Όταν οι στίχοι είναι αληθινά διαμάντια, γίνονται εικόνες φωτεινές και ολοζώντανες, που άλλοτε μας συγκινούν, μας εμπνέουν, μας ταξιδεύουν και άλλοτε μας ξεσηκώνουν, μας αφυπνίζουν.

Η Ποίηση είναι το αρχαιότερο είδος του λόγου. Επειδή ο άνθρωπος δεν ήξερε να γράφει στα πολύ παλιά χρόνια, έλεγε τις σκέψεις και τα πάθη του σε στίχους, τραγουδιστά.

Οι Έλληνες λάτρευαν την ποίηση και θεωρούσαν προστάτες Θεούς της ποιήσεως, τον θεό Απόλλωνα και τις Μούσες.

Η δημιουργία των σύγχρονων λογοτεχνών μας αποτελεί τη συνεχή πορεία του Ελληνικού Πνεύματος, που οδηγεί τον αναγνώστη προς τον ανθρωπισμό, προς το αρμονικό και το ωραίο. Κι όταν οι στίχοι είναι αληθινά διαμάντια, γίνονται εικόνες φωτεινές και ολοζώντανες, που άλλοτε μας συγκινούν, μας εμπνέουν, μας ταξιδεύουν και άλλοτε μας ξεσηκώνουν, μας αφυπνίζουν.

 

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου / ΣΠΕΚ και η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου / ΕΛΚ, στο πλαίσιο της αδελφοποίησης των δύο συλλόγων, διοργάνωσαν διαδικτυακή, ποιητική εκδήλωση, τη Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2020 στις 9:00 μ.μ., αφιερωμένη τόσο στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21/3) και την επίσημη έλευση της άνοιξης (εαρινή Ισημερία), όσο και στην Ελευθερία, με την ευκαιρία της Εθνικής μας Επετείου, 25ης Μαρτίου, και των 200 χρόνων από την Ελληνική Παλιγγενεσία του 1821.

 ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

 

Στην ποιητική βραδιά συμμετείχαν οι παρακάτω 26 ποιητές/ποιήτριες:

 

1. Κυριάκος Στυλιανού, Αντιπρόεδρος ΕΛΚ, εκπαιδευτικός στη Δημοτική Εκπαίδευση.

2. Κυριάκος Χαραλαμπίδης, ‘Βραβείο Γιώργος Φ. Πιερίδης’ της ΕΛΚ, Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας, Μέλος της Ακαδημίας Κύπρου, πρώην Δ/ντης Προγραμμάτων στο ΡΙΚ.

3. Χρίστος Χατζήπαπας, ‘Βραβείο Γιώργος Φ. Πιερίδης’ της ΕΛΚ, Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας, πρώην Προϊστάμενος Κτηνιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας.

4. Κώστας Κατσώνης, ‘Βραβείο Γιώργος Φ. Πιερίδης’ της ΕΛΚ, πρώην Επιθεωρητής Νέων Ελληνικών στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης.

5. Ο Κώστας Βασιλείου, ‘Βραβείο Γιώργος Φ. Πιερίδης’ της ΕΛΚ, φιλόλογος σε Λύκεια.

6. Χρίστος Αργυρού, μέλος της ΕΛΚ, Μέλος του ΔΣ της Πολιτιστικής Κίνησης Λάρνακας, αρχαιολόγος, καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση.

7. Νεόφυτος Παπαλαζάρου, μέλος της ΕΛΚ, Δήμαρχος Δήμου Γερίου.

8. Αλεξάνδρα Γαλανού, μέλος της ΕΛΚ, πρώην Πρόεδρος του ΠΕΝ Κύπρου, «Βραβείο Ποίησης Κώστα Μόντη».

9. Γιώργος Πετούσης, μέλος της ΕΛΚ, Πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεμεσού ‘Βασίλης Μιχαηλίδης, επιχειρηματίας.

10. Τάσος Αριστοτέλους, μέλος της ΕΛΚ, εκδότης Λογοτεχνικού Περιοδικού, αυτοεργοδοτούμενος.

11. Βασίλκα Χατζήπαπα, πρώην Μέλος του ΔΣ της ΕΛΚ, πρώην Λειτουργός και Μεταφράστρια στο Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

12. Ευρυδίκη Περικλέους Παπαδοπούλου, μέλος της ΕΛΚ, Αντιπρόεδρος του ΠΕΝ Κύπρου, Κρατικό Βραβείο Ποίησης-2005, Διευθύντρια Σχολής Μέσης Εκπαίδευσης.

13. Εύα Νεοκλέους, πρώην Γραμματέας Δ.Σ. ΕΛΚ, Διευθύντρια στη Μέση Εκπαίδευση.

14. Τίτος Χριστοφίδης, νέο μέλος της ΕΛΚ, πρώην Υφυπουργός παρά των Προέδρω, πρώην Διευθυντής Οφθαλμιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας

15. Αλάσιος-Ανδρέας Χρυσάνθου, νέο μέλος της ΕΛΚ, ιατρός σε Πολυκλινική.

16. Ιφιγένεια Μετόχη, μέλος της ΕΛΚ, επιχειρηματίας.

17. Κυριακή Δράκου, νέο μέλος της ΕΛΚ, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής σε σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης.

18. Μαρία Χρυσοστόμου Βασιλείου, μέλος της ΕΛΚ, εκπαιδευτικός σε σχολείο Δημοτικής Εκπαίδευσης.

19. Ιάσων Σταυράκης, μέλος της ΕΛΚ, Φιλόλογος, καθηγητής Ισπανικών.

20. Λένια Τακούσιη, νέο μέλος της ΕΛΚ, διευθύντρια σε ξενοδοχείο στην Αγία Νάπα.

21. Κατερίνα Κωνσταντίνου-Μάτσιου, νέο μέλος της ΕΛΚ, Επιμελήτρια σε σχολείο.

22. Αντώνης Πιλλάς, μέλος ΕΛΚ, Κρατικό Βραβείο Ποίησης-2016, «Βραβείο Ποίησης Κώστα Μόντη», συνταξιούχος εκπαιδευτικός στη Δημοτική Εκπαίδευση.

23. Νατάσα Αθηαινίτου-Κυπριανού, Βοηθός Διευθύντρια στη Δημοτική Εκπαίδευση.

24. Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης, Πρόεδρος της ΕΛΚ, Αντιπρόεδρος του ΣΠΕΚ, οικονομολόγος, μαθηματικός, πρώην Καθηγητής σε Πανεπιστήμια, πρώην Διευθυντής σε Τράπεζα.

25. Ρούλα Ιωαννίδου-Σταύρου, Μέλος του ΣΠΕΚ, φιλόλογος- καθηγήτρια σε Λύκεια.

26. Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου / ΣΠΕΚ, φιλόλογος - λογοτέχνης - παραγωγός προγραμμάτων για τον πολιτισμό.

 

Οι ποιητές/ποιήτριες απαγγέλουν ο καθένας α) ένα (1) ποίημα έκτασης το πολύ 30 στίχων, ή β) δύο (2) μικρά, συνολικής διάρκειας 2 λεπτών, με θέμα i) ελεύθερο, ή ii) γενικά για την ελευθερία, ή iii) ειδικά για το 1821. Έπειτα μιλά ο καθένας ελεύθερα πάνω στο θέμα «Ελευθερία και Ποίηση».

 

Η εκδήλωση πλαισιώνεται από τρία μουσικά - φωτογραφικά βίντεο αφιερωμένα στο θέμα της ημέρας "Ποίηση και Ελευθερία".

Βίντεο 1: Πρόκειται για μια Συναυλία προς τιμή του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη, όπου ο Μίκης Θεοδωράκης τραγουδά (μαζί με το γιό του, Γιώργο) το τραγούδι που βασίστηκε σε στίχους του ποιητή Μανώλη Αναγνωστάκη "Όταν μιάν Άνοιξη". Αρχείο της ΕΡΤ.

Βίντεο 2: «Να 'τανε το '21» | Τραγούδι του '70 με τον Γιώργο Νταλάρα, σε μουσική Σταύρου Κουγιουμτζή και στίχους Σώτιας Τσώτου, ντυμένο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό ηρώων του 1821.

Βίντεο 3: Ψαλμωδία, "Το Απολυτίκιο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου", στο οποίο ψάλλει ο π. Κωνσταντίνος Παπαθανασίου.

Οικοδέσποινα της εκδήλωσης ήταν η Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου / ΣΠΕΚ, κα Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, η οποία ανέλαβε την επιμέλεια, την παρουσίαση και το συντονισμό της ποιητικής βραδιάς. Την οργάνωση της εκδήλωσης ανέλαβε ο Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου / ΕΛΚ και Αντιπρόεδρος του ΣΠΕΚ, Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης.

 

Η διαδικτυακή εκδήλωση καταγράφηκε και προβλήθηκε ζωντανά α) από τη σελίδα Facebook του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου / ΣΠΕΚ και β) από το κανάλι YouTube του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου / ΣΠΕΚ.

 

Ο λαός μας είναι πολυτραγουδιστής, γιατί αισθάνεται σαν ποιητής. Την ψυχή του έχει ανάγκη να την εκφράζει πότε σαν τραγούδι, πότε σαν ποίημα. Και ζει το έθνος μας τόσους αιώνες και θα ζει γιατί ξέρει να τραγουδάει. Είθε η ποίηση να μας οδηγεί δρόμους υγιείς, φωτεινούς και και ένδοξους!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά