να είναι διεκδικητική και σε τοπικό και σε πανελλαδικό επίπεδο. Ζητούμε αυτά που είναι εφικτά», τόνισε η κ. Τσιακίρογλου, προσθέτοντας πως η υγειονομική παράμετρος του θέματος είναι «απαράβατη συνθήκη» για τους επαγγελματίες του κλάδου, υπογράμμισε, ωστόσο, πως πλέον τίθεται ξεκάθαρα «θέμα επιβίωσης».
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου
 
Μοντάζ-Επιμέλεια : Τηλέμαχος Αρναούτογλου
 
Κοινωνικά
Οικονομικά
Πολιτιστικά
Τοπικά