Μιχάλης Δημητρίου –Συντονιστής 1ης ΤΟΜΥ: Nα στελεχωθεί η πρωτοβάθμια Υγεία με μόνιμο προσωπικό για τους εμβολιασμούς, την πανδημία και τις συνολικότερες ανάγκες

Με αφορμή την επέτειο των τριών χρόνων από τη λειτουργία των ΤΟΜΥ, ο Συντονιστής της 1ης ΤΟΜΥ Ξάνθης, οικογενειακός-  γενικός γιατρός Μιχάλης Δημητρίου αναφέρθηκε στην υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, με σκοπό, όπως είπε οι δομές της να μεταφερθούν στον ιδιωτικό τομέα.

Μιλώντας στο δημοτικό ραδιόφωνο σημείωσε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα χρειαστεί δέκα χρόνια να συνέλθει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, από το «σάρωμα» του κορωναϊού, με δυσοίωνα αποτελέσματα για την υγεία των πολιτών καθώς εκτιμάται εκτόξευση του καρκίνου -ιδιαίτερα του μαστού και του παχέος εντέρου- και άσκησε δριμεία κριτική στις κυβερνητικές επιλογές οι οποίες, αποσκοπούν, σύμφωνα με τον ίδιο, στην περαιτέρω αποδυνάμωσή του και την κατεύθυνση του κόσμου στα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Χαρακτήρισε «αθλιότητα» τις επιλογές της κυβέρνησης, οι οποίες, όπως σημείωσε απεικονίζονται σε τέσσερες σκληρές εικόνες: Την αυτοκτονία ενός 65χρονου επιχειρηματία στον Βόλο τον Νοέμβριο, την αυτοκτονία μιας 52χρονης, στην Καβάλα που έπασχε από κορωναϊό κι έπεσε από μπαλκόνι του νοσοκομείου, αλλά και τη σπαρακτική εικόνα του 45χρονου με ειδικές ανάγκες γιου, που έμενε για δυο μέρες στην αγκαλιά της νεκρής, από κόβιντ, μητέρας του νομίζοντας ότι αυτή κοιμάται…. Η τέταρτη εικόνα που μας «έδωσε» αφορούσε στη διαπραγμάτευση του υπουργού υγείας με τον Κλινικάρχη Σαραφιανό, ο οποίος όπως είπε, διαπραγματεύονταν τους όρους της επίταξης, την ώρα που τα κρούσματα και οι νεκροί αυξάνονταν… «Αυτές δεν είναι απλώς εικόνες, είναι τα αποτελέσματα των πολιτικών που υιοθετούνται», σημείωσε.

Έκανε λόγο για «μαύρα γενέθλια» των ΤΟΜΥ, καθώς αυτές δεν πρόλαβαν… ποτέ να υποστηρίξουν τον λόγο για τον οποίο συστάθηκαν και υποστελεχωμένες, συνεχίζουν περαιτέρω «ψαλιδισμένες», καθώς όπως τόνισε «στον προϋπολογισμό η μείωση των κονδυλίων για τις Μονάδες είναι κατά 96 εκατομμύρια».

«Σκοπός τους ήταν η παροχή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, ενός γενικού γιατρού ο οποίος έχει περάσει από όλες τις ειδικότητες δεν έχει εξειδίκευση, αλλά μπορεί να κατευθύνει τον ασθενή στον γιατρό που χρειάζεται». Η «παγίωση» της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εκτός από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα της προσέδιδε προς όφελος των πολιτών, θα οδηγούσε και στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, ο στόχος όχι απλώς δεν επετεύχθη, αλλά εξαιτίας της πανδημίας συμπαρασύρθηκαν όλες οι δομές της δημόσιας υγείας, βάσει του κυβερνητικού σχεδιασμού, που έθεσε τον εμβολιασμό στην κορυφή της πυραμίδας των προτεραιοτήτων για τη διαχείριση της covid19… «Αντί να ενδυναμωθούν οι πρωτοβάθμιες δομές υγείας, τα νοσοκομεία και τέλος, ο εμβολιασμός, εμείς το… πήραμε ανάποδα», τόνισε. Αυτό είχε ως συνέπεια τις μετακινήσεις των υγειονομικών από όλες τις δομές δημόσιας υγείας στα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να αποδυναμωθούν και να μην έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Τα νοσοκομεία έγιναν θεραπευτήρια μιας νόσου, αφού σταμάτησαν τα προγραμματισμένα χειρουργεία και τα τακτικά ιατρεία και μετατράπηκαν και σε εμβολιαστικά κέντρα «αν και αυτός δεν είναι ο ρόλος τους», όπως σημείωσε.

Ο ίδιος επισήμανε ότι ένας τρόπος για να «ξεκαθαρίσει» το τοπίο, με την αυτόματη απελευθέρωση και επανεκκίνηση όλων των δομών της δημόσιας υγείας -και φυσικά, με τις αναγκαίες προσλήψεις- θα ήταν η δημιουργία ενός Μέγκα Εμβολιαστικού Κέντρου, στα πρότυπα του αντίστοιχου που δημιουργήθηκε στην ΔΕΘ. «Αυτό θα μπορούσε να συμβεί με την ανάλογη διαμόρφωση του χώρου στο Αμοιρίδιο», επισήμανε.

Σχετικά με την εμβολιαστική πολιτική ανέφερε ότι η τακτική της κυβέρνησης είναι ανάλογη με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται γενικώς το θέμα της δημόσιας υγείας: χωρίς προσλήψεις, με ανακυκλώσεις του υπάρχοντος προσωπικού που, όπως τόνισε, εξουθενωμένο καλείται να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Υπενθύμισε τις προγραμματικές εξαγγελίες περί 1018 εμβολιαστικών κέντρων, που θα διενεργούσαν σε διάστημα επτά μηνών περισσότερους από 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς. «Αυτό δε συνέβη», σχολίασε ενώ πρόσθεσε πως «ο εμβολιασμός δεν μπορεί να ανακόψει την πανδημία».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στην Ξάνθη, ότι το 6% που έχει (ή θα) λάβει τις δύο δόσεις, μια κατάσταση που χαρακτηρίζει και τη γενική εικόνα της χώρας, για την οποία, όπως σημείωσε την ευθύνη για το αποτέλεσμα φέρει η κυβέρνηση και η ΕΕ, εξαιτίας της απαγόρευσης της προμήθειας εμβολίων. «Διεξάγεται ένας εμπορικός πόλεμος μεγάλων συμφερόντων που έχει αντίκτυπο και στη συνείδηση του κόσμου», τόνισε, υπογραμμίζοντας πως «για να γίνουν μαζικοί εμβολιασμοί θα έπρεπε να υπάρχουν υποδομές και προσωπικό».

Επίσης, με αφορμή την εργατική πρωτομαγιά που έρχεται, ανέφερε την έρευνα που δημοσιεύθηκε σε ιατρικό περιοδικό, σχετικά με τον ρόλο των σωματείων σε ιδιωτικά, κατά κανόνα, γηροκομεία στις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία και την Ισπανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία, όπου υπήρχαν συνδικαλισμένοι εργαζόμενοι οι θάνατοι από κορωναϊό ήταν μειωμένοι κατά 40% σε σχέση με εκείνες, όπου δεν υπήρχαν οργανωμένοι εργαζόμενοι και οι εταιρίες στην προσπάθειά τους να μειώσουν τα κόστη δεν τηρούσαν τα πρωτόκολλα προστασίας.

Ο κ. Δημητρίου επισήμανε ότι ο ιός τείνει να γίνει ενδημικός «όπως η εποχική γρίπη», που συνεπάγεται ότι όλοι «είμαστε εν δυνάμει ασθενείς του κορωναϊού» εφιστώντας την προσοχή στους αρνητές, που όπως είπε, συμπεριλαμβάνονται στην «εξίσωση».

Ο ίδιος σημείωσε ότι με το άνοιγμα του τουρισμού θα υπάρξει αναζωπύρωση είτε του τρίτου κύματος είτε την έναρξη ενός τέταρτου κύματος. Κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν ώστε η τυχόν νόσησή τους να είναι με ήπια συμπτώματα, ενώ για όσους η ανοσία τους λήγει μετά το εξάμηνο -τέτοιες είναι οι περιπτώσεις των υγειονομικών που εμβολιάστηκαν τον Ιανουάριο- θα απαιτηθεί μια ακόμη δόση τον Σεπτέμβριο. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως ακόμα και μετά την υποχώρηση των αντισωμάτων υπάρχουν «τα κύτταρα μνήμης που ενεργοποιούνται».

«Η υγεία είναι ένας αγώνας» υπογράμμισε, σημειώνοντας πως ο τρόπος που θα λειτουργήσει ένας θεσμός όπως αυτός της Υγείας εξαρτάται από τα όρια που θέτει η ίδια η πολιτεία.

Ακούστε τον Συντονιστή της 1ης ΤΟΜΥ Ξάνθης, κ. Μ. Δημητρίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά