Ατενίζοντας την… κανονικότητα

Μα, αυτό δεν είναι «νέα κανονικότητα», είναι εμπλουτισμένη αβεβαιότητα που τείνει να παγιωθεί… Από Δευτέρα, για να πας στη δουλειά απαιτείται… φύλλο πορείας. Εγκεκριμένο, υπογεγραμμένο και σφραγισμένο από… επιτελικό γραφείο. Το «μάλιστα κε Διοικητά» δε συμπεριλαμβάνεται στις υποχρεώσεις. Ακόμα, τουλάχιστον…

Όμως, από τις 19 το… δικαίωμα στην εργασία για χιλιάδες εργαζομένους στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, περνά από την υποχρεωτική χρήση των self-test…

 

Δηλαδή, απασχολείσαι στο λιανεμπόριο, σε σούπερ μάρκετ, κατάστημα πώλησης τροφίμων ποτών, είσαι στην εστίαση (αργότερα), στις μεταφορές, στις υπηρεσίες καθαριότητας, σε κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, σε υπηρεσίες τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων; Πρώτον, συγχαρητήρια που συνεχίζεις να έχεις μία θέση στην παραγωγική διαδικασία αυτού του έρμου τόπου και δεύτερον: πέρνα με το αυτοδιαγνωστικό σου… Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, που είναι υπάλληλοι των ΚΕΠ, υπάλληλοι των ΟΤΑ που απασχολούνται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», απασχολούμενοι στις υπηρεσίες Καθαριότητας, δικαστικοί λειτουργοί και δικαστικοί υπάλληλοι.

Τώρα, βέβαια, θα πείτε, αφού τα φαρμακεία δε θα διαθέτουν πριν από τη Δευτέρα, που ξεκινάει το «μέτρο», τα συγκεκριμένα τεστ, παρά μόνο για την εκπαιδευτική κοινότητα. Πώς θα γίνει; Καταρχάς, δεν ανοίγουν όλες οι δραστηριότητες την ερχόμενη Δευτέρα… Κάτι Mall -που έφαγαν τ’ αυτιά του Γεωργιάδη- κέντρα αισθητικής και φροντιστήρια, αλλά μόνο για τους μαθητές της Γ’ λυκείου. Τα υπόλοιπα, ανοίγουν (με το καλό) από τις 24 Απριλίου και μετά…

Οπότε, ας μην κολλάμε σε λεπτομέρειες. Το τεστ γίνεται μια φορά την εβδομάδα (πουθενά δε λέει «εργάσιμη», καθώς κάτι τέτοιους επιθετικούς προσδιορισμούς, είναι καιρός να τους ξεχνάμε, σιγά-σιγά) και άρα, μπορούμε να ελέγξουμε την κατάστασή μας από τις 19 μέχρι τις 25 Απριλίου, σε πρώτη φάση. Κι αυτό βεβαίως θα γίνεται μέχρι… να σταματήσει. Ε, πού να ξέρω, πότε. Ίσως και… ποτέ.

Αν αναλογιστεί κανείς με πόση ευκολία ο Έλληνας μπαίνει στη… φόρμα και δεν ξεμυτάει από κει… Γιατί, εν τω μεταξύ έχει αρχίσει να βγάζει ρίζες. Πιο «εύκολο»… φυτό δεν υπάρχει. Μια που το «φυτεύεις», μια που το… ξεχνάς.

 

Τέλος πάντων, το σύστημα θα μας κρατήσει σε εγρήγορση μέχρι να μας εμβολιάσει όλους ή μέχρι να ολοκληρωθεί η τουριστική περίοδος -με θετικό πρόσημο- και μας ξαναστείλει στο… κλουβί. Αλλά, φαντάζομαι ότι κι αυτό θα είναι κάπως εμπλουτισμένο, όπως εκείνα που ζητά η πρωτοβουλία ευρωπαίων πολιτών με την επωνυμία «τέλος εποχής των κλουβιών» και αφορά σε πάνω από 300 εκατομμύρια εκτρεφόμενα ζώα που υποφέρουν στην Ευρώπη… Με απώτερο στόχο την πλήρη απαγόρευσής τους (των κλουβιών…). Αλλά, αν το καταφέρουν σύντομα αυτό, ας μην τα καταστρέψουν… Μην πάει τόσο… κοτετσόσυρμα τζάμπα… Δεν ξέρεις ποτέ… πού θα χρειαστεί.

 

Πάντως, με την εξέλιξη αυτή, (αυτό που σίγουρα δεν ξέρεις), είναι ποιον να… πρωτοσυντρέξεις… Τον εργαζόμενο, τον εργοδότη ή το υπουργείο... Γιατί είναι και κάτι… κακεντρεχείς που διατείνονται πως τα υπουργεία δεν… εργάζονται. Τι λέμε, τώρα. Ιδίως το Εργασίας, ετοιμάζεται να βγάλει ασπροπρόσωπο το όνομά του. Είναι, που πρέπει να υποστηρίξει και το υπό κατάθεση νομοσχέδιο… Διότι, για τη δήλωση των αποτελεσμάτων των self test το Υπουργείο θα αποστείλει στην ΗΔΙΚΑ τα ΑΜΚΑ όσων εργαζομένων απασχολούνται στους προαναφερθέντες κλάδους (όπως αυτά είναι καταχωρημένα στην ΕΡΓΑΝΗ) και κάθε εβδομάδα θα επικαιροποιεί τα στοιχεία των εργαζομένων με τις όποιες μεταβολές (νέες προσλήψεις, λύσεις συμβάσεων εργασίας κλπ). Δεν είναι… λεπτοδουλειά αυτό; Άμα δεν προσέξει ο υπάλληλος ξέρετε τι μπάχαλο μπορεί να προκληθεί; Ψηφιοποιημένο…

Όσο για τον εργοδότη, τι να πω… Ποιος θα το περίμενε: να ζητάει ο εργαζόμενος να δουλέψει κι εκείνος να είναι υποχρεωμένος να πει όχι. (Σε περίπτωση που ο πρώτος δεν έχει κάνει το τεστ). Άσε που μέσα στις υποχρεώσεις του, προστίθεται και η τακτική ενημέρωση των εργαζομένων για την υποχρεωτικότητα των self test και μάλιστα μέσω μέιλ, μηνύματος ή ανακοίνωσης… Ειδάλλως, του επιβάλλεται λέει πρόστιμο 300 ευρώ από τον ΣΕΠΕ. Επίσης, εάν σε έλεγχο (πάλι του ΣΕΠΕ) βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα αυτοδιαγνωστικού τεστ του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο, ενώ, αν εντοπιστεί να απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self-test (είτε στον πρώτο είτε στον επαναληπτικό έλεγχο), του επιβάλλεται πρόστιμο 1500 ευρώ ανά εργαζόμενο… Τι να πει κανείς… Και εργοδότης να μην είσαι -μια… στάλα ενσυναίσθησης να διαθέτεις- αναφωνείς: Ευτυχώς που έχουμε ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας… Και βεβαίως, που το Σύστημα… αγνοεί αυτήν την πληροφορία...

 

Αλλά το θέμα είναι άλλο: ότι η νέα κανονικότητα απαιτεί πολλή… αυτοδιάγνωση (και όχι με τα μαντζούνια της γιαγιάς), πολλή χρήση υπολογιστή (εκτός από φίλτρα οθόνης, θα χρειαστεί να πυκνώσουν οι επισκέψεις στον οφθαλμίατρο) και πολλή εικονικότητα που όμως απαιτεί σχεδόν, κοπιώδη, πραγματική εργασία. Όχι του Χατζηδάκη, την προσωπική του καθενός…

Και, κατά τα φαινόμενα, για να πάρουμε την ζωή μας πίσω, θα χρειαστεί να πληρώσουμε ακριβό αντίτιμο.

 

Αλλά οι Έλληνες, τουλάχιστον, έχουμε κάνει σπουδές σε αυτόν τον τομέα στα… καλύτερα πανεπιστήμια: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΔΝΤ… Και ξέρουμε, πλέον, πως τίποτα δε χαρίζεται σε αυτή τη ζωή.

Ακόμα κι όταν «σερβίρεται»… σε δίσκο.

Κυρίως, όταν πρόκειται για κάτι, που θεωρητικά, μας ανήκει…

 

 

 

Σύνταξη: Ελευθερία Μούκανου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά