Μ. Τσάκας: Πριν λίγο καιρό ο Πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τη Θράκη. Τώρα τα τείχη της θωράκισης της Θράκης, θα είναι υπόγεια και θα είναι οι αγωγοί της ΔΕΔΑ.

Μάριος Τσάκας: Θα θωρακίσουμε τη Θράκη ενεργειακά και θα το κάνουμε με σθένος, όπως και εσείς κε Πρωθυπουργέ, πριν λίγο καιρό, υπερασπιστήκατε την περιοχή, όταν δέχτηκε μια πραγματική απειλή,  άλλου τύπου. Μόνο που τώρα, τα τείχη της θωράκισης της Θράκης θα είναι υπόγεια και θα είναι οι αγωγοί της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου.

Ο Διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ Μάριος Τσάκας, λαμβάνοντας τον λόγο αμέσως μετά από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΔΑ κ. Βασίλη Κοτρώνη που αναφέρθηκε στη σημασία πρόσβασης του πληθυσμού σε ένα ενεργειακό προϊόν φιλικό με το περιβάλλον αλλά και συγκριτικά φθηνό για την αξιοποίηση από τους πολίτες έκανε αναφορά στον αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, που πριν από 30 χρόνια όπως είπε,  εγκαθίδρυσε την ουσιαστική ισονομία και ισοπολιτεία στην περιοχή,  με την άρση όλων των αναχρονιστικών περιοριστικών μέτρων.

" Σήμερα δίνουμε το σήμα  της εκκίνησης των μεγάλων αναπτυξιακών έργων της ΔΕΔΑ που θα φέρουν το φυσικό αέριο σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη χώρα.

Υπήρχαν δίκτυα από το 2008 και παρέμεναν θαμμένα και ανενεργά. Είναι έργα που βρισκόταν σε στασιμότητα από το 2016 και κινδύνευαν να χαθούν  από το ΕΣΠΑ και τώρα προχωρούν και ολοκληρώνονται σε μια προοπτική επένδυσης από τη ΔΕΔΑ 300.000.000 ευρώ έως το 2025 και μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, έως την επόμενη δεκαετία.

Επενδύσεις ουσιαστικού χαρακτήρα, που θα συμβάλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας, με πολλές θέσεις εργασίας, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Θα θωρακίσουμε τη Θράκη ενεργειακά και θα το κάνουμε με σθένος, όπως και εσείς κ Πρωθυπουργέ, πριν λίγο καιρό, υπερασπιστήκατε την περιοχή όταν δέχτηκε μια πραγματική απειλή  άλλου τύπου. Μόνο που τώρα τα τείχη της θωράκισης της Θράκης θα είναι υπόγεια και θα είναι οι αγωγοί της ΔΕΔΑ.", τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ κ. Μάριος Τσάκας.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκδήλωση της ΔΕΔΑ για την επέκταση της διανομής φυσικού αερίου στις πρωτεύουσες των πέντε Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

 

Από σήμερα η Ξάνθη, ολόκληρη η περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αποκτά έναν ακόμη λόγο να είναι υπερήφανη. Ξεκινά το φιλόδοξο έργο που θα εντάξει την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη στο δίκτυο του φυσικού αερίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση της ΔΕΔΑ για την επέκταση της διανομής φυσικού αερίου στις πρωτεύουσες των πέντε Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

«Πράγματι είμαστε εδώ για να πούμε ότι αυτή την δέσμευσή μας την κάνουμε πράξη. Σε πρώτη φάση έξι πόλεις, θα συνδεθούν με αγωγούς σχεδόν 500 χλμ και έτσι οι ακρίτες μας έρχονται πλέον στο κέντρο της εθνικής ενεργειακής πολιτικής.

Αυτή είναι μόνο η αρχή καθώς το 5ετές πρόγραμμα της ΔΕΔΑ είναι σήμερα το μεγαλύτερο σχέδιο επέκτασης διανομής φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τελικά θα ενώσει 34 ακόμη πόλεις μεταφέροντας ενέργεια σε 70.000 καταναλωτές που μπορεί μέχρι το 2036 να φτάσουν και να ξεπεράσουν τους 200.000.

Έργο που θα δημιουργήσει σχεδόν 6000 νέες θέσεις εργασίας, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Είναι μια επιλογή με βαθιά πολιτικό πρόσημο γιατί έχει κοινωνικό περιεχόμενο καθώς προσφέρει όχι μόνο καθαρότερη αλλά και φθηνότερη ενέργεια. Ένα μέσο νοικοκυριό θα μπορέσει να εξοικονομήσει πάνω από 25% στους λογαριασμούς θέρμανσης. Είναι μια επιλογή που έχει και έντονο αναπτυξιακό πρόσημο. Τονώνει τις τοπικές οικονομίες.

Αποτελεί και μία πράσινη πρωτοβουλία προωθώντας σε όλη την Επικράτεια ένα φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο. Ήταν πολύ τολμηρή η πρωτοβουλία μας το Σεπτέμβριο του 2019 να ανακοινώσουμε την ταχεία απολιγνιτοποίηση της χώρας.

Ήταν επιλογή που είχε και οικονομικό και περιβαλλοντικό πρόσημο, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Στο Xanthi Tech Lab 

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το εργαστήριο πολυμέσων Xanthi TechLab.
 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε, μαζί με το Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρήστο Δήμα, με μαθητές γυμνασίου και  φοιτητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, σχετικά με τα όνειρά τους, το ενδιαφέρον τους για την τεχνολογία και τη συνεισφορά του Xanthi TechLab στις δημιουργικές επιδιώξεις τους.
 
Οι μαθητές παρουσίασαν στον Πρωθυπουργό ένα ρομπότ που έχουν κατασκευάσει, κάνοντας επίδειξη των δυνατοτήτων του. Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι αισθάνεται «πολύ περήφανος» όταν βλέπει «εφήβους μας να διαπρέπουν σε διαγωνισμούς ρομποτικής». «Γίνεται μια σπουδαία δουλειά, σε ολόκληρη τη χώρα στον τομέα αυτόν, και νομίζω ότι είναι ένας τομέας στον οποίο πρέπει να επενδύουμε περισσότερο», πρόσθεσε.
 
Οι φοιτητές μίλησαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη βιομηχανική ρομποτική και τις δυνητικές εφαρμογές της και για τις εμπειρίες τους από την Ολυμπιάδα Ρομποτικής, στην οποία η ομάδα όπου συμμετείχαν κατέκτησε την τέταρτη θέση.
 
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως στο παρελθόν στην Ελλάδα απουσίαζε η σύνδεση ανάμεσα στην ανάπτυξη τεχνολογικών προϊόντων και την αξιοποίησή τους, με συνέπεια μεγάλο κομμάτι του έργου που παραγόταν να μένει «ανεκμετάλλευτο, είτε στα ερευνητικά κέντρα, είτε -ακόμα περισσότερο- στα πανεπιστήμια».
 
Τον Πρωθυπουργό συνόδευσαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για την Έρευνα και Τεχνολογία Χρίστος Δήμας, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο Βουλευτής Ξάνθης της ΝΔ Σπύρος Τσιλιγγίρης, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Χρήστος Μέτιος και ο Δήμαρχος Ξάνθης, Μανώλης Τσέπελης.

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτικά
Πολιτιστικά
Τοπικά