Νίκος Λυγερός: Η θεμελιακή διαφορά μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας… κι εμείς

Η συζήτηση με τον στρατηγικό αναλυτή Νίκο Λυγερό περιστράφηκε στην επικαιρότητα που όμως δεν έχει εφήμερα στοιχεία, όταν η ματιά είναι διαβασμένη και συνηθίζει να λύνει «γρίφους»…

Η γυναίκα στην Τουρκία και η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν

Ο Νίκος Λυγερός τόνισε ότι η θέση της γυναίκας στην Τουρκία βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Η «έξοδος» Ερντογάν από το Σύμφωνο της Κωνσταντινούπολης είναι το «κερασάκι στην τούρτα» και φυσικά αποτελεί μια «συνειδητή επιλογή». «Αυτή είναι η ροή της Τουρκίας αυτήν την περίοδο και θα έπρεπε να υπάρξει μια πραγματική συμπαράσταση σε αυτές».

Σχολιάζοντας το «συμβάν» με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής επιτροπής, δήλωσε ότι είναι «“φυσιολογικό”», αντικατοπτρίζει δηλαδή, τη θέση της γυναίκας στην Τουρκία. «Δεν έγινε εσκεμμένα, αλλά έτσι είναι», είπε, υπογραμμίζοντας πως, γι’ αυτό είναι και απολύτως επικίνδυνο. «Εμείς στην Ευρώπη δεν έχουμε αυτή την “οπτική” για τις γυναίκες. Άρα υπάρχει μια θεμελιακή διαφορά ανάμεσα στην Ευρώπη και την Τουρκία», τόνισε. Το θέμα της.. καρέκλας, εν κατακλείδι, δεν είναι «θέμα» για την Τουρκία, αλλά απλώς εδράζεται σε αυτό που συμβαίνει στη γείτονα: η θέση της γυναίκας είναι υποβαθμισμένη, σε όλα τα επίπεδα.

Ανέφερε ότι και την Αγιά Σοφιά τη θεωρούν τζαμί «άρα, η μετατροπή της σε τζαμί είναι εξίσου… φυσιολογικό».

Σχετικά με την… ευρωπαϊκή ανοχή» ο κ. Λυγερός έκανε λόγο για «δειλία Μισέλ» και ανέδειξε τους καλούς του τρόπους σημειώνοντας πως «θα έπρεπε να παραμείνει κι αυτός όρθιος»… ρωτώντας «πού είναι η καρέκλα;»…

Οι Γάλλοι και… όταν τα έλεγαν οι «ελεύθεροι Έλληνες»

Ολοένα και πιο πυκνά ο Γάλλος πρόεδρος δηλώνει ευθέως την αντίθεσή του με την πολιτική Ερντογάν στην ανατολική Μεσόγειο και τη θέση του για τα ανθρώπινα δικαιώματα και εκθέτει την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία επιχειρεί να επέμβει στο εσωτερικό άλλων κρατών -εν προκειμένω, της Γαλλίας- με «όχημα» τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς που ζουν σε αυτές, η οποία στηρίζεται στην επεκτατική της διάθεση..

Ο κ. Λυγερός αναφέρθηκε στο θέμα που ανέκυψε στο Στρασβούργο με την κατασκευή του μεγαλύτερου στην Ευρώπη, τζαμιού. «Το κόστος αποδεικνύει πως αυτά τα χρήματα δεν μπορεί να είναι των πιστών και πως έρχονται από την Τουρκία», τόνισε. Σημείωσε, μάλιστα, πως ο δήμαρχος του Στρασβούργου ήταν έτοιμος να χορηγήσει δωρεά 2,5 εκατομμύριων ευρώ η οποία «μπλόκαρε» από τον περιφερειάρχη της περιοχής, ενώ πλέον το ζήτημα βρίσκεται στα δικαστήρια.

Επισήμανε το ζήτημα της Χάρτας για τη θέση της γυναίκας, στην οποία κλήθηκαν να απαντήσουν όλοι οι σύλλογοι -που το έπραξαν- πλην δύο, τουρκικών…

«Η Γαλλία είναι επίσημα κοσμικό κράτος από την εποχή του Ναπολέοντα, κατά συνέπεια, υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο που δίνει τη δυνατότητα στις θρησκείες να αναπτύσσονται αρκεί να μην ενοχλούν την γαλλική δημοκρατία», τόνισε, επισημαίνοντας πως οι Γάλλοι αντιλαμβάνονται πλέον όσα οι Έλληνες «όχι οι ραγιάδες, οι ελεύθεροι» έλεγαν όλα αυτά τα χρόνια, ότι δηλαδή, τα προβλήματα με την Τουρκία δεν στηρίζονται ούτε σε γεωγραφικά κριτήρια ούτε στην αντιπαλότητα ανάμεσα σε κράτη…

Η Κωνσταντινούπολη… νησί και οι ναύαρχοι

Σχετικά με την προοπτική διάνοιξης τεράστιας διώρυγας στις παρυφές της Κωνσταντινούπολης, ο Νίκος Λυγερός επισήμανε ότι το θέμα δεν είναι αν λέει ο Ερντογκάν ότι θα την κάνει, αλλά αν τελικά, κάνει πράξη αυτό που λέει. «Ο στόχος του είναι να κάνει ένα νέο άνοιγμα και να μετατρέψει την Κωνσταντινούπολη σε νησί» τόνισε εξηγώντας πως με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να «φέρει» την Πόλη στην Ασία, καθώς αναγνωρίζεται ως ευρωπαϊκή…

Ο ίδιος σχολίασε πως «όταν τα πράγματα είναι προς το τέλος, τότε όλα είναι ακραία», εξηγώντας τις κινήσεις του τούρκου προέδρου σχετικά και με τη φυλάκιση των απόστρατων ναυάρχων, «ανθρώπων, που δε θα έπρεπε να το έχει καν σκεφτεί». Σχολίασε ότι «103 ναύαρχοι δεν μπορεί να είναι ηλίθιοι και να υπογράφουν ένα τέτοιο κείμενο για την ισλαμοποίηση του Στρατού -κάτι δεν πάει καλά», τόνισε και αναφέρθηκε και στην κατάσταση του 16 υπενθυμίζοντας πως στην Ελλάδα οι δημοσιογράφοι έριχναν δάκρυα για την τύχη του Ερντογάν και διερωτήθηκε «ποιο θα ήταν το πρόβλημά τους».

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να έχει τις δικές της θέσεις και να αντιδρά σε αυτά που διαφωνεί «να απαντά με ορθολογικό τρόπο χωρίς να περιμένει τι κάνει η ΕΕ». «Τότε αποκτά κύρος» σχολίασε.

«Δεν περιμένω την ΕΕ για το τι θα απαντήσω, ως Έλληνας», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι στο θέμα των 8 τούρκων αξιωματικών δεν ρωτήσαμε τι να κάνουμε, απλώς πράξαμε αυτό που έπρεπε… «Όταν η πραγματικότητα μάς αλλάζει τη σκέψη, τότε σημαίνει ότι δεν είχαμε στρατηγική σκέψη», υπογράμμισε…

Η Ουκρανία και το 2014

«Με ανησυχεί το ζήτημα της Ουκρανίας από το 2014 και όχι τώρα ξαφνικά», είπε σημειώνοντας την αδιαφορία που επιδεικνύουν πολλές χώρες και η Ελλάδα… «Θα πρέπει να πάρουμε θέση σε επίπεδο ΝΑΤΟ -γιατί έχουμε πάρει σε επίπεδο ΕΕ, αν και το “παγώσαμε” για να μην έχουμε επιπλέον τριβές» και πρόσθεσε πως «από τη στιγμή που θα συνεχιστεί η ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ μπορεί να έχουμε αλλαγές σημαντικές γιατί ο ουκρανικός λαός είναι ένας λαός που υποφέρει». Σημείωσε, δε ότι είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της χώρας στο ΝΑΤΟ νωρίτερα απ’ ό,τι στην ΕΕ και ανέφερε πως «θα έχει ενδιαφέρον ο τρόπος που θα ψηφίσουν τα κράτη, σε επίπεδο αρνησικυρίας καθώς το βέτο απαγορεύει την ένταξη… «Πολλά μέλη θέλουν να είναι μέσα, αλλά δε θέλουν να ακολουθούν μια ενιαία πολιτική», είπε, φωτογραφίζοντας τη γείτονα.

Λυρικά

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τη συνεργασία του στιχουργού (μεταξύ άλλων) Νίκου Λυγερού με τον συνθέτη Βασίλη Αλεξανδρινό, σε ένα cd που ολοκληρώνεται σιγά σιγά, με τίτλο Ο κύκλος της Αγάπης, Μαχητής φωτός, Ελεύθερος, Ψυχοδοσία , σε ενορχήστρωση Χρυσόστομου Καραντωνίου.

«Έχουμε και ανθρώπους με τέτοια αξιοπρέπεια που θέλουν να εκπέμψουν ένα μήνυμα που να έχει βάθος και χάριν της ερμηνείας να αγγίζουν τους ανθρώπους χωρίς να δίνουν κάτι αναμενόμενο», σχολίασε ο Νίκος Λυγερός.

Ακούστε τον κ. Ν.Λυγερό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά