Γ. Μεταλλινός: Μουσικές συνθέσεις, πειραματισμοί, έρευνα και τάσεις

Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης  Γιάννης Μεταλλινός βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Ξάνθη και είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε ξανά…

Ο Γιάννης Μεταλλινός είναι ο συνθέτης της μουσικής ταυτότητας του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης και αυτό συνέβη το 1993 όταν προετοιμαζόταν η ίδρυση και λειτουργία της «Όμορφης Πόλης 89,9». Είναι, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, υποχρεωμένοι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί να παρουσιάσουν ένα μουσικό θέμα που συνοδεύει το λεκτικό της εκφώνησης του διακριτικού αναγνώρισης του σταθμού, το οποίο και κατατίθεται στο αρμόδιο Υπουργείο και στο Εθνικό συμβούλιο Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, μεταδίδεται υποχρεωτικά, σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να ταυτοποιείται ο σταθμός, σε σχέση με τη συχνότητα λειτουργίας του και την ορθή σε τεχνικά και άλλα  χαρακτηριστικά, λειτουργία του.

Ο Γιάννης Μεταλλινός, πολλά υποσχόμενος, σύγχρονος μουσικοσυνθέτης και γόνος μουσικής οικογένειας, με τον πατέρα Τηλέμαχο Μεταλλινό, με σοβαρές μουσικές σπουδές σε Γερμανία και Ελλάδα, για δεκαετίες Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Ξάνθης, με χαρά δέχτηκε την πρότασή μας και την εμπιστοσύνη μας στο πρόσωπό του και συνέθεσε το μουσικό σήμα του σταθμού που επίσημα τον συνοδεύει μέχρι και σήμερα.

Τα χρόνια περνούν γρήγορα….σαν ορμητικό ρυάκι και οι δεκαετίες  περνούν …. Και ο Γιάννης Μεταλλινός, φιλοξενούμενος της μητέρας ( Χαρίκλεια Μαργαριτοπούλου) στην Ξάνθη δεν άργησε να  περάσει  την πόρτα των ραδιοθαλάμων του Δημοτικού Ραδιοφώνου και λαμβάνοντας  όλα τα μέτρα για την πανδημία, βρεθήκαμε στον «αέρα» της «Όμορφης Πόλης 89,9».

Ακούστε τον και ακούστε, κάποια δείγματα από τις συνθέσεις του.

 

Οι νέες τάσεις στη μουσική, οι διαρκείς σύγχρονοι πειραματισμοί και η συνθετική του δουλειά,  βρέθηκαν στο επίκεντρο.

Επιλέξαμε συνθέσεις του, συζητήσαμε για αυτές και δεσμευτήκαμε να προχωρήσουμε σε μια πιο εκτενή παρουσίαση του έργου του στα τελευταία χρόνια.

Ο Γιάννης Μεταλλινός, μας μίλησε με την καρδιά που η τέχνη έχει σμιλέψει, καταθέτοντας ως προσωπικό ημερολόγιο μουσικές από θεατρικές - λυρικές ενότητες, που μετουσιώνουν   τις σκέψεις του για τον έρωτα, το όνειρο, το χρόνο, τον θάνατο.

 Ο μουσικός χαρακτήρας και το ύφος των συνθέσεων, διαμορφώθηκαν αρχικά για τις ανάγκες της θεατρικής πράξης, βασίστηκαν ενορχηστρωτικά στον συνδυασμό φωνών, φυσικών οργάνων και συνθετικών ήχων.

Τα περισσότερα έργα του Γιάννη Μεταλλινού είναι ολοκληρωμένα…. αλλά πάντα στο μυαλό του ανθρώπου της Τέχνης, με μια δυναμική προοπτική, υπάρχει η αίσθηση  ότι κάποια χρειάζονται, κάποιες τελευταίες  αλλαγές.

Η εύρεση χορηγού, θα τον βοηθούσε κατά πολύ να τα εκδώσει, ώστε να έχουμε την ευκαιρία, όλοι να  γευτούμε, ένα ποιοτικό έργο, υψηλής αισθητικής.

Ο Γιάννης Μεταλλινός

Γεννήθηκε στο Μόναχο το 1959. Μεγάλωσε στην Ξάνθη, όπου και μαθήτευσε δίπλα στον πατέρα του Τηλέμαχο Μεταλλινό, συνθέτη και επί σειρά ετών διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Ξάνθης. Στην Ξάνθη επίσης πήρε το πρώτο πτυχίο θεωρητικών (1981). Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα ανώτερων θεωρητικών και σύνθεσης στην Αθήνα με τους Χάρη Κουρή, Γιάννη Παπαϊωάννου, όπως και με τη Μαρία Χαιρογιώργου (πιάνο).

Ολοκλήρωσε τη μουσική του κατάρτιση στη Μουσική Aκαδημία της Κολωνίας στους τομείς Ανωτέρων θεωρητικών – Παιδαγωγικών της μουσικής με τους Roland Loebner και Jurg Baur, αποφοιτώντας το 1988 με το δίπλωμα σύνθεσης. Εκτός από τον χώρο της έντεχνης μουσικής, η σκηνική μουσική αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της δημιουργίας του.

 Έχει επενδύσει μουσικά στην Ελλάδα και τη Γερμανία θεατρικές παραστάσεις.

 Ενδεικτικά:

“Wie man Wunsche beim Schanz pakt”, “Sweeney agonistes” (Studio Buehne der Stadt Koeln, 1985-86), “Αλαντίν” (ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, 1993), “La serva amorosa (1993), “Λάμπρος” (Δ. Σολωμού, 1994), “Ματωμένος Γάμος” (Λόρκα, Θεατροκίνηση, 1995), “0 κήπος με τα χελιδόνια” (θέατρο Κνωσσός, 1996), “Τρωάδες” (Εθνική Λυρική Σκηνή – Θεατροκίνηση, 1996) και “Ορέστης” (Χορόδραμα-παραγγελία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για το Νοέμβριο του 1997, επίσης με τη Θεατροκίνηση).

 Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Ξάνθης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά