Προς ιδιοκτήτες Λ. Πύργου: ....να προχωρήσετε σε έκδοση οικοδομικών αδειών εντός της επόμενης διετίας

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Λευκού Πύργου κ.Μαρία Δόσιου, υπογράφει ανοικτή επιστολή προς τους ιδιοκτήτες της περιοχής Λευκού Πύργου Ξάνθης στην οποία αναφέρεται στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν εδώ και δεκαετίες και τελικά  εξελίχθηκαν αρνητικά.

 

“Αγαπητοί συνιδιοκτήτες 

στην περιοχή Λευκού Πύργου Ξάνθης που επρόκειτο να πολεοδομηθεί

Το Δ.Σ. του Συλλόγου που συγκροτήσαμε για την προώθηση του θέματος της πολεοδόμησης, με ανάμεικτα συναισθήματα λύπης και οργής, θα ήθελε να σας ενημερώσει για την οριστική πλέον απώλεια κάθε προοπτικής ένταξης στο Σχέδιο Πόλεως της περιοχής και των ελπίδων που είχαμε όλοι να οικοδομήσουμε σύγχρονες κατοικίες.

Δυστυχώς με την εξέλιξη του νόμου περί εκτός σχεδίου, που ψήφισε η κυβέρνηση της Ν.Δ., χάνεται κάθε προοπτική ένταξης των ιδιοκτησιών στο σχέδιο πόλης. Επίσης οι ιδιοκτησίες μας χάνουν την αξία τους γιατί σύμφωνα με τον νόμο καθίστανται μη οικοδομήσιμες, εφόσον η πλειοψηφία των ιδιοκτησιών έχουν εμβαδό μικρότερο των 4 στρεμμάτων.

Πρέπει να αναφερθεί ότι ο σημερινός δήμαρχος Ξάνθης δεν μπόρεσε να ανατρέψει την τελική απόφαση της πολιτείας, σύμφωνα με την οποία 

  • η περιοχή του Λευκού Πύργου γειτνιάζει με ενεργό σεισμικό ρήγμα και 
  • για τη δόμηση στην περιοχή του ρήγματος απαιτείται η εκπόνηση ειδικής μελέτης,
  • για την οποία ειδική μελέτη η Πολιτεία δεν έχει εκδώσει τις απαιτούμενες προδιαγραφές εδώ και 15 χρόνια.

Οι πολίτες της Ξάνθης φυσικά πρέπει να γνωρίζουν 

  • Ότι το “ρήγμα” εξ αιτίας του οποίου δεν αξιοποιείται η περιοχή του Λευκού Πύργου, περνάει από την Παλιά Πόλη και σημαντικά κτίσματα της υπόλοιπης οικιστικής περιοχής.
  • Οι αγκυλώσεις που δεν επιτρέπουν την πολεοδόμηση της περιοχής του Λευκού Πύργου και τις οποίες τόσο η πολιτεία όσο και η Δημοτική Αρχή δεν αποφάσισαν να σπάσουν αφορούν στα εξής: 
  • το “υποτιθέμενο” ρήγμα χαρακτηρίζεται από το ίδιο το Υπουργείο άλλοτε ενεργό και άλλοτε ανενεργό 
  • η υπόθεση βάλτωσε  εδώ και μία δωδεκαετία, όταν το γεωλογικό τμήμα της ΔΟΚΚ ,(Διεύθυνση Οικοδομικών Κτιριακών Κανονισμών) αποφάσισε να ζητά τη σύνταξη Ειδικών Μελετών για την έγκριση των πολεοδομικών μελετών, για τις οποίες το ίδιο το τμήμα δεν έχει εκπονήσει προδιαγραφές
  • το γεωλογικό Τμήμα του Υπουργείου προτείνει-προτρέπει την ανάθεση της Ειδικής Μελέτης στο Αστεροσκοπείο Αθηνών με κόστος υψηλό (εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μέχρι δεκάδες χιλιάδες), χωρίς να εγγυάται την λύση του θέματος
  • στην περιοχή επιτρεπόταν η οικοδόμηση ως εκτός σχεδίου έως σήμερα, πάρα τη γειτνίαση με το ρήγμα, χωρίς μέτρα προφύλαξης

Ο Σύλλογος Ιδιοκτητών του Λευκού Πύργου Ξάνθης έκανε επανειλημμένα προτάσεις για την υπέρβαση του προβλήματος, 

  • ώστε να γίνουν ασφαλή τα σπίτια που πρόκειται να χτιστούν και 
  • να εξασφαλιστεί η έγκριση της γεωλογικής καταλληλότητας της περιοχής από την Πολιτεία

Συγκεκριμένα προτείναμε 

  • να λαμβάνεται στις μελέτες των νέων κτιρίων αυξημένος σεισμικός συντελεστής
  • να κατασκευάζεται ισχυρότερη θεμελίωση με τοιχώματα σκυροδέματος

Δυστυχώς η Πολιτεία διάλεξε να αφήσει μία κατάσταση χειρότερη από την υπάρχουσα, διότι όσα κτίζονται μέχρι σήμερα δεν λαμβάνουν υπόψιν τα πρόσθετα μέτρα που προτείνουμε.

Δυστυχώς η πολιτεία διάλεξε να ακυρώσει μία Πολεοδομική Μελέτη Ενταξης που “σέρνεται” σε αδιέξοδο 29 χρόνια.

Δυστυχώς η πολιτεία διάλεξε να ακυρώσει τα όνειρα ποιοτικής κατοικίας για τους ιδιοκτήτες του Λευκού Πύργου και να πάρει “ανάσα” το κέντρο της πόλης.

Δυστυχώς η σημερινή Πολιτεία διάλεξε να μηδενίσει την αξία των ακινήτων μας και δυστυχώς ο Δήμος Ξάνθης διαχρονικά δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει αυτήν τη στρεβλή στάση του Υπουργείου και των “Επιθυμιών” της γεωλογικής ομάδας του Υπουργείου.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου θα ήθελε να σας προτείνει – να σας προτρέψει να προχωρήσετε σε έκδοση οικοδομικών αδειών εντός της επόμενης διετίας για τα ακίνητα σας, γιατί μόνο κατά τον τρόπο αυτόν υπάρχει προοπτική διατήρησης μιας Στοιχειώδους Αξίας των Ακινήτων σας για μία εξαετία, μετά την οποία θα μηδενιστεί πλήρως η αξία των ιδιοκτησιών σας, καθώς θα αντιμετωπίζεται πλέον ως Απλή Αγροτική Γη.”

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Οικονομικά
Πολιτιστικά
Τοπικά