Οι Κτηνοτρόφοι ΑΜ-Θ ζητούν ευρωπαϊκή παρέμβαση εξαιτίας της μεγάλης και παρατεταμένης αύξησης των ζωοτροφών

Με επιστολή τους στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καλούν τον Σπήλιο Λιβανό να λάβει πρωτοβουλία για να τεθεί προς συζήτηση στο συμβούλιο υπουργών γεωργίας της ΕΕ και να αποφασιστεί από κοινού, η οικονομική στήριξη όλων των ευρωπαϊκών κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, λόγω της μεγάλης και παρατεταμένης αύξησης της τιμής των ζωοτροφών. Επίσης προτείνεται να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός ελέγχου και στήριξης της κτηνοτροφίας στην ΕΕ, όταν υπάρχουν ακραίες και παρατεταμένες ανατιμήσεις στις τιμές των ζωοτροφών.

Ο εκπρόσωπος των Κτηνοτροφικών Συλλόγων ΑΜΘ Νίκος Δημόπουλος, μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο τόνισε ότι η τιμή των σιταριών, ιδιαίτερα, λειτουργεί ως Χρηματιστήριο, και πως στην εποχή της πανδημίας εκτός από το θεμιτό κυνήγι του κέρδους, παρατηρείται και το φαινόμενο αισχροκέρδειας…

Έκανε λόγο για μεγάλη και παρατεταμένη αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών και με βασική αιτία την αφόρητη οικονομική κατάσταση που δημιουργεί αυτή η εξέλιξη στην κτηνοτροφία, όχι μόνο σε ελληνικό, αλλά και ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο...

«Το κόστος των ζωοτροφών, αποτελεί περισσότερο από το 60% του συνολικού κόστους παραγωγής των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων», είπε, εξηγώντας πως η αύξηση στα σιτηρά, τις πρωτεϊνούχες, αλλά και τις χονδροειδείς ζωοτροφές, οδηγεί σε αδιέξοδο τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, όταν αυτή δε συνοδεύεται από την ανάλογη αύξηση στην τιμή πώλησης των κτηνοτροφικών προϊόντων από τον παραγωγό.

Ο ίδιος σχολίασε ότι μοναδική αύξηση δόθηκε στο αιγοπρόβειο γάλα, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι για τρία χρόνια η τιμή του ήταν στα… τάρταρα και πρόσθεσε ότι αυτή δεν μπορεί να ισοσκελίσει τις ζημίες που προκαλούνται στην κτηνοτροφική εκμετάλλευση.

Σημείωσε ότι ο υποσιτισμός των ζώων θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ζώων αλλά και την παραγωγή.

Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και στην ποιότητα του γάλακτος που φτάνει στον καταναλωτή, καθώς, όπως είπε, το ζώο δεν τρέφεται με… αέρα και η έλλειψη τροφής ή ποιοτικής τροφής, οδηγεί τον παραγωγό σε υποδεέστερα ποιοτικές λύσεις…

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι κατά την περίοδο της πανδημίας έχουν υπάρξει αυξήσεις των κτηνοτροφικών προϊόντων στο… ράφι, οι οποίες όμως δε συνοδεύονται από τις αντίστοιχες στον παραγωγό…

Αυτό σημαίνει ότι μία αύξηση της τάξης του 20 – 30% στα σιτηρά, στις πρωτεϊνούχες, αλλά και στις χονδροειδείς ζωοτροφές, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομικό αδιέξοδο, τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, όταν αυτή δεν συνοδεύεται από την ανάλογη αύξηση στην τιμή πώλησης των κτηνοτροφικών προϊόντων από τον παραγωγό.

Οι κτηνοτρόφοι ζητούν, επίσης, την άμεση παρέμβαση του υπουργού για την οικονομική στήριξη των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων της πατρίδας μας λόγω του covid 19 στη μεγάλη και παρατεταμένη αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών.

Ο κ. Δημόπουλος έδωσε έμφαση στην «πολιτική φιλοσοφία» που διαχέει τις κυβερνήσεις στη χώρα μας. «Όπως δεν είναι ορθό να ακολουθούμε τις μονοκαλλιέργειες, έτσι και η κυβέρνηση δε θα πρέπει να ακολουθεί την ίδια οπτική, σχετικά με τη δημιουργία εισοδήματος. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια μονομερή κατεύθυνση στον τουρισμό, με την οποία αποκλείονται όλοι οι άλλοι τομείς, με αποτέλεσμα, οι “δύσκολες εποχές λόγω πανδημίας” να στερούν άλλες πηγές εισοδήματος, καθώς δεν στηρίχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια», τόνισε.

Ακούστε τον κ. Ν.Δημόπουλο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ-Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

 

Κοινωνικά
Τοπικά