Άγγελος Μπεμπεκίδης, για την Εργατική Πρωτομαγιά: Στις 4 Μαΐου με αιχμή του δόρατος το 8ωρο

Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΓΣΕΕ στις 13 Απριλίου, η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά, μεταφέρεται, λόγω της γιορτής του Πάσχα, στις 4 Μαΐου. Στην Ξάνθη το Εργατικό Κέντρο κάλεσε τους εργαζομένους να προχωρήσουν εκείνη τη μέρα σε απεργία και κάλεσε τους εκπροσώπους των σωματείων -λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας- να προσέλθουν στο μνημείο του Καπνεργάτη, στις 10 το πρωί, στην επίσημη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί, με τη συμμετοχή της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και των αντιπροσωπειών των εργαζομένων.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, Άγγελος Μπεμπεκίδης, μιλώντας στο δημοτικό ραδιόφωνο κάλεσε και όλους τους Ξανθιώτες στις 4 Μαΐου να καταθέσουν ένα λουλούδι στο μνημείο του Καπνεργάτη, μια συμβολική κίνηση, αλλά απολύτως ουσιαστική, όπως είπε, καθώς «πανδημία και εργασιακό νομοσχέδιο ρίχνουν το βάρος στις πλάτες του απλού εργαζόμενου».

Να σημειωθεί ότι την Εργατική Πρωτομαγιά τιμούν ξεχωριστά η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ στις 6 Μαΐου.

Ο κ. Μπεμπεκίδης σημείωσε ότι το μείζον του, υπό κατάθεση, νομοσχεδίου είναι η επικείμενη κατάργηση του 8ωρου και του 40ωρου. «Περιμένουμε την περιβόητη διαβούλευση, την κατάθεση των προτάσεών μας και τις ενστάσεις μας επί του σχεδίου και φυσικά να εξαιρεθούν αυτές οι διατάξεις», σχολίασε ο πρόεδρος.

Παράλληλα, επισήμανε ότι εν καιρώ πανδημίας ο εργαζόμενος προβλήθηκε από την κυβέρνηση σαν ήρωας -χαρακτηρισμός που, όπως είπε, «ξεπληρώνεται» με το νέο σχέδιο νόμου… «Για μας τόσο το οκτάωρο, όσο και το 40ωρο εργασίας την εβδομάδα, είναι αδιαπραγμάτευτα», επισήμανε.

Αντίθετα, σχολίασε, η κυβέρνηση δεν περιλαμβάνει στο νομοσχέδιο σημαντικά αιτήματα των εργαζομένων, όπως η ρύθμιση για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα ή την «επιστροφή» του δώρου Χριστουγέννων και Πάσχα στον δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους… «Αλλά καλεί τους εργαζόμενους να δουλεύουν 10 με 11 ώρες, τέσσερις μέρες την εβδομάδα και την.. Παρασκευή να πηγαίνουμε να μαζεύουμε τις ελιές μας», τόνισε στηλιτεύοντας το ύφος, αλλά και τη γενικότερη θεώρηση του εργασιακού περιβάλλοντος, από το κυβερνητικό επιτελείο.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η προσπάθεια «ανατροπής των πάντων» ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και πρόσθεσε πως «στην πρώτη γραμμή για τους εργαζομένους είναι: οκτώ ώρες εργασία, οκτώ ώρες ελεύθερος χρόνος, οκτώ ώρες ανάπαυση».

Ανέφερε ότι το βάρος που επιχειρείται να μετακυλήσει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο στις πλάτες των εργαζομένων είναι πολύ βαρύ και πρόσθεσε πως «τα εργατικά ατυχήματα που η περιοχή μας έχει πληρώσει βαρύ τίμημα, γίνονται και εξαιτίας όλων αυτών». Ταυτόχρονα, κάλεσε επιχειρήσεις και εργαζόμενους να είναι προσεκτικοί, εξηγώντας πως «η νέα κατάσταση που επιχειρείται να επιβληθεί» θα προκαλέσει σοβαρά ζητήματα. «Πώς θα προλάβει το ΣΕΠΕ να κάνει ελέγχους σε 70.000 επιχειρήσεις σε όλον τον νομό», τόνισε…

Σχετικά με τα ποσοστά της ανεργίας σημείωσε ότι το ποσοστό, τουλάχιστον βάσει των στοιχείων που διαθέτουν τα Εργατικά Κέντρα στη βόρεια Ελλάδα δεν έχει μειωθεί. «Εμείς έχουμε ανεργία πάνω από 40%» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να γίνει ένας νέος επενδυτικός νόμος για την Ξάνθη για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. «Έχουμε μεγάλο ποσοστό ανεργίας, γιατί στην περιοχή μας έχουν χαθεί πάρα πολλές θέσεις», τόνισε και αρίθμησε το «τσουνάμι» λουκέτων: «Συνεταιριστικά εργοστάσια, εργοστάσιο Ζάχαρης, Φωνή της Αμερικής, Κλωστοϋφαντουργία. «Η Ξάνθη έχει πληγεί πρωτόγνωρα γιατί είχε τη μεγαλύτερη βιομηχανική ανάπτυξη και πολλές θέσεις εργασίας», είπε.

Παράλληλα, ανέδειξε και την «ψαλίδα» που εμφανίζουν ΟΑΕΔ και ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με τον αριθμό των ανέργων «αν και οι δύο είναι δημόσιοι φορείς» , επισημαίνοντας: «τελικά είναι 1.300.000 ή 900 χιλιάδες οι άνεργοι;». Υπογράμμισε, πάντως, ότι 700 χιλιάδες είναι μακροχρόνια άνεργοι και πως αυτοί βρίσκονται στη δυσχερέστατη θέση. «Ο πρωθυπουργός έπρεπε να προβλέψει για τους μακροχρόνια ανέργους, που είναι άνω των 40 ετών, καθώς αυτοί δύσκολα προσλαμβάνονται και άρα, δύσκολα μπορούν να συμπληρώσουν τα συντάξιμα ένσημα, ενώ χαρακτήρισε λάθος το «πλαφόν» των 4.500 ενσήμων, επαναφέροντας το αίτημα για αναλογική σύνταξη.

Ακούστε τον κ. Α.Μπεμπεκίδη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

 

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά