Χαράλαμπος Ευστρατίου, πρόεδρος ΑΔΕΔΥ Ξάνθης: Κεκτημένα δικαιώματα χάνονται χωρίς να αντιδρούμε

Η μηδαμινή συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργάνωσε το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης, κατά τη σημερινή πανδημοσιοϋπαλληλική απεργιακή κινητοποίηση, τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά, αλλά και τα χαμηλά ποσοστά, όπως εκτιμάται, στη συμμετοχή της απεργίας, αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος, για τον εκπρόσωπο των δημοσίων υπαλλήλων Ξάνθης Χαράλαμπο Ευστρατίου, σχετικά με το εργασιακό μέλλον, με «φόντο» το υπό κατάθεση νομοσχέδιο, που φέρνει στη Βουλή τις επόμενες μέρες, το υπουργείο Εργασίας.

«Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Παρόλα τα αντεργατικά μέτρα που φαίνεται ότι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, προφανώς οι συνάδελφοι δε θεωρούν ότι ήρθε ακόμα η ώρα αντίδρασης», είπε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά «Πότε θα φιλοτιμηθούμε και θα αντιδράσουμε, δεν ξέρω», εκφράζοντας την πικρία και την απογοήτευση γι’ αυτήν την εξέλιξη.

Ο ίδιος εξήγησε ότι πολλοί συνάδελφοί του επικαλούνται το οικονομικό κόστος που επιφέρει η συμμετοχή σε μια απεργιακή κινητοποίηση, το οποίο και όπως δηλώνουν δεν μπορούν να σηκώσουν. «Εν τω μεταξύ, όλα αυτά τα χρόνια, κεκτημένα δικαιώματα χάνονται χωρίς να αντιδρούμε».

Επισήμανε ότι η επωδός «φταίνε οι συνδικαλιστές και τα σωματεία για την κατάσταση που επικρατεί και ο εργαζόμενος δεν έχει κανένα μερίδιο ευθύνης», θα πρέπει να σταματήσει.

Αναφερόμενος στις «διαρροές» σχετικά με τη «νέα τάξη» της εργασίας που φέρει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, υπογράμμισε ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις αποτελούν μια σφυγμομέτρηση για το τι μπορεί να περιμένει η κυβέρνηση ως αντίδραση στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου. «Όταν η συμμετοχή στην απεργία είναι κάτω του 10%, τότε η κυβέρνηση κατανοεί ότι μπορεί να “περάσει” όλα όσα θέλει. Όταν όμως περάσουν τα μέτρα θα είναι αργά», σημείωσε.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης, επισήμανε ότι στόχος όλων των κυβερνήσεων είναι η άλωση της εργατικής και μεσαίας τάξης και σημείωσε ότι ούτε η κυβέρνηση της Αριστεράς στήριξε τη μεσαία τάξη, ενώ η τωρινή συνεχίζει το «έργο» της προηγούμενης…

Σημείωσε ότι η τηλεργασία η οποία χρησιμοποιήθηκε εξαιτίας των έκτακτων αναγκών που βίωσε ολόκληρος ο πλανήτης, έχει επιτελέσει το χρέος της και τώρα θα πρέπει να αποσυρθεί ως μέθοδος εργασίας, καθώς η παγίωση του συγκεκριμένου μοντέλου θα προκαλέσει σοβαρά κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα για τους εργαζόμενους, πέραν της καταπάτησης εργασιακών δικαιωμάτων και αρχών.

Σχετικά, με το ηλεκτρονικό μητρώο τόνισε ότι στον δημόσιο τομέα υφίσταται και δήλωσε ότι προσωπικά συμφωνεί με την προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει μια τάξη στα σωματεία του ιδιωτικού τομέα καθώς πολλά λειτουργούν χωρίς… αντικείμενο. «Τα εργοστάσια έχουν κλείσει και τα σωματεία υπάρχουν κανονικά. Θα πρέπει να μπει ένα τέλος στα σωματεία –φαντάσματα», δήλωσε, εκφράζοντας την αντίθεσή του με την «ατζέντα» της ΑΔΕΔΥ σε αυτό το θέμα.

Αναφορικά με τα συνδικαλιστικά δικαιώματα τόνισε ότι το 50%+1 επαναφέρεται από την σημερινή κυβέρνηση, καθώς η προηγούμενη δεν κατάφερε να το θεσπίσει και σχολίασε ότι όταν βάλλεται ο συνδικαλισμός, στην ουσία βάλλεται ο ίδιος ο εργαζόμενος. «Δυστυχώς οι εκπρόσωποι του πολιτικού συστήματος χρησιμοποιούν τους δημόσιους υπαλλήλους προεκλογικά και όταν έρθουν στην εξουσία τους απαξιώνουν με όλα τα μέσα», υπογραμμίζοντας πως ένα μικρό ποσοστό εργαζόμενων που δε δουλεύει δε θα πρέπει να στιγματίζει συλλήβδην τον δημόσιο τομέα.

Ανέφερε ότι η πανδημία κατέδειξε τον ρόλο της δημόσιας υγείας αλλά και ότι η ίδια η κυβέρνηση δεν κάνει προσλήψεις, συνεχίζοντας την τακτική της υποστελέχωσης που χαρακτηρίζει τη δημόσια διοίκηση, καθώς στόχος της είναι «η δημόσια διοίκηση να κρατήσει μια επιτελική στάση που θα ελέγχει όλα τα κομμάτια που θα περάσουν στον ιδιωτικό τομέα».

Ο κ. Ευστρατίου επισήμανε ότι το οκτάωρο χάνεται και πολύ πιθανόν και η πενθήμερη εργασία και αναφέρθηκε στο «μπόνους» που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, για όσους «υπερβαίνουν εαυτώ». Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης τόνισε ότι σε πολλές περιπτώσεις εργαζομένων η “υπέρβαση” λόγω αντικειμένου εργασίας δεν μπορεί να επιτευχθεί, εντούτοις, όπως σημείωσε, για το μπόνους θα σπαταληθούν περισσότερες ώρες εργασίας, εντός και εκτός δουλειάς, με αντίκτυπο στον οικογενειακό προγραμματισμό, αλλά και το κοινωνικό περιβάλλον του εργαζόμενου.

Ακούστε τον κ. Χ.Ευστρατίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά