Τα χνάρια μας στο χιόνι

Ε, άμα βγήκαν και τα εκχιονιστικά στο Κολωνάκι, καταλαβαίνετε… Τα ύστερα του κόσμου! Το μόνο θετικό σ’ αυτό το… «άνω κάτω» είναι ότι η Αττική μένει σπίτι και άρα έχει μια ελπίδα να κατεβάσει τον πήχυ των κρουσμάτων. Καθώς, ουδέν κακόν αμιγές καλού, όπως θα έλεγε κι ο Ησίοδος…

Βέβαια, αυτά που ζήσαμε εμείς με την Μήδεια, «παιχνιδάκι» μοιάζουν με ό,τι επεφύλασσε η «κυρία» σε νοτιότερες περιοχές και μάλιστα με τραγικά αποτελέσματα, καθώς σε Κρήτη και Εύβοια χάθηκαν δυο ζωές. Τις σκέπασε, κυριολεκτικά το χιόνι, που, όπως όλοι καταλαβαίνουμε έχει αρχίσει κι αυτό, μαζί με τόσα άλλα στην πρόσκαιρη ζωή μας να χάνει την αισιόδοξη και κοινωνική χροιά του.

Και όλα ξεκίνησαν από τις χειραψίες… ε, δεν ξεχνάμε -ακόμα, τουλάχιστον- και όσοι μεγάλωσαν και γαλουχήθηκαν με όρους που επιβλήθηκαν μάλλον στα μέσα του προηγούμενου αιώνα και μας έφεραν μέχρι την πρώτη εικοσαετία του 21ου…

Γιατί, έχετε δει πώς χαιρετάει φίλο του στον παιδικό, ένα τετράχρονο, σήμερα; Με τον αγκώνα…

Και έπεται συνέχεια…

Άλλωστε, είναι και ο Μπιλ Γκέιτς στη μέση που λέει ότι ο κόβιντ δεν είναι τίποτα μπροστά στην κλιματική αλλαγή που έρχεται… Κι όταν μιλάει ο Μπίλι… «και τα σκυλιά δεμένα». Γιατί έχει το… κληρονομικό χάρισμα.

Θυμάστε που έλεγε ήδη από το 2014 ότι επίκειται ένας ιός που θα κάνει…. τραμπάλα στις πλάτες της ανθρωπότητας. Εντάξει, δεν το είχε εκφράσει με αυτά, ακριβώς, τα λόγια, αλλά αυτή ήταν η αίσθηση…

Ε, κάποιος να τον ειδοποιήσει ότι πάλι «μέσα» έπεσε…

Είναι που οι ευκαιρίες ανοίγονται μπροστά για όσους τις βλέπουν και είναι έτοιμοι να τις αδράξουν… Πάντα έτσι ήτανε και τώρα δεν αλλάζει. Έχει κολλήσει με το σύμπαν η ευκαιρία και περιμένει πότε θα επιλεχθεί. Σαν Πηνελόπη που άφησε τον αργαλειό και μπήκε στην προθήκη. Καθώς οι μνηστήρες είναι λίγοι, αλλά δίνουν μια προοπτική. Για τους ίδιους, θα μου πείτε -αλλά τι σημασία έχει (θα σας απαντήσω)…

Γιατί μπορεί η κλιματική αλλαγή να είναι συνυφασμένη με την υπερθέρμανση του πλανήτη, η… κατάψυξη, όμως, σου λέει, είναι η αντιστροφή της. Και έχουμε να δούμε ακόμα… Και να… προβάρουμε. Γιατί, όπως τον κορωναϊό, έτσι και την κλιματική αλλαγή, θα την «ντυθούμε»…

Εν τω μεταξύ, ο «κακός χρόνος»… ήρθε και δε λέει να φύγει. Μάλλον, θα κάτσει για τα καλά, να κάνει συντροφιά στον… κακό γείτονα. Που είναι γνωστός και διαχρονικός και μας… κρατάει σε φόρμα.

Γιατί μπορεί η ζωή να «γυρνοβολάει» στα του κόβιντ τα «αναγνώσματα», όμως έχουμε και μια Τουρκία να αντιμετωπίσουμε και σαν χώρα και σαν ελληνισμός -για να μην ξεχνιόμαστε… Είπαμε, η καλή… φυσική κατάσταση, κανέναν δεν έβλαψε. Αντιθέτως.

Τις… φωτιές τις άναψε το Ισραήλ (πάλι), καθώς αποκάλυψε τη διασύνδεση Τουρκίας και Χαμάς μετά την κατάσχεση εμπορευμάτων και χρημάτων, που, όπως υποστηρίζουν οι ισραηλινές αρχές, προορίζονταν για την παλαιστινιακή παραστρατιωτική οργάνωση.

Και κάπως έτσι, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο αντιπαράθεσης μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, που το τελευταίο θεωρεί, εσχάτως, επικίνδυνο τον ρόλο της πρώτης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κι έτσι όπως η «γειτόνισσα» έχει ανοίξει «νέους γύρους», τόσο με τις ΗΠΑ, όσο και προσφάτως και με την Ρωσία, μετά κι εκείνον τον χάρτη που δημοσιοποιήθηκε όπου οι νότιες και «δύσκολες» περιοχές της... «κόκκινης αρκούδας»… με κάποιον τρόπο, καταχωρούνται στην Τουρκία, δεν πρέπει να κάνει εντύπωση, ότι η… «κολλητούλα μας» θα το έριχνε στις προκλήσεις…

Κι επειδή έχει και το… ελεύθερο από την ΕΕ, δηλαδή από τη Γερμανία και τις δυο τρεις υπόλοιπες χώρες, από τις οποίες αγοράζει όπλα, είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ρίξει μερικές στο… σαμάρι. Εμ, αφού το «γαϊδούρι» δεν πλησιάζεται…

Γι’ αυτό και ανακοίνωσε ότι στις 18 στέλνει το ωκεανογραφικό «Τσεσμέ» στο Αιγαίο, για έρευνες -και μέχρι τις 2 Μαρτίου- σε περιοχές, μεταξύ Λήμνου, Σκύρου και Αλοννήσου…

Όχι, δε μας κάνει εντύπωση ότι έχει αφήσει τις διερευνητικές στη μέση, άλλωστε ποτέ δεν ενδιαφερόταν γι’ αυτές… Αλλά ούτε και εμείς... Αν μη τι άλλο έχουμε… εκπαιδευτεί όλα αυτά τα χρόνια.

Κοινώς, ο Ρετζέπ «τα πήρε στο κρανίο» και θα τα κάνει… όπως καταλαβαίνει. Για να εκτονωθεί, τουλάχιστον…

Κι επειδή, η αναγγελία μιας τουρκικής ανοησίας πάντα συνοδεύεται από τη δημιουργία ανάλογης «ατμόσφαιρας», τα τουρκικά ΜΜΕ ξετρύπωσαν… μελέτη από το 2009, του πολιτικού αναλυτή και ιδρυτή της εταιρίας Στράτφορ, Τζόρτζ Φρίντμαν και δημοσιοποίησαν τα… μελλούμενα του αμερικανού και πολύ συμφέροντα για την Τουρκία…

Η μελέτη «θέλει» τη γείτονα υπερδύναμη έως το 2050. Και στις χώρες που θα ασκεί έντονη επιρροή περιλαμβάνονται η Ελλάδα, η Κύπρος, χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά χωρίς το Ισραήλ, η Βόρεια Αφρική, ακόμα και περιοχές της Ρωσίας -εξ ου και τα «ρώσικα» που εκτοξεύθηκαν με ιδιαίτερη ζέση, τόση, που ίσως είναι και… εκ του πονηρού, αν λάβει κανείς υπόψιν κι εκείνον τον… χρησμό Λαβρόφ, ότι Ρωσία και Τουρκία δεν κάμπτονται ποτέ…

Ανάστατος ο κόσμος, είναι αλήθεια. Και οι Βρετανοί «ξαναχτυπούν» με μια νέα μετάλλαξη μιας παραλλαγής του κόβιντ, που ήρθε να προστεθεί σε αυτήν του Κεντ, η οποία παραμένει «αβάπτιστη» και καθόλου εντύπωση δεν πρέπει να προκαλεί, καθώς οι πραγματικές απειλές έχουν μια τάση στην.. ανωνυμία. Πρόκειται για την ίδια μετάλλαξη που εντοπίζεται στο νοτιοαφρικανικό και στο βραζιλιάνικο στέλεχος του κόβιντ και εκτιμάται ότι βοηθά τον ιό να ανθίσταται στην αντεπίθεση των αντισωμάτων. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχει ο κίνδυνος να μειώνει την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων εμβολίων…

Κι έτσι, όπως κάνουμε κύκλους στο χιόνι και στον… χρόνο, όλο και πιο προβλέψιμη και λογική ακούγεται η έλευση, αλλά και η… μακροημέρευση της κακοκαιρίας. Γιατί οι φυσικές και οι κοινωνικές εντάσεις βρίσκονται πλέον σε πλήρη αρμονία, «ανοιχτές» προς εξερεύνηση και για τον τελευταίο κουρασμένο ή επιφανειακό… μελετητή.

Όσο για το… δυσοίωνο όνομα, είναι ότι στην χώρα, ακόμα και μετά από όλα αυτά, δε λείπουν ούτε τα μυαλά που «βλέπουν» μακριά ούτε κι αυτά που το χιούμορ μαυρίζει, για να ανθίσει ο αυτοσαρκασμός και να περιγράψει την πραγματικότητα…

Και με πόσο εύστοχο -θαυμαστό- τρόπο…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Ελευθερία Μούκανου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά