Επιμελητήριο Ξάνθης: Δεύτερη πανξανθιώτικη τηλεδιάσκεψη για τα πρόσθετα μέτρα που δεν ήρθαν…

«Θα πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας απέναντι στις 7 χιλιάδες επιχειρήσεις που έχουν κατακρεουργηθεί και το μόνο που έχουν εισπράξει είναι άδειες υποσχέσεις», αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης, μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο, με αφορμή την δεύτερη πανξανθιώτικη τηλεδιάσκεψη, που διοργανώνεται, με πρωτοβουλία του επιμελητηρίου, την Πέμπτη στις 6:30 το απόγευμα, καθώς τα «πρόσθετα μέτρα» για τη στήριξη της Ξάνθης δεν ήρθαν ποτέ…

«Ταλαιπωρούμαστε έναν χρόνο, μιλήσαμε με τον υπουργό Ανάπτυξης Α.Γεωργιάδη αλλά και στη συνέχεια και με τον Πρωθυπουργό που μας διαβεβαίωσαν πως τα αιτήματά μας θα ικανοποιηθούν σε δύο μήνες. Έχουν περάσει οκτώ», υπογράμμισε ο κ. Μωραΐτης, ο οποίος επισήμανε ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην τοπική οικονομία, οδηγεί ήδη στο… μηδέν.

Ο πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Ξάνθη, ήταν από τις λιγοστές περιοχές της χώρας που πλήρωσαν πολύ βαριά το μάρμαρο της πανδημίας, από το πρώτο λοκντάουν, καθώς εκτός από το οικονομικό υπήρχε και πρώτιστα, το ζήτημα της απώλειας πολλών ζωών. Ωστόσο, όπως τόνισε, η περιοχή μας ακολούθησε όλους τους κανόνες που επέβαλε η πολιτεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με τις τοπικές επιχειρήσεις να φτάνουν σε απολύτως δυσχερή κατάσταση.

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η Ξάνθη είναι στο “κόκκινο”. Για να συμπαρασταθεί στο αθηναϊκό κράτος; Όταν εμείς πληρώναμε το μάρμαρο η Αθήνα μας συμπαραστάθηκε ή απλώς συνέχισε να κάνει τη δουλειά της;».

Ταυτόχρονα χαρακτήρισε «πρόκληση» τις έκτακτες επιδοτήσεις που δίνονται μεταξύ άλλων και στις εκλογικές περιφέρειες των αρμόδιων υπουργών που υπογράφουν τις ΚΥΑ –σ.σ: πρόκειται για βοηθήματα της τάξης των 3.000 ευρώ για επιχειρήσεις και 1.000 ευρώ για εργαζόμενους στις περιοχές που ήταν στο ‘κόκκινο’ κατά την περίοδο των εορτών-  και πρόσθεσε πως «ντρέπεται που είναι μέλος αυτού του κόμματος». Μάλιστα, επισήμανε ότι ο μόνος που τελικά κατάλαβε την κατάσταση που διήλθε η Ξάνθη, είναι ο Περιφερειάρχης, ο οποίος ενέταξε το 20% μπόνους για τους Ξανθιώτες επιχειρηματίες, στο πρόγραμμα της ΠΑΜΘ μη επιστρεπτέας προκαταβολής.

Επισήμανε ότι πολλές από τις επιχειρήσεις που εδώ κι έναν χρόνο, σχεδόν είναι κλειστές δεν πρόκειται να ξανανοίξουν, ενώ σε δυσμενέστατη θέση έχει βρεθεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός επαγγελματιών που δεν μπορούν να καλύψουν τα πάγια έξοδά τους.

«Έχουμε χάσει και το δεύτερο καρναβάλι μας αλλά και τις γιορτές Παλιάς Πόλης τους δύο βασικούς πυλώνες για την ενίσχυση της τοπικής μας οικονομίας» υπογράμμισε και υπενθύμισε ότι ήδη από το 2010 με τα μνημόνια το Επιμελητήριο «έχει χάσει 3,5 χιλιάδες επιχειρήσεις με 12 χιλιάδες εργαζομένους στο σύνολο, ενώ με τον κόβιντ, θα φτάσουμε να είμαστε Επιμελητήριο των 5 χιλιάδων μελών και η πόλη θα θυμίζει με φάντασμα της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης».

Δήλωσε παρών και έτοιμος να γίνει ο μπροστάρης σε οποιονδήποτε αγώνα αποφασιστεί και κάλεσε αρχές και παραγωγικούς φορείς να σταθούν ενωμένοι, δυνατοί και αποφασισμένοι γι’ αυτόν τον σκοπό.

Ακούστε τον κ. Σ. Μωραΐτη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

 

Κοινωνικά
Οικονομικά
Τοπικά