«Όνειρο θερινής νυκτός»...

Και τώρα, που δεν ασχολούμαστε μόνο με κρούσματα και διασωληνώσεις, μάσκες λοκντάουν, μεταλλάξεις -άντε και λίγο Ερντογάν, για την όρεξη- είναι καλά; Όχι γιατί αν η… μονοθεματική μας και άρρωστη καθημερινότητα έπρεπε να αντικατασταθεί με μια άλλη, επίσης μονοθεματική αλλά και απολύτως αρρωστημένη, τότε, το μόνο που απομένει είναι να πούμε καληνύχτα και να πάμε για ύπνο… Καθώς τα όνειρα μπορούν να επιδεικνύουν μεγαλύτερη φαντασία στην πλοκή και να προσφέρουν και διέξοδο…

Από τους Λιγνάδηδες και τους Κουφοντίνες που χρησιμοποιούνται για να πάρουν μπρος οι αραχνιασμένες μηχανές της αντιπολίτευσης, προτιμότερη η εικονική μου καρναβαλική διάθεση… Άσε που αν η περίοδος ήταν φυσιολογική, δηλαδή, όπως την εννοούμε σε σχέση με τον κορωναϊό και είχαμε να απλώνεται μπροστά μας μόνον… ο εσμός επί του… πολιτιστικού και πολιτικού γίγνεσθαι, θα τρέχαμε και δε θα φτάναμε για να προλάβουμε την απόδοση της κατάστασης σε… ρυθμούς σάμπα.

 

Γιατί οι… διορθώσεις «επί του πιεστηρίου», δηλαδή την τελευταία στιγμή, δεν έχουν χρόνο για σαρκασμό και αυτοσαρκασμό, απλώς συμπληρώνουν τα κενά αποδίδοντας την πραγματικότητα…

Κι αυτή, όπως εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες, «πνίγει» κάθε προσπάθεια δημιουργικότητας, γιορτής, ευρηματικότητας -μιας, έστω, ανεμελιάς, τέλος πάντων…

Γι’ αυτό καλύτερα με «λάθος μάσκα» να ‘χουμε να θυμόμαστε ότι στα χρόνια του κορωναϊού ήρθε η ώρα που τον… επιλέξαμε. Κι ας καταχωρηθεί αυτή η επιλογή ως η τελευταία πράξη ήττας, αυτής της δύσκολης περιόδου. Γιατί, η άλλη, πιο βαριά φαίνεται, πιο αποκρουστική -αμετάκλητη…

 

Και καλά κάνει η Βρετανία, που όλο το χειμώνα «μεγάλωνε» τη μετάλλαξή της και ύστερα την… ταχυδρόμησε σε «επιλεγμένα σημεία», σε όλον τον κόσμο. σα μαμά που στέλνει το παιδάκι της σχολείο να κάνει παρέα με τα άλλα παιδάκια…

Και αφού έκανε το… χρέος της, τώρα ετοιμάζεται να εκδράμει προφανώς και προς εκείνα τα επιλεγμένα σημεία.

 

Και να ξέρετε, μας ονειρεύεται. Δηλαδή, όχι προσωπικά τον καθένα μας, αλλά ένα μεγάλο κομμάτι του γεωγραφικού μας τοπίου. Κι αν όλα πάνε καλά και δεν υπάρξει κάποιο πισωγύρισμα στον χειμωνιάτικο αποκλεισμό της, ετοιμάζεται να μας επισκεφθεί.

Ήδη, οι βρετανικές εφημερίδες ξεκίνησαν τα αφιερώματα σε τουριστικούς προορισμούς και από κει μέσα η χώρα μας δε λείπει όπως είναι φυσικό…

Αφού σου λέει, η Daily Telegraph έχει συμπεριλάβει 15 ελληνικά νησιά…

Είναι κάπως πρώιμο το προσκλητήριο, θα πείτε και με το δίκιο σας. Καθώς εκείνοι εκεί πάνω, έχουν ακόμα τρεις μήνες περιορισμού, μόλις το ένα τέταρτο του πληθυσμού έχει κάνει την πρώτη δόση εμβολίου και ο κίνδυνος για ένα «πισωγύρισμα» στο πρώτο διάστημα της «εντατικής» καθόλου δύσκολο δε φαίνεται σε αυτή τη φάση…

Όμως, ένα που και οι Άγγλοι ως κοινωνία βρίσκονται, μετά τον παρατεταμένο εγκλεισμό, σε κρίσιμη -και σε μερικές περιπτώσεις και «οργιώδη»- κατάσταση και ένα, ότι η… παρακίνηση στο όνειρο δεν έβλαψε κανέναν (τουλάχιστον, υπό φυσιολογικές συνθήκες), τα τουριστικά αφιερώματα πήραν φωτιά, ύστερα και από την ανακοίνωση του «οδικού χάρτη» για την άρση του λοκντάουν στην Αγγλία…

Η εφημερίδα συστήνει Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Δήλο, Μύκονο, Κρήτη, Κουφονήσια, Τήνο, Άνδρο, Σύμη, Σκύρο, Σκόπελο, Σαντορίνη, Ρόδο και Λευκάδα (Θάσο και Σαμοθράκη «εκτός», αλλά δεν μας πειράζει) και… άντε παιδιά, καλώς να τους δεχτείτε…

Η αύξηση σε κρατήσεις για διακοπές είναι θεαματική με την Κρήτη να βρίσκεται στους δημοφιλέστερους προορισμούς για τις καλοκαιρινές διακοπές τους και παρά τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα ως προς το πότε ακριβώς θα ξανανοίξουν οι διεθνείς πτήσεις από και προς τη Βρετανία. Η κυβέρνηση Τζόνσον αναμένεται να δώσει στα μέσα Απριλίου στη δημοσιότητα την αναθεώρηση των οδηγιών της.

Προς το παρόν, και βάσει του χρονοδιαγράμματος που ανακοινώθηκε χθες για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, η απαγόρευση στα περισσότερα διεθνή ταξίδια θα παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον έως τις 17 Μαΐου.

Και φυσικά, ο παράγοντας «κλειδί» για το αν θα συνεχιστεί ο… καλοκαιρινός αέρας που φύσηξε στη γηραιά Αλβιόνα παραμένει η πορεία του προγράμματος εμβολιασμού. Επίσης, το ερώτημα που εκκρεμεί είναι περί του εμβολιαστικού πιστοποιητικού, αλλά και η στάση που θα κρατήσουν οι ξένες κυβερνήσεις...

Εμ, δεν είναι εύκολα ζητήματα αυτά…

 

Κι αυτοί οι προβληματισμοί, φυσικά, δεν αφορούν μόνο τους Βρετανούς, αλλά και τις… ξένες χώρες, δηλαδή όλον τον κόσμο, αφού φέτος ο τουρισμός θα ακολουθήσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα και κυρίως την πορεία του εμβολιασμού…

Βέβαια, δεν ήταν τυχαίο που ο Μητσοτάκης είχε θέσει ως πρόταση στην ευρωπαϊκή ατζέντα το πιστοποιητικό εμβολιασμού ήδη από τον Ιανουάριο… Κι εμείς τότε πιστεύαμε ότι θα έχουμε κατακτήσει σύντομα την ανοσία της αγέλης μας, ώστε στη συνέχεια να ρίξουμε στη μάχη το βαρύ χαρτί του τουρισμού…

Αλλά, τα πράγματα δεν ήρθαν όπως τα περιμέναμε, τα ευχόμαστε και τα σχεδιάζαμε (καμία αντίρρηση) και να ’μαστε τώρα να κοιτάμε, με μια κάποια αμηχανία το εγγύς μέλλον… αλλά το ίδιο κάνει και όλος ο κόσμος.

 

Πέραν και κυρίως του γνωστού μότο «η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει», η αισιοδοξία δε μας λείπει, τουλάχιστον στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς ο Σταϊκούρας ανήγγειλε «φως στο τούνελ από το δεύτερο τρίμηνο του 2021», αν και οι φετινές απώλειες της πανδημίας δεν πρόκειται να καλυφθούν. Επίσης, πως η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να συνεχιστεί η δημοσιονομική χαλάρωση και το 2022 και η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε καθεστώς μεταμνημονιακής εποπτείας (με την μεταμοντέρνα τέχνη καμία σχέση...) να αντιμετωπιστεί όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πάντως,  ο σχεδιασμός έχει και μια αρκετή δόση ευχολόγιου, όχι μόνο σε σχέση με την περίοδο κόβιντ, αλλά και για την «επόμενη μέρα». Γιατί, δήλωσε ότι στόχος είναι να συνεχιστεί η οικονομική πολιτική που διακόπηκε από την πανδημία και η ανάπτυξη θα καταστεί βιώσιμη εάν η αύξηση των επενδύσεων και εξαγωγών είναι μεγαλύτερη από αυτήν της κατανάλωσης.

Ναι, αλλά όλα αυτά δεν εξαρτώνται λίγο ως πολύ κι από το αν η χώρα μας είναι ασφαλής, αν δηλαδή «καθαρίσει» από κορωναϊό; Που αυτό σημαίνει ότι η επιχείρηση Ελευθερία, τουλάχιστον, αν θέλουμε να «ανοίξουμε» με αξιώσεις την τουριστική μας περίοδο, θα πρέπει να κάνει υπερωρίες -στην περίπτωση δηλαδή που και οι δόσεις είναι επαρκείς…

Κι επειδή όλα αυτά, λειτουργούν μάλλον ως  ρητορικά ερωτήματα, ο ΥΠΟΙΚ το είπε καθαρά: Προσδοκούμε ότι το '21 ο τουρισμός θα πάει καλύτερα από το '20, αλλά δε θα φτάσει στα επίπεδα του '19…

Τέλος. Και ευχαριστημένοι να είμαστε… Και κυρίως να έρθουμε στα… «ίσα μας»…

Σ’ εκείνα που μπορεί να έμοιαζαν με… ανισόρροπα, αλλά, τελικά… μπορεί να ήταν, μα έχει και χειρότερα…

Γιατί, ακόμα υπάρχει ένα μέτρο σοβαρότητας, αυτό, που τέλος πάντων, καθορίζει και ένα κάποιο επίπεδο στον πολιτικό μας βίο. Ναι… και οι επιδόσεις της κυβέρνησης επί ρεαλιστικών στόχων, αποτελεί ακόμα πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.

 

Όμως ο «πόλεμος» για το ελληνικό metoo εντός Βουλής, με τάσεις στα χαρακώματα, κραυγές, εντυπωσιασμούς και… ασύμμετρες επιθέσεις, στέλνουν με μαθηματική ακρίβεια τον πολιτικό δημόσιο διάλογο στον γκρεμό και το βαθύ κοινωνικό αυτό ζήτημα στη… λύση της μάσκας.

Και σε αυτήν την περίπτωση, τα… υγειονομικά πρωτόκολλα δεν ενδείκνυνται.

Γιατί, σε αυτό το «πεδίο», τη «μάσκα», όπως και να τη φορέσεις, λάθος είναι…

 

Ελευθερία Μούκανου

Πολιτικά
Πολιτιστικά
Τοπικά