Ο δασολόγος της Διεύθυνσης Δασών, Χ.Λιάρος , ενημερώνει τους Ξανθιώτες για την ανάρτηση των δασικών χαρτών/ Αύριο η ενημέρωση στους κατοίκους της Σταυρούπολης

Αύριο  Παρασκευή  18/6, στις 10:00 π.μ,  το  συνεργείο Δασικών Χαρτογραφήσεων της Δ/νσης Δασών Ξάνθης θα βρίσκεται στο Δασαρχείο Σταυρούπολης, προκειμένου να ενημερώσει τους  κατοίκους  της περιοχής, για την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών .

Συνιστάται  για πληρέστερη ενημέρωση,  οι ενδιαφερόμενοι  να έχουν μαζί τους τοπογραφικά διαγράμματα ή τον αριθμό των τεμαχίων διανομής και, φυσικά, να τηρούν τα μέτρα προστασίας από την πανδημία.

Ο δασολόγος του τμήματος χαρτογράφησης της Διεύθυνσης Δασών Ξάνθης, κ. Χρήστος Λιάρος, με αφορμή τις ενημερωτικές επισκέψεις, που ήδη ξεκίνησαν από τον Εχίνο –για την εξυπηρέτηση πολιτών συγκεκριμένων οικισμών, αλλά θα ακολουθήσουν και άλλες-, καθώς και την αυριανή στο Δασαρχείο Σταυρούπολης, αναφέρθηκε στο μεγάλο εγχείρημα που καθυστέρησε σχεδόν 40 χρόνια στην Ελλάδα, από την αρχική απόφαση του 1970, τους δασικούς χάρτες :’ είναι το μεγαλύτερο project για τη δασική υπηρεσία. Οι χάρτες βγήκαν μέσα στην πανδημία, σε μια εξαιρετικά για όλους δύσκολη περίοδο. Ουσιαστικά οριοθετούνται οι δασικές εκτάσεις ή οι εκτάσεις χορτολιβαδικού χαρακτήρα που προστατεύονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και διαχωρίζονται από τις διαφορετικού χαρακτήρα εκτάσεις. Ρυθμίζουν το χαρακτήρα των εκτάσεων, δεν επεμβαίνουν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και δεν θίγουν ιδιοκτησιακά δικαιώματα. Ταυτόχρονα απελευθερώνονται ανθρώπινοι πόροι και μειώνεται το κόστος από τις μεμονωμένες πράξεις χαρακτηρισμού και για τους πολίτες’, επισήμανε.

Τα ερωτήματα πάντως –κυρίως για τους πολίτες που ενδεχομένως να θίγονται ιδιοκτησίες τους και πρέπει να διερευνηθεί η περίπτωση τους- είναι πολλά:  Πότε υποβάλλονται αντιρρήσεις; Πότε πρόδηλα σφάλματα; Ποιο είναι το κόστος; Ποιες είναι οι διοικητικές πράξεις που μπορούν να αναμορφώσουν τους δασικούς χάρτες;

Ο κ. Λιάρος εξήγησε, με λεπτομέρειες, ποιες περιπτώσεις-  και με ποιο τρόπο - θα πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένες διαδικασίες, ώστε να δοθούν λύσεις:’ προσπαθήσαμε να ελαχιστοποιήσουμε τα λάθη , όμως σίγουρα θα υπάρχουν. Οι πολίτες θα πρέπει να ελέγξουν στους χάρτες –σ.σ.: στη συνέντευξη που ακολουθεί περιγράφει με λεπτομέρειες πως μπορεί κανείς να κάνει τον έλεγχο- εάν η ιδιοκτησία τους βρίσκεται εντός δασικών εκτάσεων. Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο θα ακολουθήσουν τη διαδικασία των ενστάσεων.’

Οι ενστάσεις γίνονται με τρεις τρόπους: α) με αίτημα πρόδηλου σφάλματος, όπου εάν υπάρχει λάθος θα διορθωθεί και εάν απορριφθεί θα κατατεθεί αντίρρηση, β) με αίτημα αντίρρησης, για το οποίο υπάρχει ανάλογα με τα στρέμματα κόστος παραβόλου- ήδη αναμένεται επικαιροποίηση στο σύστημα με χαμηλότερες τιμές – και με ατελώς αντίρρηση, που περισσότερο αφορά Ο.Τ.Α και απαιτείται να γίνει από το σημείο υποστήριξης της υπηρεσίας. Στην Ξάνθη το σημείο υποστήριξης βρίσκεται στο κτίριο όπου στεγάζεται το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Ήδη μέχρι στιγμής στην Ξάνθη έχουν κατατεθεί περίπου 15 με 20 αιτήσεις αντιρρήσεων και 30, περίπου, αιτήσεις πρόδηλων λαθών.

Ο κ. Λιάρος, στη συνέντευξη που ακολουθεί, κατευθύνει με σαφή βήματα τους ενδιαφερόμενους , καλώντας τους να ολοκληρώσουν τις απαιτούμενες –εφόσον υπάρξουν προβλήματα- διαδικασίες μέσα στο καλοκαίρι, ώστε να μην συμπέσουν όλοι μαζί κοντά στην καταληκτική ημερομηνία, η οποία ορίστηκε για τις 3 Δεκεμβρίου του 2021 και 20 ημέρες αργότερα για τους διαμένοντες στο εξωτερικό.

Εστίασε περισσότερο στην ορεινή περιοχή - Σταυρούπολη και Δήμο Μύκης-  όπου φαίνεται ότι υπάρχουν περιπτώσεις που πρέπει να διερευνηθούν και , τέλος, κάλεσε όσους συμπολίτες διθέτουν σπίτια εντός δασικών περιοχών να επικοινωνήσουν με την υπηρεσία στο τηλέφωνο: 25410-69411.

Ακούστε τον κ. Χ. Λιάρο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ –επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

 

Κοινωνικά
Τοπικά