Στο ίδιο καζάνι…

Δύο «σκληρούς» μήνες έχουμε μπροστά μας, λένε οι ειδικοί, εν μέσω επανέναρξης σχολείων, μεταλλάξεων του ιού και αιτιάσεων περί της αναγκαιότητας προσθήκης ενός ακόμη κωδικού στο 13033 …

Κι ενώ το σύμπαν κάτι προσπαθεί να πει στην… Κίνα, αλλά εκείνη δεν ακούει, γιατί έχει τεθεί εκ νέου σε συναγερμό μια και ο κορωναϊός φαίνεται ότι επέστρεψε (θα πρέπει να έχει «σπαστεί» άγρια, η χώρα), στην Ελλάδα συνεχίζουν να… σημαίνουν οι καμπάνες -αυτή τη φορά με τα μεταλλαγμένα στελέχη, που κάνουν πάρτι, μαζί με… το αδελφάκι τους, τον SARS COV2…

Στόχος, λέει, από πλευράς κυβέρνησης είναι ο συντονισμός και η ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης με τη λειτουργία ενός πανελλαδικού δικτύου που θα παρακολουθεί και θα αναλύει τις μεταλλάξεις και παραλλαγές του ιού…

Ο προβληματισμός, μάλιστα, είναι εντονότατος για τα ύποπτα δείγματα μετάλλαξης στην Κρήτη, όπου και είχε εμφανιστεί το ένα από τα δύο «ορφανά» (που δεν ήταν) μεταλλαγμένα κρούσματα. Από την Τρίτη, που εντοπίστηκε το στέλεχος, έχουν ανιχνευθεί 14 ύποπτα δείγματα για μετάλλαξη…

Και μπορεί η Ελλάδα να νιώθει μια ικανοποίηση, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς είχε πάρει εγκαίρως μέτρα και δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της Αγγλίας ή άλλων χωρών, όμως, είναι ένα δεδομένο, που απασχολεί και προβληματίζει, κυρίως όταν υπάρχει το προηγούμενο της Πορτογαλίας, φερειπείν, όπου η νέα μετάλλαξη αποτελεί, σήμερα, το 20% των κρουσμάτων…

Ο μεταλλαγμένος είναι πιο ανθεκτικός και πιο μεταδοτικός, λένε επιστήμονες και ειδικοί και κανονικά, όλοι οι «μη επιστήμονες και μη ειδικοί», θα έπρεπε ήδη να έχουμε ξεκινήσει καθημερινή προπόνηση με ένα-δυο σετάκια εκγύμνασης… της υπομονής.

Το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση, φαίνεται από τη σύσταση του γάλλου υπουργού Υγείας που σίγουρα θα έχει εκληφθεί από τον γυναικείο πληθυσμό ως μεγάλη τιμωρία (μεταξύ άλλων)… Και σίγουρα θα έχει θορυβήσει τις γυναίκες παγκοσμίως…

Διότι, πόσες διεξόδους είχαν μέχρι σήμερα, ανεξαρτήτως εθνικότητας, κουλτούρας, παιδείας κλπ στην εποχή της πανδημίας; Την… υφασμάτινη μάσκα. Η οποία, από ένα ψυχρό και… καταναγκαστικό μέτρο αυτοπροστασίας, μετατράπηκε σε καμβά δημιουργικότητας, εξωστρέφειας (!) και… προσωπικής δήλωσης, αποτελώντας, πλέον ένα ακόμα… αξεσουάρ θηλυκότητας.

Αυτήν ακριβώς τη γυναικεία «συνθήκη» ήρθε ο Ολιβιέ Βεράν για να την… ακυρώσει!

Η γαλλική κυβέρνηση συνέστησε στους πολίτες να αποφεύγουν τις υφασμάτινες μάσκες, καθώς, το λεγόμενο, βρετανικό στέλεχος του ιού (όχι, το σύμπαν άρχισε να «την λέει» παντού), είναι σημαντικά πιο μεταδοτικό σε σχέση με το αρχικό πανδημικό στέλεχος και να φορούν μάσκες χειρουργείου ή μάσκες υψηλής προστασίας - mon Dieu! (ας αναφωνήσουν σε κάθε γλώσσα οι γυναίκες του μάταιου τούτου κόσμου…)

Εκτός, από τις Γερμανίδες, που αποτελούν «μια κατηγορία, μόνες τους», η αισθητική τους (εδώ που τα λέμε), «απογειώνεται» στα γνωστά επίπεδα… Bourda και έχουν αποδείξει πως όταν το αποφασίσουν είναι περισσότερο… Γερμανοί από τους άντρες, γιους, συντρόφους και εργοδότες τους…

Γι’ αυτό και καμία εντύπωση δεν μπορεί να προκαλεί το γεγονός ότι στη Γερμανία απαγορεύεται πλέον η χρήση της -κι ας έχει στάμπα πάνω της και… τη Στέφι Γκράφ.

 

Κι ενώ η Μέρκελ εξετάζει τη διανομή δωρεάν χειρουργικών μασκών στον πληθυσμό, εμείς, εδώ ετοιμαζόμαστε από 1ης Φεβρουαρίου να ανοίξουμε τα γυμνάσια και λύκεια «με πολύ αυστηρούς όρους ασφάλειας» και με δυνατότητα και στους μεγάλους μαθητές να κάνουν το τεστ…

Το περίεργο, πάντως, είναι, ότι ενώ το άνοιγμα γίνεται ουσιαστικά για τους μαθητές της τρίτης λυκείου, για να συμμετάσχουν στις… πανελλήνιες, εντούτοις, εξετάζεται το ενδεχόμενο, στις «κόκκινες» περιοχές να λειτουργήσουν μόνο τα… γυμνάσια (Άβυσσος…).

 

Γεγονός είναι ότι η απόφαση για «άνοιγμα» πάρθηκε χωρίς την αποτύπωση της κατάστασης από την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, το οποίο, εκτός ότι έχει πάρει φόρα, άρχισε τις προσπάθειες «αυτορρύθμισης».

Συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον τρόπο με τον οποίο κινείται η αγορά εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού και κυρίως… τα σούπερ μάρκετ.

Σε ανάλυσή του, αναφέρεται στη δυνατότητα εξυπηρέτησης πελατών, που μειώνεται στο 50%, ενώ εκφράζει κι ανησυχία για δημιουργία μεγάλων ουρών στις ώρες αιχμής έξω από τα καταστήματα. Γι αυτό ζητά αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας των σούπερ μάρκετ και την επιβολή ενός νέου κωδικού που θα αποστέλλεται με SMS στο 13033 (π.χ. το Νο. 7), προκειμένου να διαχωριστεί ο χρόνος των αγορών για είδη πρώτης ανάγκης σε σχέση με τα λοιπά είδη.

 

Και λογικό. Γιατί το «δίωρο στο 2», πολύ ταλαιπωρεί και μπερδεύει τους καταναλωτές -και δεν είναι ώρα για εκφράσεις ανησυχίας ή και θυμού, κυρίως έξω από τα καταστήματα…

Διότι, με το «χρονόμετρο», αγορές πρώτων και… λοιπών ειδών δε γίνεται.

Το λέει και το Ινστιτούτο, ότι «η όλη διαδικασία» μπορεί να οδηγήσει σε μια λανθασμένη εντύπωση, τόσο σε σχέση με την ασφάλεια των αγορών, όσο ακόμα και με την πορεία της πανδημίας…

 

Κι έτσι, όπως πάει, αυτή η «πορεία» πολύ μεγάλη φαίνεται και επιφυλάσσει και… εκπλήξεις. Τη μια στιγμή ανασαίνεις και την επόμενη σου… χώνουν το σωληνάκι στη μύτη να έχεις να πορεύεσαι… Τη μια απαγορεύεις το… ριζότο νυχτερίδας για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και την άλλη, εντοπίζεις την πρώτη εστία μόλυνσης κόβιντ 19 στην κινεζική επικράτεια… σε εργοστάσιο σφαγής κοτόπουλων (και κάτι καταλαβαίνει κανείς από «συνθήκες Ασίας» σε τέτοιου είδους μονάδες)…

 

Γιατί στην εποχή της πανδημίας, ένα είναι το πρόβλημα. Είτε είσαι πλούσιος είτε φτωχός, οργανωμένος ή «χύμα», προσεκτικός ή… κάφρος, ο ιός θα βρει το «κοινό στοιχείο» της ανθρωπότητας... και θα παρέμβει.

Δηλαδή, θα σου κόψει και ανάσα και… «βήχα».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Ελευθερία Μούκανου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά