Ευάγγελος Μανωλόπουλος: Το σύνολο των εμβολίων είναι αποτελεσματικά στις μεταλλάξεις – Οι δήμοι και οι περιφέρεια πρέπει να αναλάβουν την ενημέρωση των πολιτών για τα εμβόλια

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας και υπεύθυνος του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την μετάλλαξη Δέλτα που ήδη έχει ανιχνευθεί και στην περιοχή μας, αναφέρθηκε στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών στη Θράκη, υπογραμμίζοντας ότι το σύνολο των εμβολίων είναι αποτελεσματικά κατά των μεταλλάξεων και υπογράμμισε ότι σε αυτήν τη φάση, απαιτείται «εξειδικευμένο μήνυμα» προς τους πολίτες, το οποίο μπορούν να στείλουν μόνον οι δήμοι και οι περιφέρειες.

Ο καθηγητής σχολίασε ότι η εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας απέναντι στον ιό είναι η καλύτερη, επισημαίνοντας ότι είναι ελάχιστοι οι συμπατριώτες μας που χάνουν τη ζωή τους και τα κρούσματα βρίσκονται κάτω από τα όρια του συστήματος, ενώ ιδιαίτερα αισιόδοξο είναι το μήνυμα, ότι στο νοσοκομείο αναφοράς της Αλεξανδρούπολης δε νοσηλεύεται κανένας ασθενής με κορωναϊό…

«Θα ήμασταν ευτυχείς εάν δεν υπήρχε αυτή η μετάλλαξη, που είναι πολύ μεταδοτική και η οποία θα προκαλέσει πολλά κρούσματα ανάμεσα στους νέους», σχολίασε επισημαίνοντας ότι η «Δέλτα», όταν μπαίνει στην κοινότητα βρίσκει τον «αδύναμο κρίκο», αυτούς, δηλαδή, που συνήθως είναι σε μεγάλες ηλικίες και, βεβαίως, δεν έχουν εμβολιαστεί.

Επισήμανε ότι οι νέοι νοσούν συνήθως με ήπια συμπτώματα, ωστόσο το πρόβλημα έγκειται στις μεγαλύτερες ηλικίες. Επίσης, υπογράμμισε ότι οι εμβολιασμένοι προστατεύονται, ενώ και η πιθανότητα, για να μολύνουν είναι πολύ μικρή.

Εστίασε στο γεγονός ότι τα ποσοστά εμβολιασμού στη Θράκη είναι λίγο πιο κάτω από τους μέσους όρους και αρκετά πιο κάτω, από αυτούς, στις αγροτικές περιοχές, επισημαίνοντας ότι το «μήνυμα» που στέλνεται από τα ΜΜΕ και την κυβέρνηση θα πρέπει να γίνει κατά τι εξειδικευμένο. «Θα πρέπει, οι τοπικές και περιφερειακές δυνάμεις να εξατομικεύσουν την ενημέρωση και να εμβολιάσουν τον πληθυσμό. Είμαστε στη φάση, όπου δήμοι και περιφέρεια θα πρέπει να πάρουν το θέμα στα χέρια τους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί, ότι στο πλαίσιο της επιχείρησης «Πειθώ», επιστρατεύονται κινητές μονάδες, με πρωτοβουλία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού που «προσεγγίζουν» οικισμούς γι’ αυτόν τον σκοπό. Ήδη, όπως έχει αναφέρει ο δήμαρχος Μύκης Ντελή Χουσεΐν Ριτβάν, ήδη στον οικισμό Ωραίο, 200 άτομα ζήτησαν να εμβολιαστούν.

Ο καθηγητής έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι το σύνολο των εμβολίων προφυλάσσουν από τις μεταλλάξεις. «Αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα. Πάνω από 80% -έως και 90%, κάποια εμβόλια. Αυτό, όμως που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι το σύνολο των εμβολίων, μας θωρακίζει και στις μεταλλάξεις του κορωναϊού. Γι’ αυτό θα πρέπει να εμβολιαστούν οι πολίτες».

Αναφέρθηκε στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας. «Η Θράκη πέρασε πολύ δύσκολα. Και η Ξάνθη, “έδωσε” τα πιο σοβαρά περιστατικά στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης», τόνισε και επανέλαβε την ανάγκη προσέγγισης των Θρακιωτών μέσα από τους «δικούς τους ανθρώπους», που είναι οι γιατροί στα Κέντρα Υγείας, οι οποίοι θα τους βοηθήσουν να ξεφύγουν από τον φόβο, που πηγάζει από την στρεβλή ενημέρωση και να εμβολιαστούν.

Σχολιάζοντας το φαινόμενο των «γιατρών-αρνητών του εμβολίου», τόνισε χαρακτηριστικά ότι «Κάθε γιατρός δεν εκπροσωπεί την επιστήμη, δυστυχώς», επισήμανε ότι «δεν είναι απαραίτητο ο κάθε γιατρός να γνωρίζει τα του εμβολιασμού», ενώ σχολίασε ότι υπάρχουν και εντός της ιατρικής κοινότητας άνθρωποι, που καθοδηγούνται από την ημιμάθεια αλλά και την ιδεοληψία…

«Κάνουν ζημιά», σημείωσε χωρίς περιστροφές, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει, «να καταγγέλλονται» και ανέφερε περιστατικό αρνητή γιατρού σε Κέντρο Υγείας στον Έβρο, που, ουσιαστικά, «μπλόκαρε» την επιχείρηση εμβολιασμού σε ένα ολόκληρο χωριό...

Σχετικά με το αν θα χρειαστεί και τρίτη δόση, στην προσπάθεια ανάσχεσης του ιού, ο καθηγητής επισήμανε ότι αυτό, η επιστημονική κοινότητα θα είναι σε θέση να το γνωρίζει τον Σεπτέμβριο.

Τέλος, σχολίασε ότι πέραν του εμβολιασμού, δε θα πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός και κάλεσε τους πολίτες να συνεχίσουν να είναι συνεπείς με τα μέτρα αυτοπροστασίας, για όσο ακόμα καιρό χρειαστεί.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

 

Κοινωνικά
Τοπικά