Γιάννης Παπαχρόνης: Απάνθρωπες οι εικόνες στο γηροκομείο Χανίων –Άμεσα θα πρέπει να επιληφθεί η δικαιοσύνη

Σκληρές, τρομακτικές, απάνθρωπες, χαρακτήρισε τις εικόνες που κάνουν τον γύρο της δημοσιότητας, μεγαλοβδομαδιάτικα, από τις συνθήκες που, φαίνεται ότι επικρατούσαν στο γηροκομείο Χανίων, ο πρόεδρος του Γηροκομείου «Άγιος Βασίλειος» Γιάννης Παπαχρόνης, ο οποίος κάλεσε τη δικαιοσύνη να ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση, ώστε να μη μείνει καμιά «σκιά», καθώς, όπως υπογράμμισε αυτό θα έχει επίπτωση γενικά στην εικόνα των γηροκομείων και των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων.

«Κάναμε μεγάλη προσπάθεια, για να αλλάξει η εικόνα για τη γηροκόμηση. Αυτή η υπόθεση μπορεί να μας πάει πολύ πίσω», επισήμανε, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου.

Ο πρόεδρος, αν και εξέφρασε την αντίληψη πως «οι δημοσιογράφοι τα παραφουσκώνουν, καθώς το… αίμα -αλλά όχι το εθελοντικό- “πουλάει”», δεν αμφισβήτησε ούτε τις εικόνες ούτε και τις μαρτυρίες πρώην εργαζομένων και συγγενών των ηλικιωμένων. «Είναι λυπηρό να παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα, που δυσφημίζουν», όπως είπε, «και τα γηροκομεία και τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, γενικότερα».

Η συζήτηση περιστράφηκε στην έννοια «διαφάνεια», η οποία, κατά τον κ. Παπαχρόνη έχει διττή σημασία: «Δεν είναι μόνον η οικονομική δημοσιοποίηση των στοιχείων, αλλά και η δημοσιοποίηση της καθημερινότητας», τόνισε ο πρόεδρος και πρόσθεσε πως σε αυτό το πεδίο «πάμε πολύ καλά, με τη βοήθεια και των social media», επισημαίνοντας ότι «κάνουμε συχνά ανακοινώσεις για ό,τι αφορά στο γηροκομείο και τους φιλοξενούμενούς του», καθώς η εξωστρέφεια μπορεί να δώσει το στίγμα της ποιότητας δουλειάς της διοίκησης, αλλά και της ποιότητα διαβίωσης των γεροντισσών και των γερόντων που ζουν εκεί…

Από την άλλη, θα πρέπει να σημειωθούν και μια σειρά «ριζοσπαστικών μεθόδων», όπως παρατήρησε εύστοχα η δημοσιογράφος Κυριακή Οικονόμου, αλλά και υγειονομικών πρωτοκόλλων που υιοθετήθηκαν από τη διοίκηση για την αντιμετώπισης της πανδημίας.

Περιοδικοί έλεγχοι φιλοξενούμενων, εργαζομένων και διοίκησης με ράπιντ τεστ, στη συνέχεια εμβολιασμοί όλων αλλά και έλεγχος αντισωμάτων, κάτι που το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ δεν προέβλεπε, «οχύρωσε», όσο αυτό είναι δυνατόν να επιτευχθεί, την ανοσία στον «Άγιο Βασίλειο».

Να σημειωθεί ότι η εκκλησία του Γηροκομείου λειτουργεί καθημερινά μόνον για τα μέλη του (αλλά και για εμβολιασμένους επισκέπτες), καθ’ όλη τη διάρκεια των Χαιρετισμών και τώρα, την Μεγάλη Εβδομάδα. «Φέτος πιστεύω πως θα κάνουμε Ανάσταση», επισήμανε.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος το επόμενο βήμα θα είναι η επανένωση των φιλοξενούμενων με τις οικογένειές τους. «Εδώ και 14 μήνες δεν τους έχουν δει δεν έχουν έρθει σε επαφή κι αυτό είναι πολύ σκληρό», είπε, προσθέτοντας ότι έχει ξεκινήσει δειλά η προσπάθεια του Ιδρύματος, προς αυτήν την κατεύθυνση. «Ήδη έχουμε έναν άνθρωπο που έρχεται και βλέπει την κατάκοιτη γυναίκα του. Είναι εμβολιασμένος και έχει περάσει και το τεστ των αντισωμάτων», σημείωσε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στον καινούριο φίλο του ιδρύματος, το αδεσποτάκι που έχει υιοθετηθεί από τον «Άγιο Βασίλειο». «Το αγαπάμε όλοι πολύ, αλλά είναι πολύ σημαντικό να πούμε πώς ανταποκρίνονται οι άνθρωποι με άνοια ή Αλτσχάιμερ στην καθημερινή επαφή μαζί του», σημείωσε.

Ο κ. Παπαχρόνης κάλεσε όλους τους Ξανθιώτες να κάνουν το εμβόλιο αναφερόμενος στο «δείγμα των 110 εμβολιασμένων» (γέροντες, εργαζόμενοι, ιερέας ψάλτης και διοίκηση) και να μη φοβούνται, ενώ επέστησε την προσοχή σε όλους, κυρίως αυτήν τη χρονική συγκυρία που οι χριστιανοί γιορτάζουν το Άγιο Πάσχα και οι μουσουλμάνοι έχουν το Μπαϊράμ.

Επισήμανε ότι η προσοχή για την ασφάλεια του εαυτού μας αλλά και των συνανθρώπων μας θα μας οδηγήσει μια ώρα αρχύτερα στην «έξοδο» και πρόσθεσε πως και στο Ίδρυμα η προσπάθεια που γίνεται έχει ως στόχο την απελευθέρωση και την επιστροφή στην κανονικότητα.

«Με τις μικρές μας δυνάμεις, γιατί μας αρέσει ο εθελοντισμός, γιατί θέλουμε να κάνουμε κάτι για την ψυχή μας και την ψυχή των δικών μας ανθρώπων, γιατί αγαπάμε τους ανθρώπους και το… αδεσποτάκι μας», έδωσε μερικές… εξηγήσεις για τους λόγους που οι άνθρωποι στο Γηροκομείο διαβιούν με ποιότητα.

Ίσως αυτό το «μοτίβο» μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε όλοι, όσοι είμαστε «εκτός»:  και τώρα με την πανδημία και γενικώς.

Ακούστε τον κ. Γ. Παπαχρόνη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά