Ο (μετα) νοών νοείτω…

«Εισροή υδάτων στο παροπλισμένο πλοίο “Μυτιλήνη” - Έχει πάρει ελαφριά κλίση», «λέει» ένας τίτλος. Αντικαθιστώντας νοερά το όνομα του πλοίου, το «τοπίο» δείχνει ολοκληρωμένο… Και η συσκευή της τηλεόρασης μπορεί πλέον να απενεργοποιηθεί, χωρίς καμιά τύψη…

Γιατί και η Ελλάδα με… παροπλισμένο πλοίο μοιάζει. Κάποιον βάλανε να το φυλάει, αλλά τώρα, που πήρε να… μπατάρει θα τον πάρουνε κι αυτόν, θα τον οδηγήσουν με ασφάλεια σε σταθερό έδαφος.

Οι θάλασσες όσο όμορφες είναι, τόσο και μόνες. Κι οι «μόνοι» δεν είναι φρόνιμο να πηγαίνουν δυο-δυο…

 

Περισσότερο από όλα στην πανδημία λείπει το άγγιγμα, που είναι εξίσου αναγκαίο για την επιβίωση του ανθρώπου, όσο το φαγητό και το νερό, όπως λένε οι επιστημονικές μελέτες και παραθέτουν μικρά θαύματα που συντελούνται καθώς οι άνθρωποι βιώνουν το «δέρμα με δέρμα»… Όπως τα νεογέννητα που αν, λέει, αισθανθούν αμέσως μετά τη γέννησή τους το άγγιγμα της μητέρας τότε έχουν 34% περισσότερες πιθανότητες να θηλάσουν με επιτυχία, ενώ τις αμέσως επόμενες μέρες, καρδιά και πνεύμονες λειτουργούν καλύτερα…

 

Και είναι γεγονός ότι χώρες, όπως η Ελλάδα, αλλά και η Ιταλία περνάνε δύσκολα, καθώς οι άνθρωποι αρέσκονται να αγγίζονται. Και οι επόμενοι θα πρέπει να δικαιολογήσουν το χάσμα με τους προηγούμενους… αλλά, αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Προς το παρόν, στην Κίνα, μας έχουν έτοιμη την εναλλακτική, καθώς επιχειρούν την προσομοίωση με… τις πολυθρόνες μασάζ… Δεν ξέρω για την Ιταλία, αλλά εμείς εδώ… όλο και περισσότεροι κάνουμε τέτοιου είδους αγκαλιές ασχέτως αν δεν ομολογούμε την τόση ευχαρίστηση που δημιουργεί η δονούμενη δερματίνη…

 

Αλλά, η τηλεόραση παίζει αδιάκοπα τα επεισόδια του Λιγνάδη με τις πολιτικές και κοινωνικές τους προεκτάσεις… Και το σίγουρο είναι πως το «πλοίο η Ελλάς» περνά σε άλλη φάση. Από την ωραιότατη και βολική: «έπεσα απ’ τα σύννεφα» προσγειώθηκε στην αρκούντως φαρισαϊκή… «τα ήξερα όλα για το κάθαρμα, αλλά δεν είχα αποδείξεις»…

Πέραν τούτου, ουδέν…

 

Ο τρόπος με τον οποίο η συγκεκριμένη «γειτονιά» αντέδρασε μπορεί να δείχνει κάτι από την αδρή πραγματικότητα που ζούμε, αλλά μόνον σαν αίσθηση. Ότι, δηλαδή, απλώς αφήσαμε τα «πούπουλα» και πέσαμε σε πιο μπρουτάλ υλικά. Όμως το «διά ταύτα», ίδιο παραμένει.

 

Και η κάθαρση… δεν είναι της ώρας. Προς το παρόν, οι άνθρωποι εμπεδώνουμε την σήψη και την αρρώστια. Ότι η επιβίωση είναι συνυφασμένη με τον εξευτελισμό. Το τελευταίο κυρίως αποδεικνύεται από τις λιγοστές περιπτώσεις ανθρώπων που επιχείρησαν να μιλήσουν για τις φορές που αντέδρασαν και έφυγαν -που τον αρνήθηκαν… Αλλά το τηλεοπτικό «βήμα» δεν έδειξε να ενδιαφέρεται. Και… λογικό. Δεν είναι δάσκαλοι οι άνθρωποι, εκπρόσωποι μέσων πληροφόρησης είναι... Προτεραιότητα, η συλλογή όσο γίνεται περισσότερων πληροφοριών. Κι όσο πιο σκληρές, αρνητικές, μαύρες, τόσο πιο εντυπωσιακό το «βάρος», που καλούμαστε ως κοινωνία να σηκώσουμε. Το «χάσιμο»… Αλλά αυτό κι αν είναι ψευδαίσθηση…

Κατά τα άλλα, η καθημερινότητα είναι αυτή που έχει να χάσει πολλά ακόμα, πριν χαθεί και επισήμως. Γιατί, εδώ και ένα χρόνο δε θέλουμε να την… αποχαιρετίσουμε, μα τώρα, όπως πάνε τα πράγματα, είμαστε έτοιμοι -ευχαρίστως- και να τη θάψουμε. Σαν κακό χρόνο ή… συναπάντημα -να πάει και να μην ξανάρθει...

 

Κι είναι κι ο Ψυχογιός, που φέρθηκε στην Κύπρο σαν… τέτοιος, αλλά με χαρακτηριστικά αγνώμονα. Και εις το… όνομα των Εκδόσεων και των… κουρασμένων, ανά την επικράτεια, μεταφραστών, τα «εγκλήματα» μπορεί και να δικαιολογούνται.

Δηλαδή, το… «πλοίο» τα δικαιολογεί -ας μη γελιόμαστε. Κυρίως, για να βρίσκεται σε εγρήγορση, καθώς γνωρίζει πως αυτά… δεν έχουν τέλος. Παρατάσσονται με μια σχετική ηρεμία κι όταν έρθει η ώρα, κάνουν είσοδο με θόρυβο, όπως τα πολυθεάματα που έχουν ανάγκη από τεχνάσματα, κυρίως όταν εκτυλίσσονται σε… μη θεατρικούς χώρους…

 

Και το κλίμα είναι τόσο άρρωστο και βαρύ που εύκολα κανείς νιώθει πως… χάνει τις ανάσες του. Τόσο εύκολα που σε λίγο, ο κορωναϊός δε θα… χρειάζεται. Μπορούμε και μόνοι μας -βάσει της περιρρέουσας ατμόσφαιρας…

Κι έρχονται και οι μελέτες που αποδεικνύουν πως ο ιός υποχωρεί και αντιστρέφονται οι όροι σε σχέση με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας…

Οι ειδικοί θεωρούν ότι τα θετικά σημάδια είναι έτοιμα να ξεμυτίσουν και να οδηγήσουν τη χώρα σε χαλάρωση μέτρων και ταυτόχρονα σε άνοιγμα δραστηριοτήτων…

Είναι που θα επιταχυνθούν και οι εμβολιασμοί από τον Μάρτιο κι έτσι θα απομακρυνθούμε αρκετά και από τις… πολυθρόνες μασάζ…

Γιατί το εμβόλιο θα μας φέρει πιο κοντά σε αυτό, που από το Φθινόπωρο όλοι αναμένουμε.

Να «πάρουμε την ζωή μας πίσω». Μπας και την πιάσουμε από κει που την αφήσαμε…

Αρκεί, βεβαίως, τα αγγίγματα να μην έχουν ενοχοποιηθεί μέχρι τότε…

Α… και η κλίση του πλοίου να παραμένει ακόμα, «ελαφριά»…

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Ελευθερία Μούκανου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά